Bez obzira na to što u posljednje vrijeme osmjeh skrivamo ispod maske, oralna higijena od fundamentalne važnosti za zdravlje. Karijes nazivaju tihim ubojicom pa preporuka o redovitom pranju zubi dva puta dnevno, korištenju zubnog konca i vodice za ispiranje usta gotovo prerasta u naredbu. Ako se ni pravilnim održavanjem higijene usne šupljine ne možete riješiti neugodnog zadaha, posegnite za jednom od ovih šest namirnica…
Stomatolog David Mitola, osnivač obiteljske stomatološke ordinacije Mitola u New Yorku za Live Strong objasnio je kako zdrava hrana može pomoći u očuvanju svježeg daha, ali i cjelokupnog zdravlja usne šupljine.
Šećer je najveći uzročnik karijesa pa bi umjerena konzumacija te namirnice također mogla doprinijeti zdravlju vaših zubi, ali i umanjiti zadah.
S obzirom na to da su i žvakaće gume uglavnom pune šećera, a četkica i pasta za zube vam nisu pri ruci, konzumirajte neku od ovih šest namirnica kako biste se riješili neugodnog zadaha.
Jabuke
Sočne, ali opet hrskave jabuke svojom teksturom pomažu otjerati bakterije i potencijalne ostatke hrane među zubima.
Usto, dr. Mitola naglašava kako sadrže antioksidanse zvane polifenoli koji uspješno sprječavaju razvoj bakterija u ustima i tako zaustavljaju stvaranje kemijskih spojeva koji uzrokuju loš dah.
Zeleno lisnato povrće
Klorofil u zelenim biljkama ujedno je i prirodni ‘dezodorans’. Kako biste izbjegli loš dah nakon ručka, pojedite zelenu salatu ili drugo lisnato povrće poput kelja, špinata ili kupusa, jer će ono neutralizirati neugodne mirise u vašem dahu.
Takvo povrće ujedno pospješuje pH balans u ustima, što automatski znači smanjenje kiselosti. Dr. Mitola pojašnjava da je prevelika kiselost u ustima također odgovorna za suhu usnu šupljinu i loš zadah.
Prednostima zelenog povrća nije kraj – zaputite se do tržnice u potrazi za bamijom, blitvom, korabicom ili celerom jer obiluju kalcijem koji će ojačati zubnu caklinu i tako spriječiti probleme u ustima.
Peršin, bosiljak i menta
Osim zbog svježeg mirisa, česta prisutnost mente u zubnim pastama ima i znanstveno utemeljen razlog: sadrži enzime koji se vežu za spojeve koji sadrže sulfur i tako se bore protiv zadaha.
Iste enzime sadrže peršin i bosiljak, a usto su bogati polifenolima koji, kao i kod jabuka, zaustavljaju pojavu loših bakterija u usnoj šupljini. Ove zelene namirnice možete dodati u jelo i smoothie ili pak skuhati čaj.
Đumbir
Đumbir je odličan u borbi protiv lošeg daha te je poznat po tome da umiruje želudac. Zbog svojih detoksikacijskih svojstava odličan je za čišćenje cjelokupnog organizma, a u usnoj šupljini će razgraditi sulfurne spojeve pomoću spoja gingerol-6.
Kao što pojašnjava dr. Mitola, taj spoj će se vezati za enzime koji će se izboriti protiv neugodnih mirisa u ustima.
Probiotički jogurt
Probiotici su bakterije s blagotvornim djelovanjem za cijelo tijelo, ali osobito za želudac i crijeva. Prema riječima dr. Mitole, one se bore protiv loših bakterija u cijelom probavnom sustavu pa tako i u ustima.
Odličan su izvor kalcija koji će učvrstiti sloj cakline i povoljno djelovati na zube. Pri odabiru probiotika ipak sugeriramo da odaberete neki s manjim udjelom šećera, s obzirom na to da ga bakterije vole čak i više nego vi.
Sjemenke komorača
U zemljama poput Indije, gdje su ljudi često osuđeni na prirodne lijekove, sjemenke komorača su odavno priznate kao odlični borci protiv zadaha.
Da pojasnimo, žvakanje ovih sjemenki pojačava proizvodnju sline i tako pomaže u ispiranju bakterija koje uzrokuju neugodan miris u ustima.
Želite li izbjeći stvaranje lošeg daha, Live Strong sugerira da nakon konzumacije namirnica poput ribe, maslaca od kikirikija, citrusnog voća, mesa i tjestenine s umakom obavezno operete zube.
Pripremila: Silvija Valjin / Foto: Instagram