Make your day different

Logo Cover

Mirna Maras pohvalila se rezultatom dijete koju prakticira i Jennifer Aniston, a uključuje 16 sati gladovanja: ‘Nije uopće teško…’

U posljednje vrijeme ‘intermitting fasting’, odnosno povremeni post ili autofagija, sve je češći izbor dijete ljudi koji muče muku s kilogramima ili, pak, žele održati tijelo zdravim i osjećati se bolje u svojoj koži. Među pobornicima ovog režima prehrane našla su se i brojna slavna lica, poput Novaka Đokovića, Jennifer Aniston, Beyonce, Reese Witherspoon, ali i jedna poznata Hrvatica – Mirna Maras Batinić. HRT-ova voditeljica Binga otkrila je da posti 16 sati dnevno već dva mjeseca, a zadovoljstvo rezultatom nije se trudila sakriti…

Ni Mirna Maras Batinić nije odoljela sve popularnijoj dijeti u koju se kunu brojni fitness stručnjaci, slavne zvijezde i liječnici, a riječ je o ‘intermitting fastingu’ ili autofagiji, poznatijoj i kao povremeni post.

Ovaj režim prehrane bazira se na raspodjeli sati u danu na one tijekom kojih se jede i onih za vrijeme kojih se posti, o čemu je 41-godišnja HRT-ova voditeljica Binga sada odlučila javno progovoriti, ne skrivajući zadovoljstvo rezultatom koji je postigla u vrlo kratkom roku.

@mirnamaras

‘Htjela sam se uvjeriti da mi režim autofagije odgovara i sad kad to znam, dijelim s vama. Već dva mjeseca u režimu sam 16/8 – osam sati jedem (bilo što), a 16 pijem samo vodu, čaj, kavu… Dva dana u tjednu napravim pauzu. Ne radim to zbog viška kilograma već zato što se puno bolje osjećam’, napisala je poznata Zagrepčanka i majka dvoje djece.

Iako se mnogima čini kao puno odricanja, Mirna tvrdi da nije riječ o zahtjevnoj dijeti te da je, osim za mršavljenje, odlična i za zdravlje cijelog tijela.

 
@mirnamaras

‘Rezultat: osjećam se bolje, imam više energije (što je za osobu bez štitnjače vrlo važno), izgubila sam šlaufić oko trbuha, ne osjećam se napuhano i iako sam se toga najviše bojala, uopće nije teško izdržati tih 16 sati. Istražite malo temu, zdravo je i važno za cijeli organizam’, zaključila je voditeljica.

Među brojnim komplimentima na račun njene nove figure, našlo se i pitanje znatiželjne pratiteljice koju je zanimalo u kojem je razdoblju Mirna konzumirala hranu.

‘Svatko sebi napravi kada mu odgovara, moj je ritam 10 do 18 sati. I dva dana u tjednu nisam na tome’, objasnila je u komentarima.

@mirnamaras

Autofagija je metabolički proces koji stanice koriste kako bi razgradile i reciklirale stanične komponente i iz tijela izbacile vlastite otpadne tvari. Sam pojam potječe od grčkih riječi auto (samo) i phagein (jedenje), što u prijevodu znači ‘jesti samoga sebe’.

Povremeni post stekao je veliku popularnosti prije otprilike tri godine, kada je japanski biolog i stručnjak za staničnu biologiju Yoshinori Ohsumi osvojio Nobelovu nagradu za medicinu zahvaljujući otkriću mehanizama autofagije u ljudskom tijelu.

@mirnamaras

Preporuka je ne konzumirati hranu niti bilo kakva pića (osim vode) 16 h u komadu, najbolje od popodne nakon obroka do sljedećeg dana.

Autofagiju možete prakticirati nekoliko puta tjedno, to jest onoliko često koliko osjetite potrebu. Nije zahtjevno, ali je potrebno malo samodiscipline u večernjim satima.

@mirnamaras

Tada je najbolje zaokupiti se nekom obavezom koju volite kako biste zaboravili na hranu. Dozvoljeno je konzumirati vodu (najbolje toplu) i to možete učiniti svaki put kad osjetite glad.

Među brojnim svjetski slavnim licima koja su se okrenula ovom režimu prehrane su i srpski tenisač Novak Đoković, glumice Jennifer Aniston i Reese Witherspoon, glazbenica i glumica Beyonce te mnogi drugi.

Foto: Instagram

Slični članci