Make your day different

Logo Cover

Muči li vas zimska melankolija, nabavite jednu od ovih 5 biljaka koje dokazano popravljaju raspoloženje i čine čuda za psihičko i fizičko zdravlje

Siječanj je poznat kao najdepresivniji mjesec, a nedostatak sunca i zimsko sivilo mogu se ozbiljno odraziti na naše raspoloženje, mentalno zdravlje i svakodnevno funkcioniranje. Mnogi nisu znali da pojedine sobne biljke dokazano popravljaju raspoloženje, dok pritom čiste zrak i unose dozu živosti u životni prostor. U nastavku otkrivamo kojih pet biljaka imaju pozitivan učinak na psihičko i fizičko zdravlje i zašto biste im trebali ustupiti mjesto u svom domu…

Ne morate biti botaničar da biste znali da biljke u trenu podižu i najdosadniji interijer i nerijetko imaju brojna ljekovita svojstva.

Ipak, ono što mnogi ne znaju je da neke sobne biljke dokazano popravljaju raspoloženje i imaju pozitivan učinak na mentalno i fizičko zdravlje. Prema pisanju PureWowa, riječ je o sljedećih pet biljaka koje ne zahtijevaju puno brige i truda da bi rasle.

@the.urban.jungle

Lavanda

Tisućama godina lavanda se koristi u medicinske svrhe za smirenje živaca, olakšavanje glavobolje, sprječavanje nesanice i slično. Brojna istraživanja potvrdila su njenu učinkovitost, a posebno je zanimljivo jedno koje je dokazalo da lavanda snižava puls u stresnim situacijama.

 
@sanne_clarke

Aloe Vera

Egipćani su je nazivali biljkom besmrtnosti, a po holističkom vjerovanju aloe vera unosi pozitivnu energiju u životni prostor. Ako vam to nije dovoljno, bit će vam drago znati da ova biljka dokazano pročišćava zrak zbog čega ćete bolje spavati.

@shopvalani

Nije za zanemariti ni podatak da njene listove, koji iznutra imaju gelastu strukturu, možete koristiti u beauty rutini zahvaljujući antibakterijskim i protuupalnim sastojcima.

Bršljan

Ova biljka poznata je po odličnim svojstvima čišćenja zraka. Izvrsno ‘usisava’ kancerogene tvari poput smoga ili duhanskog dima i čini zrak u vaš domu čišćim. Dodatan plus je to što se o bršljanu vrlo lako brinuti, jer joj nije potrebno puno vode i svjetla da bi rasla i širila se.

@arids_craftproject

Bosiljak

Osim što se koristi u kulinarstvu za pripremu raznih jela i umaka, bosiljak sadržava i organski spoj linalool koji se često koristi u aromaterapiji i dokazano smanjuje stres.

@estoniandesignhouse

Tim japanskih znanstvenika proveo je laboratorijsko istraživanje na štakorima i otkrio da izloženost linalolu smanjuje aktivnost stotina gena koji se obično prekomjerno pokreću tijekom stresnih situacija.

Mirni ljiljan

Osim prekrasnog izgleda, spatifilum ili ‘mirni ljiljan’ biljka je poznata kao jedan od boljih organskih pročišćivača zraka. Uspješno uklanja spore plijesni i neutralizira štetne plinove, kao što su ugljični monoksid i formaldehid.

@the.urban.jungle

Usto, vrlo je jednostavna za održavanje – nije mu potrebno mnogo svjetlosti, a dovoljno ga je zalijevati jednom ili dva puta tjedno.

Foto: Instagram

Slični članci