Make your day different

Logo Cover

Mira Furlan preminula u 65. godini života! Legendarna glumica izgubila je bitku s teškom bolešću i ostavila domaću i svjetsku javnost u tuzi

Legendarna hrvatska glumica Mira Furlan preminula je u dobi od 65 godina. Vijest o odlasku američko-hrvatske filmske i televizijske zvijezde objavljenja je na društvenim mrežama, a izvor blizak obitelji otkrio je kako je izgubila bitku s virusom Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Iako joj je u bolnici u SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača. Od svoje kolegice oprostio se i producent Joseph Michael Straczynski, s kojim je surađivala u seriji Babylon 5, posvetivši joj emotivni posljednji pozdrav koji slama srce…

Svjetsku javnost šokirala je vijest o odlasku glumačke dive Mire Furlan. Kako je objavljeno na njezinom Twitter profilu, protekle srijede legendarna glumica zavijek nas je napustila u dobi od 65 godina.

Prema pisanju Večernjeg lista, izvor blizak obitelji proslavljene američko-hrvatske zvijezde potvrdio je kako je već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila kojim se zarazila nakon uboda komarca.

Zbog bolesti posljednjih nekoliko mjeseci Mira Furlan provela je u teškom stanju boreći se za život. Usprkos tome što joj je u bolnici u SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost, bila jača.

‘Gledam u zvijezde. Čista je noć i Mliječna staza se čini tako blizu. Tamo ćemo uskoro ići. ‘Svi smo mi zvijezde’, iznenada sam se sjetila Delennovog citata iz Joeovog scenarija. Nije loša perspektiva. Ne bojim se. U međuvremenu, zatvorit ću oči i osjetiti ljepoto oko sebe. I udahnuti ispod tamnog neba puno zvijezda. Udahni. Izdahni. To je sve’, riječi su slavne glumice koje su osvanule u oproštajnoj objavi objavljenoj na njenom Twitter profilu.

@mirafurlan_

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. godine u Zagrebu, gdje je kao 23-godišnjakinja diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu i ostvarila sve više zapaženih uloga koje su joj donijele višestruke nagrade.

Osim u kazalištu, nastupala je i na televiziji. Filmski prvijenac bio joj je ‘Kiklop’ Antuna Vrdoljaka (1982.), a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija.

@mirafurlan_

Uz kazališne i televizijske izvedbe, godišnje je u prosjeku nastupala u tri-četiri filma, a značajnije uloge ostvarila je u filmovima ‘U raljama života’ (1984.), ‘Otac na službenom putu’ (1985.), ‘Za sreću je potrebno troje’ (1985.) te u televizijskim dramama i serijama ‘Putovanje u Vučjak’ (1986.) i ‘Tuđinac’ (1990.).

Pogledajte VIDEO:

Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća Mira Furlan većinom je radila u Beogradu, a 1991. odlučila je napustiti regiju i započeti život u SAD-u.

Nakon odlaska ‘preko Bare’, legendarna glumica nastavila je glumiti, a njezin talent zaradio joj je uloge u svjetski poznatim televizijskim serijama ‘Babylon 5’ i ‘Izgubljeni’.

Twitter @FurlanMira

Od hrvatske umjetnice među prvima oprostio se njezin kolega, nagrađivani američki pisac i producent Joseph Michael Straczynski, posvetivši joj emotivnu objavu na Twitteru u kojoj je otkrio kako je njezino zdravlje bilo sve lošije.

‘Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica i kolegica otišla cestom gdje mi ne možemo doći do nje. Ali kao i sa svim stvarima, sustići ćemo je s vremenom i vjerujem da će nam ona ispričati mnogo priča i sa svemirom podijeliti puno novih uloga. Nadali smo se da će joj se stanje popraviti. Sve naše misli večeras će biti s uspomenama koje je ostavila iza sebe’, napisao je u objavi.

 

Pogledajte VIDEO:

Foto: Instagram / Twitter

Slični članci