Đumbir – ova svestrana superhrana ima brojne zdravstvene koristi, od liječenja mučnine do smanjenja bolova u mišićima. Iako se u istočnoj medicini koristi već preko 3000 godina, svježi đumbir tek se unazad nekoliko godina uvukao u svakodnevnu upotrebu i postao sve češće viđena namirnica na policama prehrambenih trgovina. Njegova ljekovita svojstva uključuju jačanje imuniteta i ubrzanje metabolizma, a liječi i lakše tegobe te se može koristiti kao aromatičan dodatak jelima. U nastavku smo izdvojili 9 ključnih ljekovitih svojstava đumbira, ali i 5 načina kako iskoristiti njegove blagodati u svakodnevnoj rutini…
Mnoge studije odavno su pokazale kako određena hrana pomaže tijelu u izbacivanju štetnih tvari iz organizma i poboljšanju imuniteta, a jedan od njih je i đumbir.
Iako ovaj gomoljasti korijen limunske arome potječe iz jugoistočne Azije, u posljednjih nekoliko godina sve je češća namirnica u supermarketima i na tržnicama u Hrvatskoj.
Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slatkim i slanim jelima. Đumbir krase mnoge ljekovite karakteristike, a one su posebice važne sada, u razdoblju kada prevladava proljetni umor.
U nastavku izdvajamo 8 pozitivnih svojstava đumbira zbog kojih biste ga trebali uvrstiti u svoju prehranu:
1) Ima snažna anti-upalna svojstva – Đumbir je prirodni pomagač kod svih bolesti koje mogu uzrokovati česte upale, poput raznih oblika artritisa, anti-imunih bolesti ili dijabetesa.
2) Ima visoku razinu antioksidansa – Zahvaljujući visokoj razini antioksidansa, đumbir je prirodni saveznik u pomlađivanju. Podiže razinu glutationa, glavnog antioksidansa u ljudskom organizmu, a uz to ublažava stres koji djeluje na starenje kože.
3) Saveznik je u mršavljenju – Čaj od đumbira smanjuje osjećaj gladi i sprječava metaboličke poremećaje tako da igra veliku ulogu u gubitku kilograma.
4) Pomaže u regulaciji šećera u krvi – Osobe koje boluju od dijabetesa trebale bi uvrstiti đumbir u svoju prehranu jer njegova anti-upalna svojstva djeluju u regulaciji šećera u krvi.
5) Prirodan je lijek za putnu bolest – Njegova blagotvorna svojstva čine ga savršenim prirodnim lijekom za putnu bolest i sve simptome koje ona uključuje.
6) Sprječava žgaravicu – Uništavajući višak kiseline, đumbir je najbolji saveznik u sprječavanju žgaravice.
7) Koristi se za ublažavanje boli – Ekstrakt đumbira ima gotovo isti efekt kao i lijekovi protiv bolova, a posebice je dobar u otklanjanju menstrualnih tegoba.
8) Bori se protiv infekcija – Đinđerol, bioaktivna supstanca u svježem đumbiru pomaže u sprječavanju infekcija, a ekstrakt đumbira sprječava rast mnogih bakterija. Poznato je da pomaže kod infekcija u usnoj šupljini ili kod problema sa zubima.
Prednost đumbira je što se može dodati u bilo koji obrok u danu, a u nastavku izdvajamo 5 načina kako iskoristiti njegove blagodati kroz prehranu:
1) Začinite đumbirom svoju jutarnju šalicu kave
2) Čaj od đumbira za dnevnu dozu vitamina C
3) Uvrstite u prehranu pekmez od đumbira
4) Zamijenite javorov sirup ili med sirupom od đumbira
5) Dodajte đumbirov sok u svoj smoothie
Pripremila: Tara Musulin
Foto: Instagram