Make your day different

Logo Cover

Marijana Mikulić, Dora Lipovčan i Ankica Dobrić hrabro (i bez zadrške!) podijelile svoja potresna iskustva o seksualnom zlostavljanju! Ovo su njihove priče…

Seks skandal u Srbiji posljednjih dana ne jenjava pa je tako diljem regije izazvao veliku buru u javnosti i svijetu glume. Nakon priznanja srpske glumice Milene Radulović da je silovana, stotine žena i poznatih glumica iz četiri države regije zasule su Facebook ispovijestima o seksualnim zlostavljanjima koja su doživjela na vlastitoj koži. Regionalni #MeToo pokret svakim danom otkriva potresne priče žrtava, a svoje ispovijesti sada su podijelile i tri hrvatske glumice – Dora Lipovčan, Marijana Mikulić i Ankica Dobrić…

Prije nekoliko dana na Facebooku je pokrenuta stranica ‘Nisam tražila’ u kojoj brojne žene prepričavaju šokantna iskustva sa seksualnim predatorima.

Regionalni #MeToo pokret započeo je nakon što je beogradska glumica Milena Radulović javno progovorila o tome kako ju je sa 17 godina silovao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, koji je trenutno u pritvoru, a sve veći broj pripadnica ljepšeg spola odlučio je ispričati svoje potresne priče.

@dorapurple7

Među stotinama žrtava koje su konačno pustile glas našla se i Dora Lipovčan. Poznata hrvatska glumica podijelila je priču s neslavnim krajem koja slama srce, detaljno opisavši što joj se dogodilo i kako godinama nosila s posljedicama silovanja.

‘Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju, iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo. Utoliko danas više razumijem svoje kolegice širom regije koje izlaze s takvim pričama vezanim za svoj profesionalni život i školovanje’, započela je zvijezda filma ‘Dva igrača s klupe’.

 
@dorapurple7

‘U poslu sam vjerojatno imala sreće da nikad nisam postala meta predatora, možda i zato što sam to iskustvo nosila kao krvareći ožiljak od prije i što sam dotad već razvila obrambene mehanizme koje bi svakog s takvim namjerama jasno na prvi pogled uvjerili da će se loše provesti ako ikad stavi ruku na mene. Vjerujem da bi taj, koji bi me probao još jednom neželjeno dotaknuti, u ovom životu završio iščupanog grkljana zubima’, nastavila je glumica.

@dorapurple7

‘Toliko bijesa nosim u sebi od djetinjstva… Nadam se da će svi sada izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, iz naših škola i akademija… Ja sam šutjela punih 15 godina prije nego što sam otišla na policiju… I ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud… Ali sam bar progovorila. Od tad mi duša malo manje krvari’, zaključila je Dora Lipovčan u objavi na Facebooku, a njezini prijatelji i obožavatelji uputili su joj riječi podrške i zahvalili što je javno podijelila svoju priču.

@maremikulic

Seksualno zlostavljanje na vlastitoj koži osjetila je i njezina kolegica Marijana Mikulić.

‘I ja sam bila na meti zlostavljača’, izjavila je 39-godišnja hrvatska glumica u razgovoru za Gloriju, a o svemu se ranije oglasila i na svom Instagram profilu.

@maremikulic

‘Zgražanje, šok, nevjerica. Ne možemo vjerovati koliko ispovijesti o ovakvom ili onakvom načinu zlostavljanja. Sto upitnika – zašto se ne govori o tome, zašto je šutjela, zašto su šutjele, zašto šutimo?’ napisala je junakinja serije ‘Ponos Ratkajevih’.

‘A što je s nama koje smo govorile? S nama koje smo se zgražale nad lascivnim komentarima, dobacivanjima, pa dobile verbalnu pljusku tipa: ‘Daj, samo se zeza, šta si osjetljiva pa to ti je kompliment, što si puritanka, konzervativna…’

Što je s nama koje nisu htjele da ih se dira ni milimetra više nego je potrebno, koje smo prekidale snimanje kada kolega pređe mjeru pa doživjele zgražanje i kolega i cijelog seta jer pretjerujemo. Po čijim mjerilima? Tko to ima pravo odrediti što je MENI prijeđena mjera?!’ poručila je u nastavku.

@maremikulic

‘Što je s nama koje smo unatoč djeci i braku uvijek došle s naučenim tekstom, ofarbanom kosom, oprane, spremne i trpjele kolege koje kasne, bazde, bezobrazni su, ne znaju tekst, razbijaju setove… Ali se snima proba, dok ON ne da svoj maksimum. Jer je svaki taj ON valjda nešto toliko posebno da se to sve mora trpjeti, bez njega se ne može.

Što je s nama koje smo digle glas, tražile raskide ugovora pod cijenu penala, jer je kolega do te mjere nepodnošljiv, ali se NJEGA štitilo i dalje i nije ga se maklo, iako zbog istog i projekt na kraju propadne. Što je s nama?’ zapitala se glumica i majka trojice sinova koja je danas u sretnom braku s Josipom Mikulićem, pročelnikom katedre za turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

@marijanamikulic

‘Što je s nama koje smo odlučile roditi pa nam redateljica, DA, ŽENA, nakon audicije kaže: ‘Joj, znaš što? Bila si ok, ali imaš ti dovoljno posla doma’. Ta ista redateljica je velika aktivistica, to čisto usput… Nije nas nitko doslovno silovao, ali dragi moji, sve su to silovanja svoje vrste, zlostavljanja koja ostavljaju duboke rane i ožiljke, stvaraju kočnice kojih se teško riješiti.

Kada znaš da nešto nije u redu i kažeš to, ali zauzvrat ne da ne dobiješ zaštitu i podršku, nego te se u najboljem slučaju ignorira. A češće te se stigmatizira kao puritanku, konzervu, onu koja ne zna kako to ide u ‘tom našem svijetu”, napisala je u objavi obratila se onima koji su mogli učiniti nešto da pomognu, ali nisu.

@maremikulic

‘Hvala svima koji ste nam u tim situacijama stvorili osjećaj nelagode, osjećaj da smo glupe i nevrijedne i da se bez veze bunimo. Hvala svima koji su mogli nešto napraviti ALI NISU, njima posebno hvala. Voljela bih dijeliti optimizam mnogih, ali poučena iskustvom ga ne dijelim…’, zaključila je zvijezda filma ‘General’ i pokrenula lavinu reakcija javnosti na Instagramu.

Ankica Dobrić/promo

 

Svoju priču podijelila je i cijenjena hrvatska glumica Ankica Dobrić koja je seksualno zlostavljanje doživjela od jednog profesora i režisera s kojim je ranije surađivala, prenosi Dnevnik.hr.

‘Imala sam ja iskustvo s jednim profesorom i režiserom, naravno nudio se, nije bio agresivan, ali je pokušao. Kad nije uspio naravno poslije toga kod njega niti sam više glumila niti išta. Vrlo jednostavno sebi sam tu stavila točku’, ispričala je zvijezda serije ‘Pogrešan čovjek’.

Foto: Instagram / promo

Slični članci