Make your day different

Logo Cover

Kušajte pravu grčku pitu od špinata, tako je jednostavna za napraviti, a famozno sočna!

Nisu samo Bosanci i Turci maheri za razne pite i bureke, imaju i Grci jedan savršen adut u rukavu. Posebno za Vas (a i nas) koji nismo vični izradi domaćih kora, a ne možemo odoljeti slasnom okusu špinata i sira. Zato Vam donosimo recept koji će u samo nekoliko poteza moći napraviti i najneukija domaćica….

Jeste li ikada čuli za Spanakopitu? To je jako ukusna, zdrava i sočna grčka pita od špinata i svježeg sira, koja se ne mota kao nama poznate pite, a upravo u tome i leži njena draž. Jako ju je jednostavno napraviti i ako ćete se držati recepta nema šanse da i Vama ne ispadne savršena. Za ručak, večeru, doručak ili užinu.

@chicharronasaurus

Trebat će Vam:

900 g sjeckanog špinata (2 pakiranja smrznutog)
1 šalica svježeg sira (ili Feta sira kao u originalu)
½ šalice ricotta sira
1 svežanj mladog luka (nasjeckati)
1 crveni luk (nasjeckati)
2 režnja češnjaka (nasjeckati)
2 jaja
3-4 žlice maslinovog ulja
½ šalice nasjeckanog peršina
8 kupovnih kora za savijače

@how2eatveganfor30days

Priprema:

Nauljite malo dublji, kvadratni ili okrugli lim za pečenje, a pećnicu zagrijte na 175°C.

Na velikoj tavi, na srednje jakoj vatri popržite mladi luk, crveni luk i češnjak, dok lagano ne posmeđe, a potom ubacite sav špinat i peršin te ostavite da se sve lagano krčka nekoliko minuta, dok sav špinat ne omekša. Ostavite dase malo ohladi, a u međuvremenu u većoj posudi dobro sjedinite obje vrste sira i jaja, pa ubacite i prohlađeni špinat te sve još jednom dobro promiješajte.

Na pripremljeni lim stavite jednu koru (neka viri sa strane), premažite je maslinovim uljem, potom ponovite postupak s još tri kore, a s preostale četiri kore na isti ćete način prekriti gornji dio pite.

Kad je ‘dno’ od pite spremno, ubacite špinat sa sirom, lijepo razdijelite smjesu da bude ravnomjerna, potom preklopite dijelove kora koje vire i za kraj sve preklopite s one preostale četiri kore. Ne zaboravite svaku posebno premazati uljem i na kraju dobro umotati rubove da špinat nigdje ne viri. Pecite u dobro zagrijanoj pećnici 30-40 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Uživajte u raskošnom okusu, a pita se, iako jako sočna, odlično slaže i uz lagani umak na bazi sira i vrhnja.

Fotografije: Instagram


Hzzo


Slični članci