Make your day different

Logo Cover

Plata za sreću u 2021.: Ovih 8 namirnica tradicionalno se jedu na Silvestrovo za bolju, uspješniju i prosperitetnu Novu godinu

Tradicionalna jela koja se u različitim krajevima svijeta poslužuju tijekom Stare i Nove godine imaju nešto zajedničko – vjerovanje da će vam donijeti zdravlje, ljubav i obilje. S obzirom na to da je riječ o raznolikim namirnicama koje gotovo svi vole, ovog Silvestrova na kućnom tulumu poslužite platu s hranom za koju se vjeruje da donosi sreću u nadolazećoj godini, a u nastavku doznajte o kojih je osam jela riječ…

Početak Nove godine čak i u nevjernicima budi dozu praznovjernosti, posebice ako je riječ o donošenju novogodišnjih odluka ili jedenju hrane za koju se vjeruje da donosi sreću u idućih 365 dana.

Ako je vjerovati običajima, pojedine namirnice valja jesti na Silvestrovo ili prvi dan Nove godine jer zbog svog oblika i drugih karakteristika jamče blagostanje, obilje i napredak.

@stillsundayco

Osim što ih možete konzumirati zasebno, svoje goste i ukućane ove godine ostavite bez daha servirajući im platu koja sadržava sve ‘sretne’ namirnice, a prema pisanju Bon Appetita, riječ je o sljedećih osam jela.

1. Grožđe

 

Odbrojavajući do ponoći, Španjolci jedu po dvanaest bobica grožđa, a svaka od njih simbolizira jedan mjesec u narednoj godini. Ako je neka bobica gorka, tog se mjeseca preporučuje biti osobito oprezan. Nije važno jedete li zeleno ili crno grožđe, jer se za obje sorte vjeruje da donose sreću.

@boxofspice

2. Slastice okruglog oblika

Staro vjerovanje kaže kako hrana, posebice slastice, okruglog oblika donose sreću i ispunjenost u Novoj godini, jer predstavljaju kontinuitet.

Ako vam je ostalo okruglih kolačića ili keksića od Božića, nabodite ih na štapić poput lizalice i oduševite svakog ukućana i gosta.

@evakosmasflores

3. Svinjetina

Svinja ide prema naprijed dok jede pa se vjeruje da simbolizira napredak na svim životnim poljima. Debela je i masna, zbog čega bi se i vaš novčanik trebao ‘udebljati’, tako da je i u našim krajevima svinjetina tradicionalno novogodišnje jelo za sreću.

@francinhacooks

4. Nar

Nar se već dugo povezuje s obiljem i plodnošću zbog čega je neizostavan dio novogodišnjeg objeda u mediteranskim zemljama. Grci za Novu Godinu svom snagom bacaju šipak u vrata, a što više zrna pritom iz njega ispadne, to će godina biti sretnija.

U novije vrijeme ta je tradicija lagano prilagođena pa se nar stavlja u plastičnu vrećicu kako ne bi nastao prevelik nered, a zrna se koriste kao dodatak koktelima.

@my_oven_life

5. Cijela riba

U nekim zemljama riba simbolizira kretanje unaprijed, odnosno napredak, s obzirom na to da pliva prema naprijed. Neki pak ribe smatraju simbolom obilja zato što plivaju u velikim jatima.

Usto, njihove ljuske u nekim kulturama simboliziraju novčiće, stoga se na Novu godinu jedu za veći financijski uspjeh.

@julicosmo

6. Rezanci

U mnogim azijskim zemljama dugi rezanci jedu se na Novu godinu jer se vjeruje da će svakom tko to učini donijeti dug život. Važno je voditi računa o tome da ne prerežete ili ne pregrizete rezanac prije nego ga stavite u usta.

U Japanu se najčešće pripremaju heljdini rezanci, jer heljdino brašno od kojeg su pripremljeni simbolizira otpornost i prilagodljivost. Tradicionalno se jedu tako da ih se postepeno ‘usisava’ u usta jer ako ih se prekine napola to može donijeti lošu sreću.

@foodartblog

7. Zeleno povrće

Zelena boja simbolizira obilje prirode. Čak i u ovo doba godine nije teško nabaviti svježi kelj, brokulu, špinat, zelenu salatu ili raštiku, tako da se jela ili barem prilozi pripremljeni od tih namirnica mogu naći na novogodišnjem stolu.

@foodartblog

8. Okrugla torta

U blagdansko vrijeme torte su neizostavan dio jelovnika, a Grci osobito sretnim smatraju one okruglog oblika. U njima je katkada sakriven novčić – tko ga pronađe može se smatrati osobito sretnim. Naravno, ako pritom ne okrhne zub.

@foodartblog

Foto: Instagram

Slični članci