Make your day different

Logo Cover

Osjećate se bezvoljno i iscrpljeno? Vjerojatno vas pogađa sindrom proljetnog umora, a uz ovih 5 savjeta lakše ćete ga pobijediti

S prvim zrakama sunca i toplijim vremenom, većina ljudi podložna utjecaju meteoroloških prilika počinje osjećati niz tegoba koje zajednički nazivamo sindromom proljetnoga umora. Česti simptomi proljetnog umora uključuju bezvoljnost, pospanost, razdražljivost, pad koncentracije i pad imuniteta. Osim uravnotežene prehrane, u suzbijanju ovih tegoba uvelike će pomoći fizička aktivnost, a mogu pomoći i dodaci prehrani. U nastavku donosimo 5 savjeta za lakše savladavanje proljetnog umora…

Proljeće kuca na vrata, a muči vas pospanost, nedostatak energije i bezvoljnost? Možda patite od sindroma proljetnog umora.

Ovo stanje organizma povezano je s dolaskom toplijeg doba godine. Tijekom zimskih dana proizvodnja serotonina u organizmu opada, a s dolaskom proljeća hormon sreće ponovno preuzima vodeće mjesto. Organizmu treba vremena da se privikne na novonastalu situaciju, zbog čega dolazi do pada energije i osjećaja zamora.

@vedi_by_iz

Od proljetnog umora pati svaka druga osoba, većinom preosjetljive na vremenske promjene. Proljetni umor i posljedična neučinkovitost javljaju se upravo onda kad se povećava intenzitet svjetla.

Proljetni umor je, čini se, neizbježan i jednostavno ga treba proživjeti, no neugodni simptomi mogu se smanjiti na najmanju moguću mjeru.

 
@streetstyle_belgrade

1) Provodite više vremena na suncu

Provodite što više vremena na otvorenom, a u zatvorenim prostorima oslobodite prozore da propuste što više svjetla. Svjetlo utječe na povećano stvaranje hormona sreće i potiče sintezu vitamina D čiji nedostatak ima utjecaj na proljetnu tjeskobu.

2) Promijenite stil života

Redovita tjelovježba potiče dotok krvi u mozak, podiže energiju, povoljno utječe na san i jača samopouzdanje. Nije važno kojom aktivnošću se bavite, dok god se krećete.

@tanya.mavrina

3) Ne zaboravite na uravnoteženu prehranu

Zbog brze nadoknade energije često posežemo upravo za masnom i rafiniranom hranom, ali treba imati na umu da taj efekt ne traje dugo i ubrzo ćete opet osjetiti umor. Bazirajte prehranu na namirnicama s niskim glikemijskim indeksom koje polako otpuštaju šećer i dulje osiguravaju osjećaj sitosti.

4) Uvedite higijenu spavanja

Nastojite spavati minimalno 7-8 sati svake noći i držite se postavljenog vremena za odlazak na spavanje. Stres i zabrinutost ometaju san, stoga dobra knjiga ili topla kupka prije spavanja mogu doprinijeti opuštanju. Možete se poslužiti i metodama poput vidnog zamišljanja, mišićnog opuštanja i vježbi disanja.

@vedi_by_iz

5) Naučite se opustiti

Unutarnja veza uma i tijela podrazumijeva primjenu metoda  opuštanja kao što su meditacija, slušanje glazbe, terapija umjetničkim izražavanjem. Pronađite ono što vas ispunjava i smiruje i prepustite se jednostavnoj lakoći postojanja.

@cribuccino

Pripremila: Tara Musulin
Foto: Instagram

Slični članci