Make your day different

Logo Cover

Obilježena 25 godišnjica tragične pogiblje princeze Diane! O životu i smrti ‘princeze iz naroda’ još se uvijek govori, a iznesene su i nove teorije zavjere

Na današnji dan prije 25 godina svijetom je odjeknula vijest o stravičnoj automobilskoj nesreći koja je odnijela život neprežaljene velške princeze Diane i njenog tadašnjeg partnera Dodija Al-Fayeda. Liječnici su se četiri sata borili za njen život, no ozljede su bile preteške. Majka britanskih prinčeva Harryja i Williama ostala je upamćena po svojoj skromnosti, dobroti i humanitarnom radu, zbog čega je čak zaradila nadimak ‘princeza od naroda’. Život i smrt omiljene britanske princeze i dan danas predmet je interesa, što britanske, što svjetske javnosti, a i godinama nakon njezine pogibije ne prestaju kolati razne teorije zavjere o tome što se dogodilo te noći u Parizu…

Voljena britanska princeza Diana tragično je preminula 31. kolovoza 1997. godine u 37. godini života, kada se u u tunelu Pont de l’Alma u Parizu dogodila stravična prometna nesreća.

Svojim odlaskom cijeli svijet obavila je u crno, a javnost i 25 godina nakon s nestrpljenjem očekuje bilo kakvu novu informaciju vezanu za njezin život, ali i tragičnu smrt.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

 

A post shared by MSCareBear (@mscarebear1)

‘Princeza od naroda’ i njezin tadašnji partner, bogati nasljednik i producent Dodi Al-Fayed izgubili su život su život u pariškom tunelu Pont de l’Alma bježeći od paparazza koji su ih u konačnici otjerali u smrt.

Povodom obilježavanja 25. obljetnice smrti svjetlo dana ugledala je i nova dokumentarna serija pod nazivom ‘Investigating Diana: Death In Paris’, priča dvojice policajaca koji istražuju smrt omiljene članice britanske monarhije, ali i ponovno pokušavaju doznati što se točno dogodilo u pariškom tunelu te noći.

Zanimljivo je i da do danas još uvijek nije pronađen bijeli Fiat Uno koji je, navodno, uzrokovao nesreću. Prema svjedočenjima ljudi koji su se u tom trenutku zatekli u tunelu, mali bijeli auto prišao je preblizu Mercedesu u kojem se vozila princeza Diana i njezin partner, a njime je upravljao vozač Henri Paul.

@lady.diana._

Istražitelji su uvjereni da su se dva automobila pri velikoj brzini dotakla, nakon čega se Mercedes zabio u stup u tunelu Pont de l’Alma. Princeza Diana poginula je u ranim jutarnjim satima, samo godinu dana nakon razvoda od princa Charlesa,  zbog čega su krenula naklapanja koja su išla toliko daleko da se na kraju pričalo kako je zapravo riječ o ubojstvu što ga je naručila sama kraljica Elizabeta II.

Nove tvrdnje, koje su iznesene u seriji ‘Investigating Diana: Death In Paris’, nalažu kako je princeza Diana sama predvidjela svoju smrt i to dvije godine prije nego što se dogodila. Ovi dramatični iskazi uzdrmali su britansku javnost, a jedna od sugovornica u prvoj od ukupno četiri epizode je francuska detektivka Martine Monteil, bivša šefica elitne policijske jedinice Brigade Criminelle, koja je nakon nesreće među prvima stigla u tunel Pont de l‘Alma.

@lady.diana._

U nastavku, ova serija postavlja nova pitanja o tome zašto je Scotland Yard godinama pod ključem, daleko od očiju javnosti, držao bilješku u kojoj su detaljno opisani princezini strahovi da će poginuti u prometnoj nesreći.

Naime, Diana je 30. listopada 1995. godine sazvala sastanak sa svojim osobnim pravnim savjetnikom lordom Victorom Mishconom. Tijekom sastanka, na kojem je sudjelovao i Dianin osobni tajnik Patrick Jephson, Diana im je navodno rekla da joj je izvor kojem vjeruje, ali ga ne želi imenovati, rekao da će je se pokušati ‘riješiti’ do travnja 1996. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

A post shared by Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._)

Tajni izvor je navodno rekao Diani da je se planira prometna nesreća koja bi ili okončala njezin život ili je ozlijedila toliko da bi bila ‘neuravnotežena’. U konačnici, Diana je zaista umrla dvije godine kasnije, a jedini preživjeli svjedok ove tragedije je Dianin je tjelohranitelj Trevor Rees-Jones koji se ničega ne sjeća.

‘Investigating Diana: Death In Paris’ nastala je u koprodukciji Channela 4 i Discovery Plusa, a priča nastoji istražiti kako su ‘moćni pojedinci, tisak i internet stvorili i potaknuli teorije zavjere koje su prevladale činjenice i dovele u pitanje samu prirodu istine’.

@lady.diana._

Princeza Diana imala je svega 20 godina kada je uplovila u bračnu luku s 12 godina starijim britanskim princem Charlesom i postala obožavana članica dvora. Ipak, istina je bila daleko od bajne.

Prema dokumentarnom filmu ‘Diana: In Her Own Words’, iza toplog osmijeha velške princeze skrivala se nesigurna i nesretna žena zarobljena u kraljevskom svijetu. Spektakularno kraljevsko vjenčanje, o kojem se i danas priča, za nju je bio jedan od najgorih dana u prerano okončanom životu.

@lady.diana._

Iako se činilo kao da žive pravu ljubavnu idilu, princ Charles i princeza Diana već na samom početku bračnog života naišli su na brojne probleme. Na prvoj zajedničkoj turneji Australijom, neprežaljena plemkinja već je bila psihički i fizički izmorena, a svemu u prilog išla je i činjenica da se borila s bulimijom.

Usprkos svemu, 1982. princeza Diana donijela je na svijet njihovo prvo dijete – princa Williama, a dvije godine kasnije rodio se njegov mlađi brat, princ Harry.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

A post shared by Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._)

Zbog brojnih trzavica u odnosu, manjka komunikacije i interesa prema drugim ljudima, brak princeze Diane i princa Charlesa neslužbeno je završio već potkraj osamdesetih godina, a službeni razvod uslijedio je 1996. godine – samo godinu dana prije smrti ‘princeze od naroda’.

Nije tajna da je Diana i tijekom braka imala brojne afere, no uvijek je tvrdila da ju je na to natjerala ona njezinog supruga s vojvotkinjom Camillom koja mu je 2005. godine napokon postala supruga.

@lady.diana._

Danas njezini sinovi, 40 – godišnji princ William i 37 – godišnji princ Harry, zaratili su se kada je Meghan Markle ušla u Harryjev život, a sjećanje na njihovu prerano preminulu majku ove godine neće ih spojiti.

Ovoga će puta svaki od Dianinih sinova privatno, bez medijske pratnje, obići majčin grob i samostalno proživjeti jedan od najtežih datuma u godini.

Pripremila: Tara Musulin
Foto: Instagram

Slični članci