Make your day different

Logo Cover

Ovo se ne propušta! Poznati zagrebački hotspot u comfy ozračju pariškog šika donosi niz fantastičnih gurmanskih spojeva nadahnutih ljetom

Chefica Ana Grgić Tomić u novom jelovniku kultnog Esplanadinog Le Bistroa predstavlja kolekciju privlačnih autorskih jela

Rakovica s dimljenom rajčicom, tartar od usoljenih kozica s aiolijem od citrusa, mango, krema od kokosa, guščja jetra u umaku od marelica, gnudi od vrganja, domaći rezanci od medvjeđeg luka, obrazi od grdobine s pjenom od kukuruza, panna cotta s bagremom i pečene marelice sa sladoledom od kamilice samo su dio kolekcije novih jela koja će zasigurno oduševiti sve foodieje u potrazi za novim okusima.

Ana Grgić Tomić – Executive Chef Esplanade Zagreb Hotel

Aninu kvalitetu, kreativnost i doprinos gastrosceni nedavno su prepoznali u istaknutoj zajednici koja sastavlja popis najboljih svjetskih restorana, La Liste Mediterranean, te su joj dodijelili priznanje u kategoriji ‘Novi talent godine’

Esplanadin Le Bistro tijekom gotovo četiri desetljeća stekao je status kultnog mjesta među brojnim gostima, a posebno Zagrepčanima, od kojih ga mnogi smatraju svojim drugim dnevnim boravkom, što zbog šarmantnog osoblja, odlične kave i kolača, ili pak nezaobilaznih štrukla, a što zbog autentičnog ambijenta pariškog šika.

Le Bistro Esplanade Hotel

Ono što posebno privlači u ljetnim mjesecima njegova je sjenovita terasa s daškom uličnog teatra koja u spoju s novim Aninim à la carte konceptom te kolekcijom vrhunskih vina i pjenušaca na čaše pruža jedinstven ugođaj za opuštanje u srcu Zagreba.

Anin novi jelovnik donosi neke fantastične spojeve koji će vas oduševiti svojom arty prezentacijom i zanimljivim okusima nadahnutim ljetom.
‘Rakovicu sam spojila s domaćom rajčicom kojoj dajemo specifičan okus dima. Školjke sv. Jakova upotpunila sam mangom i kremom od kokosa, za egzotičnu notu. Francuski specijalitet, pečenu guščju jetru, ovaj put serviram uz umak od suhih marelica i bijelog papra, što se izvrsno spaja. Posebno sam vodila računa o prehrambenim navikama naših gostiju, pa bih od vegetarijanskih jela izdvojila gnude od vrganja i skute s tartufima i kozjim sirom, zatim baby salatu s pestom od koprive i paškim sirom uz dodatak pinjola, kao i hrskavi sočni kroket s tikvicama i istarskim tartufima koji dolazi uz carpaccio od tikvica i potočarke, koje su trenutačno u jeku sezone. Kremasti rižoto ovaj put dolazi s usoljenom mrkvom i dimljenom talijanskom burratom. Posebno bih izdvojila domaće rezance od medvjeđeg luka koji dolaze iz naše proizvodnje, a u spoju s pastom od dimljenih srdela i sušenih grožđica izazivaju posebnu pažnju. Za sve one željne okusa mora, predlažem obraze grdobine u umaku od pečene rajčice i pjene od kukuruza ili jednu drukčiju interpretaciju filea kovača koji dolazi s krunom od crnog češnjaka, kremom od krumpira i gelom od blitve. Sočni juneći biftek dimimo posebnom tehnikom i slažemo uz konfitirani krumpir, demi-glace od ljutike i mrkve uz dodatak ulja dragoljuba, dok se mekani teleći obrazi, uz koje idu pečene artičoke i krema od paljenog patlidžana, doslovno tope u ustima’, istaknula je Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić s osmijehom na licu te još jednom pokazala kako istinski uživa u onome što stvara.

