Make your day different

Logo Cover

Pravo je vrijeme za podizanje imuniteta! Uvrštavanje ovih 5 jednostavnih trikova u svakodnevnu rutinu pomoći će vam da ostanete zdravi tijekom cijele godine

S dolaskom zime, nastupa izazovno doba godine za naš imunitet. Kombinacija niskih temperatura i suhog zraka u zagrijanim prostorijama nerijetko potpomaže u razvijanju mnogih bolesti, najčešće prehlade i gripe. U nastavku donosimo 5 učinkovitih savjeta za jačanje imuniteta…

Jednom kad je imunitet narušen, postaje savršenom metom za razmnožavanje virusa i bakterija koji uzrokuju infekcije gornjih dišnih puteva. Kad smo svjesni mogućih zdravstvenih rizika povezanih s godišnjim dobom, možemo djelovati u cilju njihovog sprječavanja.

Da biste ojačali svoj imunološki sustav, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti prije nego odlučite posegnuti za antibiotikom (koji će, u ovom slučaju, pomoći samo kod bakterijskih infekcija). U nastavku donosimo pet najboljih savjeta za jačanje imuniteta…

@flaming.goose

Dok je vitamin C visoko na listi kada je u pitanju sprječavanje virusa prehlade i gripe, antioksidansi općenito pružaju veliku podršku imunološkom sustavu. Smanjujući staničnu smrt i potičući razvoj bijelih krvnih stanica uništavaju se štetne bakterije koje narušavaju imunitet.

@flaming.goose

Antioksidansi također igraju ključnu ulogu u popravljanju oštećene DNA i jačanju sposobnosti samoobnavljanja organizma. Najbolji izvor antioksidansa je hrana, stoga na popis za trgovinu svakako nadodajte nešto od sljedećeg: bobičasto voće, tamnu čokoladu, artičoke, kavu, mahune, zeleni čaj, jabuke, rajčice, zeleno lisnato povrće i masnu ribu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chadwick Boyd (@chadwickboyd)

Češnjak je drevni lijek za bolesti i dokazano je da ima višestruke zdravstvene prednosti. Aktivni spoj koji se nalazi u češnjaku naziva se alicin i ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u prevenciji bolesti i infekcija. Mnoge prednosti češnjaka leže i u njegovim protuupalnim svojstvima, koja pomažu u održavanju homeostaze imunološkog sustava.

@shegrowsveg

Preko 70 posto imunoloških stanica organizma nalazi se u crijevnim stijenkama. To objašnjava zašto je dobro zdravlje crijeva ključno i za zdravo funkcioniranje organizma.

Probavni sustav igra važnu ulogu u razgradnji tjelesnih toksina koji mogu uzrokovati mnoge infekcije. Povećanje količine vlakana kroz hranu pomoći će da se toksini i dalje brzo razgrađuju. Od velike važnosti također se smatra i uvođenjem kvalitetnog probiotika u svakodnevnu prehranu.

@doctor.paria

Pored pravilne i raznovrsne prehrane, iste prednosti mogu se iskoristiti i uz redovitu tjelovježbu. Trening s utezima (ili bilo kojim otporom) koji povećava broj otkucaja srca i tjelesnu temperaturu također može pridonijeti ubijanju štetnih virusa i bakterija.

Znojenjem iz tijela izbacujemo štetne tvari, a povećanjem broja otkucaja osnažujemo kardiovaskularni sustav.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli fitness.com.hr (@fitness.com.hr)

Osim redovitog uzimanja vitamina i antioksidansa iz hrane, svakodnevna sumplementacija od iznimne je važnosti za očuvanje i jačanje imunološkog sustava.

Neke aminokiseline, vitamine i minerale poput glutamina, cinka, magnezija i vitamina D3 nije moguće u potpunosti apsorbirati putem hrane, stoga ih je potrebno uzimati u obliku dodataka prehrani.

@flaming.goose

Od ostalih dodataka prehrani u obzir dolazi i ehinaceja koja svojim protuupalnim svojstvima djeluje u svrhu jačanja imuniteta i ublažavanja simptoma respiratornih infekcija.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Delorija Bunđa-Sajčić (@floradela_)

@flaming.goose

Pripremila: Tara Musulin
Foto: Instagram
PBZ

Slični članci