Make your day different

Logo Cover

Kakve veze ima Wonder Woman sa S&M-om i sufražetkinjama?

Nikad u povijesti nije skupina žena očitala takvu lekciju mizoginoj filmskoj industriji kao što su to učinile s novim blockbusterom Wonder Woman.

Veliki apetiti, ali i polagano opadanje gledanosti filmova o superherojima u zemljama zapadne civilizacije su natjerale velike kuće na „očajnički“ potez, a to je da prepuste vođenje takvog projekta talentiranoj redateljici Patty Jenkins. Ne znamo baš da li su uspjele u razbijanju patrijarhalnog društva, no s inkasiranih preko 100 milijuna dolara (i većinskom ženskom publikom) samo prvog vikenda su dokazale da su dosadašnje presumpcije Hollywooda o njihovoj publici ostale daleko u 20. stoljeću. Ideja da ako je protagonist radnje žena da neće biti uspješan na box office je bila usađena u njihove poslovne modele. Žene će, uglavnom, ići pogledati takav film, ali one su smatrane „nišnom“ publikom. Izgleda da im nitko nije rekao da žena na svijetu ima više od muškaraca.

Žena, Majka, Ratnica

Priču o Dijani, princezi ratnica Amazonki, koja od pilota srušenog iznad njihovog izoliranog otoka saznaje za Svjetski rat koji divlja u vanjskom svijetu i otkriva svoju pravu sudbinu da postane Wonder Woman utjelovila je prekrasna izraelska glumica Gal Gadot. Inicijalno dočekana na nož od strane okorjelih fanova zbog, naravno, nedovoljnog obujma grudi koji ne odgovara originalnom liku iz stripa, no ledene strelice su ubrzo počele kopnjeti kada se pokazalo da je Gal Gadot čudesna i u stvarnom životu. Diplomirana pravnica i stručnjakinja za međunarodne odnose, ali i pobjednica nekoliko natjecanja u ljepoti (Miss Isreal 2004) je odslužila dvije godine vojnog roka u zahtjevnoj izraelskoj vojsci. Obučena u nekoliko stilova borilačkih vještina, Gal Gadot nikada nije mislila da će biti glumica, no igrom slučaja je dobila poziv za casting na serijalu Fast and Furious gdje je ne samo dobila ulogu već je i sama odradila sve svoje stuntove. Nije ništa čudno da ih je isto tako radila u liku moćne princeze Dijane, no ono što je stvarno čudesno jest da je u to vrijeme bila u petom mjesecu trudnoće!!!! Nije Gal čudesna žena, ona je čudo od čovjeka.

Ipak, bila je potrebna mala pomoć muškaraca da bi se dogodio ovakav fenomen. Tvorac originalnog stripa William Moulton Marston je diplomirao psihologiju na Harvardu i tražio je poligon za napredne feminističke ideje i na pamet mu je pala briljantna ideja. Napisat će strip koji ima seksi glavnu junakinju koja se „lasom istine“ bori protiv zla na svijetu i otkriva prave sliku o njemu. Inače, zanimljivo je da je Marston zaslužan za izum modernog poligrafa koji se danas koristi i u sudskim i policijskim postupcima. Živio je neobičan život zajedno sa svojom ženom Elizabeth Holloway Marston i ljubavnicama s kojima je često izvodio seksualne sado mazo igrice (napisao im je detaljne upute za korištenje na stotinjak stranica). Jedna od ljubavnice je bila i nećakinja sufražetkinje i aktivistice Margaret Sanger koja je djelomično poslužila kao inspiracija za lik Wonder Woman. Žene su uvelike utjecale na njegov rad i djelo, a Marston je pokazao da naoko nespojivi koncepti seksualne dominacije i feminizma su zapravo neodvojivi. Jer ultimativna sloboda je zapravo ona u kojoj se možeš u potpunosti prepustiti drugoj osobi i da međusobno postoji beskrajno povjerenje.

Fotografije: Instagram
Autor: Joshi TomićHzzo

Slični članci