Make your day different

Logo Cover

Otkrivamo 7 znanstveno dokazanih (i učinkovitih!) trikova za trenutačno podizanje raspoloženja, bez obzira na to što vas (i koliko jako!) muči….

Ako vas nešto tjera u loše raspoloženje i bezizlazni pogled na svijet, ne brinite jer ima još puno razloga za sretna buđenja. Uz ovih 7 savjeta lako ćete ih otkriti, a potom i naučiti (uvijek!) održavati dobro raspoloženje…

Za postizanje sreće ponekad nije dovoljno počastiti se omiljenim jelom, pićem, serijom, ili novim parom cipela. Svi se ponekad volimo razmaziti na te ili neke druge načine, ali to nam daje samo kratkoročni nalet sreće, koji ubrzo zamijene prazne emocije i još prazniji novčanici.

Kako onda vratiti osmjeh na lice? Posegnuli smo za znanstveno dokazanim savjetima i otkrili kako potaknuti proizvodnju sretnih hormona.

@street.inspired.perfection

Otkriva ih knjiga ‘SHINE: Rediscovering your energy, happiness and purpose’ autora Andyja Copea i Gavina Oattesa.

Glamour prenosi najkorisnije savjete uz kojeće ćete s lakoćom zaboraviti na loše događaje iz prošlosti.

 

1.Preokrenite životnu priču u svoju korist

Prema Copeu i Oatesu, mi smo autori priče koju naš život piše. Možda se zateknemo u nepovoljnim događajima na koje ne možemo utjecati, ali možemo se postaviti kao heroji, kad već imamo ulogu glavnih likova. Promijenite percepciju na te negativne događaje iz prošlosti i to će povoljno utjecati na budućnost.

Drugim riječima, kad nešto ne ide po planu, zamislite da se nalazite u napetom dijelu knjige vašeg života i slobodno očekujte ‘plot twist’!

@street.inspired.perfection

Naposlijetku, istraživanje je pokazalo da je stres koji osjećamo uslijed nekog događaja samo 10-20% sačinjen od neizvjesnosti, a ostatak čini osobna interpretacija te situacije. Ako ju pozitivno interpretirate, takva će naposlijetku i biti!

2.Ostavite prošlost iza sebe

Ako je vjerovati budističkoj nauci, ukoliko se previše vežemo za negativne događaje iz prošlosti, to će se loše odraziti na naše trenutno psihološko stanje. To vjerovanje već je postalo dokazano, pa stručnjaci predlažu da pustimo prošlost tamo gdje joj je i mjesto – iza nas, jer ćemo tako efikasnije krenuti naprijed.

Cope i Oattes dodaju: ako mislite da niste spremni za nove nedaće jer vas stare još tište, pustite ih i krenite naprijed, jer kad krenete vi, krenut će i svi oko vas.

@street.inspired.perfection

3.Gledajte svijet iz svih kuteva

Ružičasto obojene naočale su passé! Gledati na svijet oko sebe isključivo pozitivno može nas uvući u lažni dojam, pa predlažemo da gledate realistično, ali na različite načine jer tako ćete najlakše doći do sjajnog ishoda.

Ako poznatu situaciju promotrite na drugi način, s odmakom vremena ili iz kuta promatrača, vjerojatno ćete uvidjeti uzročno- posljedične veze i tako naučiti kako se bolje ponašati i biti sretniji.

Cope i Oattes predstavljaju novi pojam za to: vujà dé! Ako vam je već poznato što znači déjà vu, razumjeti ćete da ovaj novi pojam označava suprotno – gledanje na poznatu situaciju iz svježe perspektive.

@street.inspired.perfection

4.Budite zahvalni zbog nevolja koje ste izbjegli

Svakodnevno smo zapahnuti lošim vijestima što nas lako može baciti u osjećaje zlih slutnji. Nemojte predosjećati samo negativno, već počnite osjećati olakšanje zbog svih zala kojima ste uspjeli umaknuti.

To mogu biti naizgled male stvari koje će vas učiniti zadovoljnima: izbjegli ste gužvu u supermarketu, pogodili ste zeleni val u vožnji automobilom, niste zakasnili na dogovor, izbjegli ste glavobolju i mamurluk… Sigurno ćete pronaći mnogo stvari na kojima možete biti zahvalni.

@rocioccamacho

5.Probudite iskre energije u sebi

Prema novijim istraživanjima, osjećaj motivacije je neizmjerno vrijedan. Motiviranost nas sama po sebi dovodi do boljeg raspoloženja čisto zato jer unaprijed očekujemo pozitivan rezultat našeg djelovanja. Osim toga, navodno možemo istrenirati svoj mozak da otpusti veće količine dopamina, hormona sreće, svaki put kad ostvarimo neki cilj.

Zato pronađite svoj izvor motivacije, napravite listu ciljeva i lako ćete pronaći energiju za ustajanje iz kreveta svakog jutra.

Oattes i Cope motivaciju koja potiče iskre sreće uspoređuju s plaštem. Opisuju tu metaforu ovako:’Dakle, ako ste vi heroj, u plaštu se krije vaša svrha, on je izvor vaše motivacije. Možete preživjeti bez njega, ali s njim, vi letite!’

@rocioccamacho

6.Prihvatite vlastite poraze i neuspjehe

Spomenuti autori upozoravaju na ovu gorku istinu: ako niste pripremljeni na neuspjeh, niste ni dorasli uspjehu. Prihvatite li mogućnost poraza, lakše ćete pristupiti problemu, a osjećati ćete se još bolje ako ipak uspijete

Neka vas još jedna istinita tvrdnja dodatno motivira: što nas ne ubije, to nas ojača!

7.Ne bojite se ‘omekšati’ i pokazati emotivnost

Nakon toplog, mekog zagrljaja svatko se odmah bolje osjeća. S tim se slažu Cope i Oattes, te vam predlažu da uvijek potičete priljubljivanje uz vaše najdraže.

@rocioccamacho

U skladu s tim, za kraj smo vam pripremili naše nove najdraže riječi koje će vas odmah potaknuti na maženje, a time i sreću:

  • Mysa: švedski izraz za uživanje u ugodnoj aktivnosti; biti sretan i zadovoljan; ugnijezditi se i stvoriti udobnu atmosferu
  • Peiskos: norveški izraz za osjećaj ugode prilokom sjedenja ispred kamina u toplom dnevnom boravku i slušanja vatre dok pucketa
  • Hygge: danski izraz za jednostavne užitke, poput udobnosti i mekoće

Pripremila: Silvija Valjin
Foto: Instagram

Slični članci