Make your day different

Logo Cover

Osjećate se kao da pucate po šavovima? Otkrivamo 3 jednostavne tehnike za svladavanje stresa uz koje ćete bez puno muke pronaći unutarnji mir

Stres i tjeskoba su sastavni dio ljudskog iskustva u svijetu koji često donosi nesigurnost. Nerealno je očekivati da možemo potpuno izbjeći ove izazove života. Naša reakcija na stres ključna je za naše preživljavanje i osjećaj sigurnosti. Međutim, kroz praksu možemo naučiti kako upravljati ovim osjećajima, tako da umjesto da nas stres i tjeskoba kontroliraju, mi ih kontroliramo. I nije toliko teško kao što se može činiti…

Jeste li ikada osjetili stres i isprobali različite metode za njegovo savladavanje? Postoje mnoge tehnike na koje se možete osloniti kako biste pronašli unutarnji mir, a vrlo su jednostavne za prakticiranje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MOOD PASSION (@mood_passion)

1) Online terapija

Kada se osjećate potišteno, možda vam se čini previše naporno otići na osobnu terapiju. Međutim, s opcijama poput terapije putem videa, telefonskih poziva ili beskrajnog slanja poruka, podrška za vaše mentalno zdravlje sada je dostupna gdje god da se nalazite. Mentalno zdravlje najbolje se razvija kada se pruža pod uvjetima koji su vam udobni i prikladni. Online terapija omogućuje vam pristup stručnim savjetima kad god vam je potrebno, a to može biti od velike pomoći u današnjem svijetu.

2) Prevladavanje stresa kroz svjesno kretanje

Svaki dan donosi nove izazove koji nas mogu stresirati, kao što su interakcije s drugima, promet ili vijesti. No, svi ovi stresori imaju jednu zajedničku crtu: zarobljavaju nas u našim umovima. Stres i tjeskoba rijetko su izazvani onim što se trenutno događa. Jedno istraživanje pokazalo je da “ljudsku tjeskobu uglavnom pokreću hipotetske prijetnje budućnosti koje se možda nikada neće ostvariti.”

Stres živi u umu, pa je povezivanje s tijelom izuzetno učinkovito. Kroz svjesno kretanje, možemo povećati svoju prisutnost u sadašnjem trenutku. Vježbe poput joge pozivaju nas da budemo svjesni vlastitog tijela, pomažući nam da prekinemo obrasce razmišljanja koji leže u osnovi našeg stresa. Tai chi, qigong i meditacija u pokretu također su odlične tehnike za upravljanje stresom putem svjesnog kretanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MOOD PASSION (@mood_passion)

3) Intuitivna prehrana

Može zvučati jednostavno, ali koliko često zaista sjednemo i uživamo u obroku, potpuno se fokusirajući na hranu i uživajući u svakom zalogaju? Hrana nas može povezati s našim osjetilima i smiriti naš živčani sustav. Osim toga, zdrava prehrana potiče zdravlje crijeva, koja pak proizvode serotonin i dopamin, neurotransmitere koji utječu na naše raspoloženje! Jednostavne prehrambene prakse mogu nam pomoći da se osjećamo bolje na najosnovnijoj razini kada se suočavamo s teškim vremenima. Kada se naše tijelo osjeća dobro i pravilno je hranjeno, imamo više snage i energije da se pozabavimo svojim mentalnim zdravljem.

U današnjem svijetu, svatko ima svoju vlastitu ideju o tome kako bi trebalo izgledati upravljanje stresom. Stres i tjeskoba mogu učiniti da se osjećamo kao da gubimo kontrolu nad situacijom. Međutim, s ovim tri tehnikama, imate podršku na dohvat ruke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli A l e n a E s i p o v a (@esipchenish)

Pripremila: Veronika Perković
Foto: Instagram

Slični članci