Make your day different

Logo Cover

Modno šarenilo japanskih subkultura

Velika financijska kriza 1990-ih godine bila je prekretnica za mlade Japance koji su svojim odijevanjem počeli iskazivati nezadovoljstvo prema nastaloj situaciji te sve općoj otuđenosti društva, a u ovom raskošnom modnom putopisu doznajte sve što ste ikada željeli znati o modnom šarenilu raznovrsnih subukultura koje su svojim stilom poharale Zemlju izlazećeg sunca

Neki dijelovi Tokya, poput Shibuye gdje se nalazi i čuvena željeznička postaja Harajuku, postali su sinonim za okupljališta mladih subkulturnih skupina čiji stilovi su inspirirani gotikom, anima junacima ili raznim ‘lolitama’. Roman ‘Lolita’ napisao je 1955 god. rusko-američki romanopisac Vladimir Nabokov te se danas na njega gleda kao na jedan od najvećih književnih dijela 20. stoljeća.

Pojam Lolite je značajan zbog kontroverzne teme koja se vrti oko seksualne veze između 12-godišnje djevojčice Lolite i njezinog očuha Humberta. Prva upotreba pojma “Lolita” kao japanske subkulture bila je u rujanskom izdanju japanskog modnog časopisa Ryukou Tsushina.

 

Postoje razni modni stilovi inspirirani lolitama s nejasnim granicama između njih. Na primjer, jedan stil lolite istodobno odražava punk i dječje u jednom. Neki od najpopularnijih stilova na ulicama Tokya su svakako ‘Sweet’ lolite koje su inspirirane dječjim bajkama, popularnim likovima poput Hello Kitty, viktorijanskom odjećom, plišanim modnim dodacima i pastelnim bojama. Među mladim Japancima također prevladava opsesija gotikom i punkom, tako da se vidi jaki utjecaj viktorijanskog stila.

 

 

 

Tamne boje, razni križevi i broševi, bogate voluminozne haljine i čipkasti suncobrani, okosnica su njihovog slikovitog odijevanja. Kodona ili ‘boystyle’ naziv je za muški stil inspiriran viktorijanskom odjećom. Kratke hlače kakve je znao nositi Prince s velikim manžetama od čipke ili raskošne bluze sa žaboima uobičajene su za neke dijelove grada kao što su Shibuya, Ginza, Shinjuku i naravno Harajuku.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, modne marke kao što je Princess Princess postale su popularne, a djelomično su na to utjecali i uspjesi ranijih vizualnih kei bendova diljem Japana. Visual kei je pokret među japanskim glazbenicima za koji je karakteristična velika uporaba make-upa, razbarušena kosa i blistavi kostimi, veličaju androgenu estetiku te su podsjećaju na zapadnjačke glam rock bendove.

 

 

Gyaru stil, poznat i kao Ganguro je subkultura nastala 1970-ih god., i fokusira se na modu zapada koja veliča umjetnu ljepotu. Stil se bazira na lažnom tenu, kosi i noktima te djevojkama koje se odijevaju u izazovnu odjeću. Najbolji modni dodatak su visoke štikle, umjetne trepavice i velike okrugle naušnice. Postoji mnogo uličnih stilova u Japanu koji su stvorenih iz raznih domaćih i stranih brendova. Neki od tih stilova su ekstremni i avangardni, slični visokoj modi vidljivoj na europskim pistama. Uspon i pad mnogih od tih trendova je opisao Shoichi Aoki 1997 god u modnom časopisu Fruits, koji je značajan časopis za promociju ulične mode u Japanu. Iako se stilovi mijenjaju tijekom godina, još uvijek se razne subkulturne skupine mogu naći na ulicama Tokya danas.

 

 

Jedan od njih je svakako i Bōsōzoku. Popularan stil među djevojkama i mladićima koji se prikazuje I u mnogim japanskim medijima poput stripa, anima filmovima. Tipični bōsōzoku član često je prikazan u uniformi koja se sastoji od odijela poput onih koje su nosili nindža ratnici ili članovi neke motorističke skupine. Kožni kaput se obično nose otvoren, bez košulje ispod, pokazujući isklesane tijela i tetovaže.

 

 

Postoje još mnogo varijacija subkulturnih stilova inspiriranih punk kulturom ili dječjim bajkama koje se mogu vidjeti na ulicama Japana. Mladi negiraju pravila te odjećom ruše sve granice usiljenog i dosadnog života. Na zapadu Harajuku kultura nije toliko popularna, iako ju je uvelike popularizirala američka pjevačica Gwen Stefani koja se među ostalim inspirirala Harajuku stilom. Otkačene ‘lolita’ lutkice okupljaju se na poznatim mjestima kako bi se pokazali i svojim izgledom fascinirali druge. Ulice Tokya izgledaju kao iz najljepših bajki. No, na današnju japansku modu utječe i povijesna kultura. Još se mogu vidjeti ljudi koji nose kimono na ulici, posebno u Ginzi.

 

 

Osim toga, još uvijek drže kulturu nošenja kimona za posebne i važne događaje, kao što su neka slavlja ili pogreb. Mlada generacija u Japanu također prihvaća kimono I miješa ga s modernog stilom. Mlade modern japanke vole nositi kimono uz visoke pete te umjesto tradicionalne košare nositi dobru dizajnersku torbu.

Autor: Daria Klobučar Vukovinski
Fotografije:  Getty Images/ Guliver Image
Getty Images/CoverImages
PBZ

Slični članci