Make your day different

Logo Cover

Od redatelja Lukasa Nole supruga Barbara oprostila se dirljivim riječima: ‘Svijet je stao, dušo moja…’

Lukas Nola, proslavljeni hrvatski filmski redatelj i scenarist, preminuo je 29. listopada u 59. godini nakon duge i teške bolesti – karcinoma grla, koja mu je bila dijagnosticirana 2014. godine. Iza sebe ostavio je suprugu Barbaru Nolu, glumicu, s kojom je u braku dobio dvoje djece, sina Jakova i kćer Maru.

Komemoracija će se održati u srijedu 2. studenoga u kinu Tuškanac u 12 sati, dok će sprovod biti na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak, 4. studenog u 14 sati.

Lukas Nola je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio zaposlen kao izvanredni profesor.

Barbara i Lukas Nola
Foto: Damir Žižić/promo

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom Dok nitko ne gleda (1993). U igranim filmovima Svaki put kad se rastajemo (1994., Zlatna arena za scenarij na festivalu u Puli) i Rusko meso (1997., i TV serija) postmodernistički kombinira žanrovske sastavnice trilera, melodrame i detektivskoga filma, zaokupljen slikovitim karakterima i pod dojmom filmova Davida Lyncha.

Potom se okrenuo tzv. umjetničkom (art) filmu, s naglašenijim modernističkim postupcima i metafizičkim preokupacijama u djelima Nebo, sateliti (2000., Zlatna arena za režiju) i Sami (2001., Posebna Zlatna arena), u kojima, potvrdivši se kao vrstan vizualni stilist, posebice apsorbira utjecaje Andreja A. Tarkovskoga. Režira i na televiziji (igrane serije Operacija Kajman, 2007., i Čuvar dvorca, 2017).

Foto: promo

Slični članci