Make your day different

Logo Cover

Muči li vas proljetni umor, spas se krije u kuhinji! Ove 3 hranjive namirnice naoružat će vas energijom i održati sitima nekoliko sati

Stara uzrečica kaže da smo ono što jedemo pa ako želite biti energični, posegnite za namirnicama koje obiluju vitaminima, antioksidansima i drugim prijeko potrebnim nutrijentima. Superhrana upravo iz tog razloga već neko vrijeme stoji pod reflektorom nutricionista. Iako bi niska količina kalorija u takvim namirnicama indicirala na nižu energetsku vrijednost, nutrijenti kojima obiluju su ono što će vas uistinu napuniti energijom. Ove tri namirnice ostavit će vas sitima nekoliko sati, ali i riješiti problem proljetnog umora…

Ugljikohidrati su odavno poznati kao skupina koja je primarno zadužena za opskrbu energijom. U slučaju da ih konzumirate previše ili birate nezdrave proizvode, tijelo će tu energiju taložiti u obliku masti, a ako ih izbacite iz prehrane, sigurno ćete osjetiti umor koji je potrebno nadomjestiti raznim dodacima.

  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

Zlatna sredina leži u tri namirnice koje imaju malo kalorija, pripadaju skupini složenih ugljikohidrata te su bogate vlaknima. To znači da će se dovoljno dugo zadržati u probavi da tijelo apsorbira sve vitamine i antioksidanse kojima obiluju, a neće se nataložiti kao masno tkivo, piše Today.

@anajohnson

Maslac od kikirikija i banane

Tost s maslacem od kikirikija i bananom idealna je opcija za zdravi doručak. Banane će vam osigurati kalij, a stručnjaci tvrde da je jedna banana dovoljna da vam pruži energiju za trening od sat vremena.

 

S druge strane, kikiriki maslac obiluje proteinima, ali i kalorijama pa bi ga za održavanje linije trebalo ograničiti na dvije žlice dnevno. To je, srećom, sasvim dovoljno za ukusan doručak – pogotovo jer sadrži vitamine B3 i B6, magnezij te vitamin E.

  Advertisement
@heatherly.dawn

Batat

S obzirom na to da mu je drugo ime slatki krumpir, očekivalo bi se da je još nezdraviji od običnog, a ustvari je obrnuto. Iako je prirodno sladak, batat ne sadrži šećer te je bogat vitaminima A i C, magnezijem, željezom i vlaknima.

Glavni izvor vitamina je u beta-karotenu koji će vam kao prirodni antioksidans pružiti zdravi izvor energije, ali i pružiti zdravlje koži, kosi i kostima.

Batat je jestiv u cijelosti – ne morate ga guliti, jer čak i kora sadrži hranjive tvari, a naša preporuka je da ga pretvorite u zdravi pomfrit i kombinirate s ostalim povrćem za savršen ručak.

@anajohnson

Kokice

Uz filmsku večer kokice su uistinu najbolje rješenje za večeru. Imaju malo kalorija, malo masti, gotovo su bez šećera i natrija (osim ako ih ne presolite!). Možete ih jesti samostalno, kao i u kombinaciji s omiljenim orašastim plodovima, žitaricama i sušenim voćem.

Kokice su bogate antioksidansima, vitaminom E i proteinima, te po serviranju pružaju oko gram vlakana. Radi se o cjelovitoj žitarici pa ju mnogi svrstavaju u superhranu s prethodno navedenim namirnicama.

@fusunlindner

Pripremila: Silvija Valjin / Foto: Instagram

Slični članci