Make your day different

Logo Cover

Ovo ne želimo propustiti! Impresivna izložba Maestra Mersada Berbera u Dubrovniku poslastica je za ljubitelje umjetnosti

Sedam godina nakon posljednje velike izložbe Mersada Berbera pod Srđem, Lazareti 27. rujna otvaraju vrata izložbe tog istaknutog slikara i grafičara koja će, rečeno je, otkriti odabrana djela iz ciklusa dubrovačkih Flora, Hommage Vlahu Bukovcu, ratni dnevnik a dubrovačka publika i svi njihovi gosti premijerno će vidjeti i predstavljanje kulisa iz Gundulićevog Epa ‘Osman’, kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine. Definitivno razlog više za posjetiti krajnji jug Hrvatske i iskoristiti posljednje sate kalendarskog ljeta.

Grandiozna izložba Maestra Mersada Berbera održat će se u Dubrovniku, u gradu za koji je bio izuzetno vezan i koji mu je predstavljao vječitu inspiraciju, gradu iznimne ljepote, povijesti, arhitekture, umjetnosti, igre svjetlosti te najljepše pozicije na Mediteranu.

Mersad Berber

Među mnogobrojnim hommage’ima velikim svjetskim umjetnicima kao što su Velasquez i Kramskoy, Berber je impresivnu internacionalnu slavu stekao, uz slojevite cikluse o njegovoj Bosni, upravo svojim velikim opusom Dubrovačkih flora i hommage’a dubrovačkom velikanu Vlahu Bukovcu.

Dubrovnik je bio i ostao slikarev treći dom nakon Sarajeva i Zagreba.

U svom atelieru u Lozici kraj Dubrovnika naslikana su mnogobrojna djela koja se baziraju na vječitoj inspiraciji vezanoj uz grad, njegovu povijest i ljepotu te igru svjetlosti i magente, koja je samo mogla biti naslikana u tako predivnom mediteranskom okruženju.

Na dubrovačkoj izložbi će premijerno biti prezentirano i nekoliko odabranih djela iz ciklusa ratni dnevnik.

Naime, manje je poznato da je Berber uplovio s prvim humanitarnim konvojem u ratom okruženi Dubrovnik.

Kroz Berberov ratni dnevnik može se osjetiti njegova duboka povezanost i patnja prema gradu Dubrovniku i Dubrovčanima, kao što je oslikao svoju veliku bol i empatiju prema stradanju svog naroda u njegovoj Bosni i Hercegovini.

Uz slikarstvo, ilustraciju i grafiku, Berber se bavio kazališnom scenografijom i kostimografijom, radio filmske plakate kao i poneka vizualna rješenja poput glazbene ploče Indexa.

Zaklada Mersad Berber već duži period želi Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima prezentirati veliki opus Maestra Berbera koji do sada nije viđen stoga se kraj rujna pokazao kao magičan spoj.

‘Kroz suradnju s gradom i uz podršku dragih prijatelja uspjeli smo realizirati ovu izložbu koja je ujedno i poklon svim Dubrovčanima. Zaklada Mersad Berber kontinuirano radi na očuvanju lika i djela, te daljnjoj promociji bogate slikareve ostavštine’, poručila je Ira Berber, direktorica Zaklade Mersad Berber.

.

 

Izložba pod nazivom ‘U čast Dubrovniku’ – Hommage to Dubrovnik održat će se u impozantnim i restauriranim Lazaretima pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine, a samu izložbu otvorit će gradonačelnik Mato Franković.

Inače, Lazareti kao dio Dubrovačke baštine, smješteni su u samom srcu Dubrovnika, a uz to – jedina su potpuno sačuvana karantenska građevina u europskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO-a.

.

 

Berberova izložba može se razgledati od 27. rujna 2023. pa sve do 23. listopada 2023.

Foto: promo

 

 

 

Slični članci