Make your day different

Logo Cover

Otvoren 7. Zagreb Design Week! Judita Franković modno briljirala u traperu, Borna Kotromanić u grudnjaku, a Ivića Pašalića jedva smo prepoznali…

Zagreb Design Week, najveći hrvatski događaj za dizajn sinoć se otvorio u Hali V, a ovogodišnja tema je Korona i ‘Nova normalnost’ (New Normal). Korona je postala globalni problem broj jedan, a dizajn je rješenje. Natjerala nas je da stubokom promijenimo život. Od ‘lockdowna’ do života s maskama, još uvijek nismo povratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine. Moramo li dizajnirati novu normalnost? Kako ćemo redizajnirati svijet? Preko noći dom nam je postao ured — kakav namještaj nam treba? Više se ne oblačimo za posao — kakvu odjeću trebamo? Umjesto vani, s prijateljima, jedemo doma, čak i sami uzgajamo povrće — kako se promijenila kultura prehrane? Filmove, glazbu, izložbe, kazališne predstave… sve konzumiramo preko interneta — kakav nam je internet potreban? Ovaj hvalavrijedan događaj nisu propustili ni brojni poznati, a među njima Judita Franković, Ivić Pašalić, Borna Kotromanović, Nina Mia Čikeš, Luna Valas….

U prizemlju Hale V, na 1.000 m2 proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Nove proizvode predstavljaju neki od najboljih hrvatskih proizvođača namještaja Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc. Svoj namještaj po prvi puta predstavljaju i Sobočan te dizajnerica Carmen Mikuš. Posjetitelji po diskontnim cijenama mogu kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta.

Događaj nisu propustila ni poznata imena sa društvene scene metropole. Glumica Judita Franković, jedna od naših najcjenjenijih glumica čije modne izričaje mnogi obožavaju, stigla je u traperu, ali i s maramom na glavi kakvu su ovo ljeto nosile sve ‘it’ djevojke. Preplanula Borna Kotromanić, koja je ljeto provela u Istri i Dubrovniku, malo je  toga ostavila mašti u izazovnom (i trendi!) stajlingu za najhrabrije, u kojem je glavnu ulogu odigrao ružičasti grudnjak, a o kojem će se još dugo pričati. Među poznatim uzvanicima u javnosti se pojavio i Ivić Pašalić, nekad jedan od najmoćnijih političara u Hrvatskoj, a danas poduzetnik, svoj stil odjevanja potpuno je promijenio i danas je on – minimalistički, baš kao i onaj koji krasi arhitektice Nine Mije Čikeš.

Po prvi puta ‘ZGDW Award’ postaje međunarodna i dodijelila se u šest kategorija — Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija.

 
 
Nina Mia Čikeš
Borna Kotromanić

Pobjednici po kategorijama:

 

Grafički dizajn:

– Studio Tumpić/Prenc – Gradski bazeni Pula-Pola

– Hibird Books – Gamebook

– Rašić+Vrabec – 66. Pulski filmski festival

Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija:

– Silina Senica Pintar – MiCreate

– Hazelica – Plant Tinder

– Ana Pavičić – Vizualizacija hrvatskih zakona

Produkt dizajn:

– Veronika Rožmanc – OLI

– Havranek+Lugonja – Neolit

– Sandra Maglov – Valja

Dizajn interijera:

– Clinica studio – Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

– Kancelarija za arhitekturu – House Franco

– Ivan Galić / NOP Studio – Platforma za promatranje biljaka Cret Dubravica

Tekstilni i modni dizajn:

– Onimado – The beauty of waste

– Patrizia Donà – Qwerty Unique

– MORF – Between Fragments

Dizajn društvenih inovacija:

– Studio Aline Gerards – How it feels

– Miret – 97% ecological sneakers

– Rašić+Vrabec – Gledam dodirom

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava ‘normalnost’ kakvu smo poznavali i ‘novu normalnost’.


Lana Radnić
Tihana Harapin Zalepugin


Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela — dijeljenje.

Povijesna izložba ‘Zagrebačka ambalaža’ iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro Ugarskoj. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić.

Studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta predstavili su svoje radove — Poslovno veleučilište Zagreb, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci — Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu — Agronomski fakultet / Studij krajobrazne arhitekture, Arhitektonski fakultet / Studij dizajna, Šumarski fakultet, Tekstilno tehnološki fakultet, Tehničko veleučilište Zagreb i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Po prvi puta, uz hrvatske studente, predstavljaju se i studenti iz Austrije, FH Joanneum (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) i BiH, Sveučilište u Sarajevu — Akademija likovnih umjetnosti.

Austrijski kulturni forum u Zagrebu predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na koronu. Izložba ‘Separated Together’ (‘Zajedno razdvojeni’) nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba ‘The Change Club’ (‘Klub promjene’) predstavlja rad šesnaest dizajnera. Obje izložbe u Zagreb dolaze u suradnji s Tomislavom Bobincem, predavačem na FH Joanneum. Svaku večer pod egidom ‘Zvuk dvadesetih’ i uredničkom palicom Ilka Čulića održava se bogat glazbeni program u vrtu Hale V.

Zagreb Design Week otvoren je do 6. rujna.

SRIJEDA

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
18.00–22.00 DJ Zoran Veles

ČETVRTAK

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
16.00–17.00 Movo, predstavljanje
18.00–19.30 UX Meetup Zagreb #27
20.00–20.30 ZGDW modna revija
20.30–22.00 DJ Rea

PETAK

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
18.00–19.00 Reklama je moć, predavanje
18.30–20.30 Hibou
20.30–22.00 Sun U, live

SUBOTA

11.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
11.00–15.00 DVK, radionica
15.00–17.00 Mala mica dizajnerica, radionica
18.00–22.00 Yesh

NEDJELJA

11.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
11.00–19.00 Frühstück
11.00–15.00 DVK, radionica
vrt radi do ponoći

Foto: Mateja Jurčević i Karla Jurić /promo

Slični članci