Baby salata, pesto od koprive i paškog sira
Biskvit od pečene naranče i badema, krema od vanilije, aromatični bademi s paprom i cimetom, krema od pečene naranče

Pritom valja istaknuti da su kreativnost simpatične i iskusne prve dame Esplanadine kuhinje primijetili i u zajednici koja sastavlja popis najboljih svjetskih restorana, La Liste Mediterranean, pa je tako Ani Grgić Tomić nedavno dodijeljeno priznanje u kategoriji ‘Novi talent godine u konkurenciji ‘Novi talenti u regiji Mediterana’ (Mediterranean Awards 2023), čime je ponovno prepoznata njezina kvaliteta i inovativnost u kreiranju autorskih jela, kao i doprinos gastrosceni.

Panna cotta s bagremom, crumble od limuna i timijana, krema od breskve i bijele čokolade, curd od breskve

Uz predjela i glavna jela, novi jelovnik Le Bistroa donosi i neizostavnu kolekciju prefinih slastica kojima svakako valja zaokružiti ručak ili večeru.

‘Teško da mogu neki desert posebno istaknuti jer svi su odlični, pravi ljetni, no možda je najveći desertni hit ipak crumble od kokosa u kombinaciji sa svježim borovnicama i domaćim sladoledom od borovnice koji sami pravimo u našoj slastičarnici. Lagana panna cotta od bagrema upotpunjena sočnom kremom od breskve i bijele čokolade dolazi u spoju s crumbleom od limuna i timijana, koji ovom desertu daju posebnu mediteransku notu. Svakako preporučam kušati karamelizirano tijesto s kremom od kravlje skute, pečenim neretvanskim marelicama i opet našim domaćim sladoledom od kamilice, kao i biskvit od pečene naranče i badema aromatiziran paprom i cimetom uz kremu od pečene naranče. Ma svi su deserti odlični i osvježavajući, vjerujem da će samo rijetki moći odoljeti da ih ne kušaju’, dodala je Ana.

Školjke sv. Jakova, krema od kokosa, mango, sok od tikvice i tartufa

Le Bistro uz novu ponudu à la carte nudi i provjereno dobru kolekciju neizostavnih klasika kojima popularnost ne opada, poput tatarskog bifteka, francuskog klasika – zapečene luk juhe, Cezar salate i slavnog bečkog odreska s kremastim krumpirom.

Dimljeni juneći biftek, konfitirani krumpir, demi-glace od ljutike i mrkve, ulje dragoljuba

Ovaj kultni zagrebački bistro poznat je i po legendarnim zapečenim Esplanadinim štruklima, koje su tijekom proteklih godina isprobala i neka od najpoznatijih imena sa scene svjetskog šoubiznisa, a koje dolaze i u bezglutenskoj varijanti, kao i u onoj zamrznutoj pa štrukle možete dovršiti kod kuće. Isto tako, dan možete započeti u Le Bistrou uz primamljivi à la carte doručak i selekciju koja uključuje hrskavi tost s finom kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zatim omlet s povrćem ili slasna jaja Benedict, poslužena na toplom briocheu s maslacem, zatim svježe cijeđeni sok, a tu je i slasni francuski tost s medom i marmeladom od naranče, kao i fine palačinke s bobičastim voćem i javorovim sirupom.

Teleći obrazi

Doručak se poslužuje svaki dan od 9 do 11 sati. U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni meni (Menu du Jour) s tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje uz čašu kućnog vina Krauthaker te kavu ili čaj za svega 34 EUR. Dnevni menu u ponudi je svaki dan od 12 – 18 sati. Objedovanje u Le Bistrou upotpunite čašom vrhunskog vina i rashlađenog pjenušca ili šampanjaca za koje će vam uslužno osoblje rado dati preporuku.

Ana Grgić Tomić – Executive Chef Esplanade Zagreb Hotel
Le Bistro Esplanade

Foto: promo

 





Slični članci