Make your day different

Logo Cover

Potres ne možete predvidjeti ni spriječiti, ali svoj dom možete učiniti sigurnijim! Donosimo 5 savjeta stručnjaka kako se osigurati od moguće štete i opasnosti

S obzirom na nedavne potrese koji su razorili neke od gradova diljem Hrvatske, Lijepa naša u posljednje vrijeme nije najsigurnije mjesto za život, a mnogi u vlastitim domovima svakodnevno strepe od ponovne katastofe. Iako zemljotrese ne možemo predvidjeti niti spriječiti, svoj dom, ipak, možemo pripremiti i tako umanjiti eventualnu štetu. U nastavku donosimo savjete stručnjaka kako u nekoliko malih, ali značajnih koraka dom učiniti sigurnijim od potresa…

Prošla godina imala je neslavan kraj zbog snažnog potresa magnitude 6.3 koji je pogodio središnju Hrvatsku, razorio područje Sisačko-moslavačke županije i ugrozio živote mnogih.

Od tada Lijepu našu svakodnevno pogađaju nešto slabiji zemljotresi, a neizvjesnost i strah itekako ostavljaju traga na mentalno zdravlje ljudi.

@mmlighting

Iako potrese ne možemo sa sigurnošću predvidjeti niti im stati na kraj, postoji nekoliko brzih rješenja pomoću kojih svoje domove možemo učiniti sigurnijima, pišu Earthquake Authority i Vancouver.ca.

Upoznajte prostor u kojem živite i osigurajte čist izlaz iz doma

 

Istražite koja su najsigurnija mjesta u vašem domu na koja se možete skloniti ako dođe do potresa. Usto, provjerite i koji su dijelovi vašeg stambenog prostora najnesigurniji te upozorite djecu i ostale ukućane da se nipošto ne zadržavaju na njima u slučaju zemljotresa.

Vrlo je važno imati čist put za izlaz iz stana, bez predmeta preko kojih biste se mogli spotaknuti, kako biste nakon prvog vala mogli napustiti dom. Nipošto to nemojte činiti tijekom potresa, jer u tom slučaju možete ozbiljno ugroziti svoj život.

@avantgarde.y

Obratite pažnju na raspored predmeta na policama

Kako se prilikom potresa što manje stvari razbilo ili padom nanijelo štetu nekome od ukućana, obratite pozornost na to da velike i teške predmete postavite na donje police, a one lakše na više.

Za dodatnu dozu sigurnosti, neke od težih stvari možete učvrstiti za policu ili ormarić pomoću dvostrane ljepljive trake. Stakleno posuđe i druge krhke predmete najbolje bi bilo smjestiti u ormariće, osobito one koji se mogu zaključati, kako biste osigurali da se ne razbiju ili nekoga ne ozlijede.

@arki_pi

Uklonite umjetnine i druge teške dekoracije s mjesta na kojima nekome mogu nauditi

Krasi li zid iznad vaše sofe masivna slika, ona može biti potencijalna opasnost u slučaju potresa. Prema riječima stručnjaka, važno je ukloniti masivne umjetnine i druge potencijalno opasne dekoracije smještene oko kauča, kreveta, stola za objedovanje i drugih mjesta na kojima najčešće boravite.

@28thdesigns

Učvrstite ogledala i namještaj

Police, ormariće, ogledala, velike slike i druge potencijalno opasne stvari na nosivim zidovima potrebno je dobro učvrstiti kako bi ostale na mjestu u slučaju potresa. Osigurajte stropne ventilatore, lustere i ostala viseća rasvjetna tijela koja se tijekom potresa mogu odvojiti od stropa i ugroziti vašu sigurnost.

Ipak, čavlići vam u tom slučaju neće biti dovoljni – sve je potrebno učvrstiti metalnim pričvršćivačima s vijcima kako biste bili potpuno sigurni da se srušiti i nanijeti vam ozlijede.

@annemmonroe

Pobrinite se da kućanski aparati ostanu na mjestu i uklonite opasne kemikalije iz kuhinje

Stručnjaci ističu kako bi svi plinski uređaji morali trebali imati fleksibilne cijevi i spojeve, uz što savjetuju i da pećnicu i hladnjak pričvrstite sigurnosnim trakama uz zid kako bi ostali na svom mjestu. Također, upotrijebite i sigurnosne zasune na ladicama kako ne bi ispale u slučaju potresa.

Lako zapaljiva i otrovna sredstva koja većina ljudi drži ispod sudopera ili u ormarićima u kuhinji treba pospremiti na teško dostupna mjesta ili u zaključane kutije, gdje se neće proliti i zapaliti ukoliko dođe do požara uzrokovanim potresom.

Pogledajte VIDEO:

Foto: Instagram / Video: YouTube

Slični članci