Make your day different

Logo Cover

Kod kuće je najljepše? S tim se ne bi složile i žene žrtve nasilja! Nažalost, dom nije svakome najsigurnije mjesto….

U povodu obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama, Udruga Sofija je u sklopu Nacionalne kampanje osnaživanja žena ovaj dan obilježila na pomalo drugačiji način. U prostoru Art i design studija Palm 64, kroz scenografiju kuhinje i dnevnog boravka, Udruga Sofija prikazala je tradicionalno hrvatsko domaćinstvo.

Na zidovima ovog doma nisu obješeni sretni obiteljski prizori, već šokantne fotografije i novinski naslovi koji svjedoče o bestijalnosti nasilja nad ženama. Zadatak tih naslova je šokirati i navesti na klik. I tu, nažalost, priča staje. Kao društvo imamo veliki problem: promatramo nasilje koje se događa, i najčešće, okrećemo glavu.

Kako bismo kao društvo napredovali, potrebno je prihvatiti odgovornost za stav koji imamo prema nasilju nad ženama i osvijestiti kako nasilje ima mnoga lica i naličja. Zato su se iz Udruge Sofija odlučili o osvještavanju i nasilju progovoriti kroz umjetnost.

Za vrijeme događanja, tri mlade umjetnice prikazale svoje viđenje borbe protiv nasilja nad ženama.

Cjelokupno događanje i opisana intervencija u prostoru odvile su se pod ironičnim nazivom ‘Kod kuće je najljepše’. Samo ime događanja ima za cilj skrenuti pozornost na činjenicu kako dom nije svakome najsigurnije i najljepše mjesto. Nažalost, još uvijek se veliki broj naših građana kod kuće ne osjeća najsigurnije niti smatra da je kod kuće najljepše.

‘Ovu smo akciju zamislili i organizirali u suradnji s umjetnicama koje i same kroz svoj rad progovaraju o ljudskim i ženskim pravima s ciljem uključivanja većeg broja mladih osoba u borbu protiv svih oblika nasilja. Koristeći umjetnost kao medij za komuniciranje sa širom javnosti nadamo se doprijeti do većeg broja građana hrvatske te prekinuti šutnju, maknuti stigmu i povećati interes građana za ovu izrazito bitnu temu.’

Nasilje je bolest našeg društva, to nije privatni problem pojedinca koji ga proživljava. Trebamo kao društvo prestati okretati glavu od nasilja i aktivno se uključiti u borbu protiv svih oblika nasilja i zajedno započeti izgradnju pravednijeg društva kako se događaj zbog kojeg obilježavamo ovaj dan ne bi nikada ponovi.

Foto: Promo

Slični članci