Make your day different

Logo Cover

Prim.dr. Siniša Glumičić otkriva sve o metodma pomlađivanja (kako sat vratiti unatrag!), ali i za koje je zahvate pravi trenutak ako se na plaži želimo osjećati dobro u vlastitoj koži

Ljetna kiša upravo je počela. Baš kao i sjajna istoimena pjesma Songkillersa, benda koji mi je oduvijek bio jedan od naših najdražih. Nagla vrućina zadnjih dana nagovijestila je ljeto, a tu i tamo temperatura se spusti pa zima, baš kao i covid 19, čine se, nikako da nepovratno nestanu. Ali u odlasku su, oboje.

U zraku kao da se osjeća neki novi dah optimizma i kad malo bolje razmislim, velika većina mojih poznanika, prijatelja, pacijenata ili je već preboljela covid 19, ili su se cijepili, što mi sve daje nadu da ulazimo u jedan novi svjetliji period.

 
 
 
 
 
 
Prim.dr. Siniša Glumičić
Prim.dr. Siniša Glumičić

Dolazak ljeta vidi se i u izboru operacija koje pacijenti žele. Ženski dio populacije ponajviše traži zahvate povećanja grudi, a jedan od glavnih uvjeta im je da to stignu obaviti prije odlaska na plažu.

Za koliko se uopće može planirati odlazak na plažu nakon takvog zahvata?!

  Advertisement
  Advertisement

U pravilu, ako sve ide po planu, žena može planirati odlazak na plažu za kojih par tjedana, idealno je za četiri.

 

Do tada je većina procesa zarastanja završena, i već se može i plivati – ženskim stilom, ne muškim stilom. Svakako treba voditi računa da se smanje fizički napori prsnih mišića kroz još kojih mjesec, dva.

 
 
@milano_streetstyle

I zahvati pomlađivanja, kao što su korekcije očnih kapaka i podočnjaka, face lifting i lifting vrata također su u porastu u predljetnim mjesecima.

Za žene u srednjoj dobi, a pogotovo one iza 50 i neke, nema zasigurno bolje metode brisanja godina i osvježenja svog izgleda nego face & neck lift-a. Doduše, za razliku od filera i botoxa, ovdje se radi o pravoj operaciji, pravoj anesteziji i nije priča od danas do sutra.

Advertisement
Advertisement

Potrebno si je isplanirati vrijeme od kojih desetak dana za bazični oporavak, te očekivati povratak svakodnevnim aktivnostima za kojih dva tjedna. Ali dobiveni rezultat jednostavno se ne može uspoređivati s bilo kojom drugom metodom, pogotovo ne s injekcijskim ili nekim drugim tretmanima.

@isabellemathersx

 

Prije svega, Face & neck lift zahvat je koji će izgled osvježiti i pomladiti za kojih 10 – 12 godina. Uklonit će se sav suvišak kože, a ono što je još bitnije opušteni mišići lica i vrata vratiti će se u svoju prijašnju poziciju. Lice će dobiti potpunu prirodnost, bez ikakvog osjećaja napuhanosti ili izgleda ‘prezategnute maske’.

Dok se lice još i može pravilnom njegom i pametnim i umjerenim korištenjem botoxa i filera održavati, vrat najčešće prvi otkriva godine. Upravo lifting vrata daje dramatično dobre rezultate.

Zatim je tu pitanje linije čeljusti. Naime, prije ili poslije svatko primijeti da se linija čeljusti počinje gubiti, da se kreiraju kožne vrećice koje su svake godine sve veće i veće, pogotovo kad lice nije u grimasi osmijeha.

Uz te vrećice, zbog opuštanja muskulature obraza i gubljenja kolagena sve su izraženije i nazolabijalne bore, baš kao i bore oko usana. Kako bi to jednostavno rekli: ‘Sve odlazi na jug’. Upravo je i svrha kirurškog liftinga da sve to vrati ‘nazad na sjever’, a da se pri tome ukloni višak kože i tkiva. Postignuti rezultati traju 8 do 10 pa i više godina, pa se zato danas i kaže da su danas 60 – te nove 40 – te.

Face lifting vrlo se često kombinira i s operacijama kapaka i podočnjaka. Naime osvježiti lice i vrat, a pri tome imati spuštene kapke koji kreiraju umoran izraz očiju, ili pak naglašene masne jastučiće u području podočnjaka, jednostavno nema smisla, te je najbolje sve riješiti u jednom aktu.

Dolaskom toplih mjeseci povećava se i interes za zahvatima VASER liposukcije – tj. jedine metode koja trajno i doslovno uklanja masno tkivo, kreirajući nove poželjnije i skladnije konture tijela. U cijeloj šumi ponude raznih ne kirurških metoda uklanjanja masnog tkiva; od fantastičnih dijeta, preparata, do mašinerija koje na ovaj ili onaj način tope masnoću, pacijenti koji se pojave na klinikama za estetsku kirurgiju obično prođu već sve te metode, i to uglavnom s minimalnim ili nikakvim uspjehom.

@isabellemathersx

VASER liposukcija danas je apsolutno zlatni standard pristupa konturiranju tijela, te trajnom uklanjanju neželjenih depozita masnog tkiva. Ovom se operacijom vrlo precizno otope i zatim isisaju suvišne naslage masnoće, i rezultat ne može izostati. Naravno, treba računati i na postoperacijski oporavak, koji svakako zahtijeva nošenje specijalnog steznika kroz period od oko 4 tjedna kako bi se koža čim bolje adaptirala, a otekline čim prije nestale.

Upravo zbog te postoperative treba voditi računa da odlazak na plažu dolazi u obzir pet tjedana od zahvata. Naravno, svakim novim tjednom izgledat ćete sve bolje i bolje.

@fashiondesfemmes

Interesantan je podatak da se za Vaser liposukciju muškarci odlučuju skoro isto tako često kao i žene. Posebno kad su u pitanju zone oko trbuha, ili pak prsna zona tzv. ginekomastija. Zahvaljujući VASER aparaturi zadnje generacije, čak i tvrdokorni adipozni slojevi u području prsa i trbuha muškaraca mogu se vrlo efektno otopiti i kroz minimalan rez od tri milimetra, trajno ukloniti.

Naravno, veliki je broj onih koji i dalje ne pomišljaju na nož, ali žele osvježiti svoj izgled kako bi bljesnuli tijekom ljetnih mjeseci. Od već svima znanog botoxa koji vrlo efektno minimalizira mimične bore oko očiju i na čelu, hijaluronski fileri mogu isto tako lijepo reducirati bore lica ili vratiti tonus tamo gdje je došlo do atrofije tkiva. Zatim su to i razne druge mogućnosti; mezoterapija, hidratizacija, Profhilo hidrolift, PRP, skinpen, dermopen, laseri, radiovalni uređaji..

Nepregledan je niz uređaja i metoda, ali i kozmetike koji se nude u brojnim klinikama i kozmetičkim salonima. Sve one će manje ili više donijeti svježinu i bolji tonus koži lica, ali isto tako treba biti realan i ne očekivati drastične rezultate.

Za drastičniji pomak i radikalno vraćanje sata starenja unazad – još uvijek je kirurgija jedina istinska opcija.

Prim.dr. Siniša Glumičić
Prim.dr. Siniša Glumičić

Napisao: Prim.dr. Siniša Glumičić
Foto: Instagram

Slični članci