Make your day different

Logo Cover

Kanabis turizam je u porastu, no neke države imaju trezven pristup prema trendu….

‘Kanabis turizam nije prvi trend koji je marginaliziran od strane turističke industrije. No kako god okrenete, turisti će potrošiti milijune dolara na travu, te će pronaći način kako da dođu do nje i bez pomoći industrije’ – rekao je Dan Peliter, a naš Savjetnik za putovanja donosi sve razloge zbog čega bi ta tvrdnja mogla biti istinita….

Oko 82.4 milijuna turista je posjetilo Colorado 2016. godine – točno dvije godine nakon što je država legalizirala marihuanu. Ondašnje turističke zajednice provele su istraživanje koje je otkrilo kako je 15 posto turista, (oko 12 milijuna) došlo kako bi sudjelovali u aktivnostima vezanim za marihuanu, a 5 posto turista je izjavilo kako im je to bila jedina motivacija za putovanje.

Kanabis turizam
@denverpost

Ta brojka turista koja se 2016. – te godine sjatila u Colorado – veća je nego godišnja stopa posjećenosti u državama SAD-u, ali i brojnim drugim diljem svijeta.

Primjer Colorada je samo otkrio koliko je marihuana bitna u turističkoj industriji, te ju je posljednično sve više država u SAD-u počelo legalizirati. Bez obzira je li riječ o obilascima mjesta gdje se kemijski prerađuje marihuana, obilasku polja marihuane ili opuštanje uz kanabis u nekom caffe shopu – trava je veliki motivator za putovanja.

Kanabis turizam

Pa opet, mnoge agencije i organizacije tek moraju prihvatiti trend kanabis turizma zbog pravnih regulativa države ili društvene senzibilnosti oko teme.

Američko Ministarstvo pravosuđa je ranije ove godine izjavilo kako razmišlja o mijenjanju nekih zakona koji se tiču upotrebe marihuana. No senator Cory Gardner je u petak izjavio kako predsjednik Donald Trump nije otvoren prema tom dijalogu.

Jedna od turističkih agencija koja se bavi kanabis turizmom je CannabisTours.com. Osnovana je u Denveru 2014. godine, a otada je proširila područje svog djelovanja sve do Los Angelesa, Las Vegasa, Bostona i Washintona.

Kanabis turizam
@strain_rx

Mike Eyme, vlasnik i osnivač CannabisTours.com kaže: ‘Države zahtijevaju da imate osiguranu prostoriju od cigle I žbuke u kojoj će turisti moći konzumirati marihuanu. Možete li zamisliti kanabis turu u kojoj su turisti prisiljeni pušiti travu u zatvorenoj zgradi, potom se vratiti u autobus i nastaviti turu po gradu u kojem u nikojim drugim uvjetima ne smiju konzumirati travu? Država, sa svim dužnim poštovanjem, ničim ne potiče kanabis turizam. Ignorirani smo i tretirani kao da smo potpuno bezglavi. I moja konkurencija i moja tvrtka su postale najveće turističke atrakcije u Denveru, no i dalje se moramo braniti i suočavati s regulativnim odlukama koje se direktno kose s našim modelom poslovanja, a pritom im uredno plaćamo porez.’

Mnoge države još nisu shvatile ekonomski utjecaj poticanja kanabis turizma. 2015. -te, godinu dana nakon što je Colorado legalizirao upotrebu marihuane, njihov godišnji prihod od kanabis turizma je iznosio oko 2.4 milijuna dolara.

Kanabis turizam
strain_rx

Ipak, turistička zajednica Colorada tvrdi kako im državni zakoni zabranjuju reklamiranje u onim državama u kojima je trava ilegalna. Cathy Ritter, direktor turističkog sektora u Coloradu tvrdi kako turistička mreža nema nikakvu namjeru promovirati kanabis turizam.
Iako službena državna web stranica Colorada pruža informacije o dobrobitima upotrebe marihuane, ne sadrži nikakve informacije vezane za kanabis turizam.
‘Da bismo se mogli oglašavati na internetu, moramo imati pouzdane dokaze da je manje od 30 posto čitatelja mlađe od 21. godinu. Turistički sector u Coloradu nema dovoljno dokaza o dobnoj skupini naših čitatelja.’ – objašnjava Ritter.

Promoviranje kanabis turizma

Kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama, njih devet i Washington, D.C su legalizirali marihuana. Čile, Južna Afrika i Španjolska su djelomično ili potpuno legalizirali travu kao, baš kao i mnoge druge destinacije diljem svijeta.

Nizozemska je bila prva država koja je djelomično legalizirala marihuanu još 1976. godine, a nizozemski je parlament prošle godine izglasao legalizaciju uzgajanja marihuane.
Nizozemska je također nedavno započela eksperiment u kojoj potiču 10 gradova da prodaju samo onu marihuanu koja je uzgajana u državi. Sebastiaan Meijer, glasnogovornik državne uprave grada Amsterdama tvrdi kako još uvijek razmišljaju kako bi tu ideju sproveli u djelo. ‘Imamo više od 160 Coffe shopova. Prodaja trave koja je uzgajana isključivo u državi je moguća samo ako bi se svi Coffee shopovi udružili.

Kanabis turizam
@julie.monies

Amsterdam nije zabrinut da će porast legaliziranja marihuane diljem svijeta izgubiti I svoj dio kolača. ‘Neki turisti tvrde kako je pušenje marihuane razlog njihovog dolaska no svi ti turisti uredno obilaze muzeje i ostale kulturne znamenitosti. Mislimo da će naš turizam generalno doživjeti porast, možda čak i veći nego što je to potrebno’ – zaključio je Meijer.

via GIPHY

Ipak, mnoge destinacije u kojima je trava legalizirana poput Aljaske, Kalifornije i Nevade još uvijek pokušavaju pronaći balans između opravdane brige lokalnih političara i stanovnika koji rade u turističkom sektoru i mogu zaraditi milijune dolara.
Turističke zajednice u Los Angelesu, Anaheimu, Kaliforniji i Aljasci nemaju se namjeru fokusirati na promoviranje kanabis turizma.

Kanada bi trebala legalizirati marihuanu u srpnju no Montreal ne planira promovirati kanabis turizam. ‘Postoji mnogo stvari koje su još neistražene i nedovoljno definirane. Kao i obično, Montreal ćemo promovirati iz holističke perspektive kao što smo to činili i do sada.’ – rekla je Andrée-Anne Pelletier, glasnogovornica turističke zajednice Montreala.

Fotografije: Instagram
Autor: Travel Advisor

Slični članci