Make your day different

Logo Cover

Prirodni moćnik koji vas neće stajati bogatstvo: Otkrivamo sva ljekovita svojstva đumbira, ali i 5 načina kako iskoristiti njegove blagodati

Đumbir – ova svestrana superhrana ima brojne zdravstvene koristi, od liječenja mučnine do smanjenja bolova u mišićima. Iako se u istočnoj medicini koristi već preko 3000 godina, svježi đumbir tek se unazad nekoliko godina uvukao u svakodnevnu upotrebu i postao sve češće viđena namirnica na policama prehrambenih trgovina. Njegova ljekovita svojstva uključuju jačanje imuniteta i ubrzanje metabolizma, a liječi i lakše tegobe te se može koristiti kao aromatičan dodatak jelima. U nastavku smo izdvojili 9 ključnih ljekovitih svojstava đumbira, ali i 5 načina kako iskoristiti njegove blagodati u svakodnevnoj rutini… 

Mnoge studije odavno su pokazale kako određena hrana pomaže tijelu u izbacivanju štetnih tvari iz organizma i poboljšanju imuniteta, a jedan od njih je i đumbir. 

Iako ovaj gomoljasti korijen limunske arome potječe iz jugoistočne Azije, u posljednjih nekoliko godina sve je češća namirnica u supermarketima i na tržnicama u Hrvatskoj.

@cribuccino

Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slatkim i slanim jelima. Đumbir krase mnoge ljekovite karakteristike, a one su posebice važne sada, u razdoblju kada prevladava proljetni umor.

@minimalistbaker

U nastavku izdvajamo 8 pozitivnih svojstava đumbira zbog kojih biste ga trebali uvrstiti u svoju prehranu:

1) Ima snažna anti-upalna svojstva – Đumbir je prirodni pomagač kod svih bolesti koje mogu uzrokovati česte upale, poput raznih oblika artritisa, anti-imunih bolesti ili dijabetesa. 

2) Ima visoku razinu antioksidansaZahvaljujući visokoj razini antioksidansa, đumbir je prirodni saveznik u pomlađivanju. Podiže razinu glutationa, glavnog antioksidansa u ljudskom organizmu, a uz to ublažava stres koji djeluje na starenje kože. 

3) Saveznik je u mršavljenjuČaj od đumbira smanjuje osjećaj gladi i sprječava metaboličke poremećaje tako da igra veliku ulogu u gubitku kilograma. 

4) Pomaže u regulaciji šećera u krviOsobe koje boluju od dijabetesa trebale bi uvrstiti đumbir u svoju prehranu jer njegova anti-upalna svojstva djeluju u regulaciji šećera u krvi.  

5) Prirodan je lijek za putnu bolestNjegova blagotvorna svojstva čine ga savršenim prirodnim lijekom za putnu bolest i sve simptome koje ona uključuje. 

6) Sprječava žgaravicuUništavajući višak kiseline, đumbir je najbolji saveznik u sprječavanju žgaravice.  

7) Koristi se za ublažavanje boliEkstrakt đumbira ima gotovo isti efekt kao i lijekovi protiv bolova, a posebice je dobar u otklanjanju menstrualnih tegoba. 

8) Bori se protiv infekcijaĐinđerol, bioaktivna supstanca u svježem đumbiru pomaže u sprječavanju infekcija, a ekstrakt đumbira sprječava rast mnogih bakterija. Poznato je da pomaže kod infekcija u usnoj šupljini ili kod problema sa zubima. 

@minimalistbaker

Prednost đumbira je što se može dodati u bilo koji obrok u danu, a u nastavku izdvajamo 5 načina kako iskoristiti njegove blagodati kroz prehranu:

1) Začinite đumbirom svoju jutarnju šalicu kave

2) Čaj od đumbira za dnevnu dozu vitamina C

3) Uvrstite u prehranu pekmez od đumbira

4) Zamijenite javorov sirup ili med sirupom od đumbira

5) Dodajte đumbirov sok u svoj smoothie 

@flaming.goose

Pripremila: Tara Musulin
Foto: Instagram


Hzzo


Slični članci