Make your day different

Logo Cover

Kako obići najljepše znamenitosti magičnog Praga u samo dva dana?

Glavni grad Češke je u posljednjih nekoliko godina postao jedna od najvažnijih destinacija Europe, a mnogi turisti sada smatraju da je atraktivniji i od Pariza! Naš Savjetnik za putovanja u nastavku donosi itinerar s ciljem da olakša boravak posjetiteljima koji planiraju provesti samo par dana u ovom magičnom gradu….

 

Prag skupa s impresivnom poviješću koja je upisana u njegovim stoljetnim građevinama, autohtonom umjetnošću, ukusnim pivom i hipnotizirajućom arhitekturom, slovi za jedan od najljepših gradova u Europi.

 

Ako mislite kako Prag ima sumornu atmosferu zbog svoje, pretežito srednjovjekovne arhitekture, varate se! Šetnje uskim ulicama u Pragu ostavit će vas bez riječi; njegove dražesne zgrade u pastelnim bojama, prekrasno plavo nebo, prijateljski raspoloženo stanovništvo i miris hrane u zraku…

Dva dana u Pragu mogu biti dovoljna ako želite vidjeti sve glavne atrakcije, iako se mnogi na prvu ne bi složili s ovom konstatacijom. Optimalno bi bilo imati barem četiri dana na raspolaganju za temeljno upoznavanje praških znamenitosti. Budući je grad prepun turista u razdoblju od svibnja do kolovoza, preporučujemo vam da planirate putovanje prije ili poslije glavne sezone. Ako vam pak snijeg i hladnoća ne smetaju, predivno vrijeme za posjet Pragu je svakako u prosincu za vrijeme adventa. U nastavku pogledajte što sve možete raditi i vidjeti u Pragu u samo dva dana.

Prvi dan – Istražite Stari grad u Pragu

Predlažemo da prvi dan proveden u Pragu posvetite istraživanju samog središta grada: Starogradski trg (Staromestska namesti). Prva stvar koju ćete primijetiti na glavnom trgu je Crkva presvete Bogorodice ili Tinški hram. Vjerojatno najpoznatija razglednica u Pragu! Ovaj trg ispunjen je šarenim štandovima za vrijeme adventa ili Uskrsa, a od 10. stoljeća bio je glavni javni trg u Pragu. Budući da je ovo najposjećeniji dio grada, preporučujemo da ga posjetite odmah ujutro prije nego se u njega sjate horde turista.

znamenitosti Praga
@chiaradonatelli_

U središtu Starog gradskog trga – najznačajnijeg trga starog Praga, smjestio se masovni spomenik Jan Husa, koji je bio sveučilišni profesor i reformator te se zalagao za ujedinjenje nacionalnih ciljeva s ciljevima crkve te je zbog svojih ideja spaljen na lomači 1415. godine.

Na žalost, mnogi ljudi dolaze na ovaj trg samo kako bi na brzinu snimili sliku šiljastih kula crkve i divili se astronomskom satu. Ovaj srednjovjekovni sat nalazi se na južnoj strani tornja Starogradske vijećnice. Kad udari puni sat (od 9:00 do 23:00 sata) započinje procesija Dvanaestorice apostola. Još od siječnja 2018. čitav je toranj zatvoren da bi se popravio. Dok je promatračka paluba još uvijek otvorena za javnost, astronomski sat bit će ponovno otvoren u kolovozu 2018. godine.

znamenitosti Praga
@tikpui.wanderlust

Možete posjetiti Crkvu Naše gospe pod Týnom, ili baroknu crkvu Sv. Nikole. Ako volite orijentalnu umjetnost, ne propustite posjetiti neo – rokoko Kinsky palaču, gdje također imaju posebno zanimljivu izložbu o umijeću kaligrafije.

znamenitosti Praga
@asamiglobetrotter

Još jedna znamenitost na čarobnom Starom gradskom trgu je renesansna zgrada pod nazivom Kuća minuta (Dum u Minuty). Prekrivena je grčkim mitološkim prizorima i referencama na biblijske i renesansne prizore. Franz Kafka je ovdje živio sa svojom obitelji, na drugom katu.

znamenitosti Praga
@venda24

Nakon Starogradskog trga, posjetite Josefov, židovsku četvrt u starom gradu. U Josefovu možete posjetiti jednu od najstarijih židovskih četvrti u Europi, nažalost, napola srušenu između 1893. i 1913. godine kao dio inicijative za moderniziranje grada po uzoru na Pariz. Ono što je ostalo je nekoliko sinagoga, staro groblje i stara židovska gradska vijećnica: svi su dio Židovskog muzeja u Pragu.

znamenitosti Praga
@deivanalciel

Krenite prema Vjenceslavovom trgu iz Josefova, a usput možete posjetiti Na Prikope, shopping ulicu u Pragu. Ona je puna dućana s dizajnerskim potpisom koji se nalaze u prekrasnim zgradama. To je također jedno od najljepših mjesta za posjetu Pragu noću.
Posljednja stanica dana mogla bi biti Vjenceslavov trg, koji je igrao važnu ulogu u povijesti Praga. Bio je (i još uvijek) tradicionalno mjesto za demonstracije, proslave i javna okupljanja. Ovdje ćete naći kina, kazališta, hotele, desetke restorana i trgovina.

Drugi dan – Posjetite Praški dvorac

Za drugi dan praškog itinerara u u planu je još jedna duga šetnja. Ukoliko boravite u Starom gradu, krenite pješice prema Barutnom tornju/vratima, koja odvajaju stari i novi dio grada. Nakon toga nastavite svoje razgledavanje prelaskom čuvenog Karlovog mosta ispod kojeg teče rijeka Vltava. Kule koje se nalaze s obje strane mosta koristile su se kao modeli za obnovu nekoliko drugih kula u Pragu tijekom viktorijanskog doba.

znamenitosti Praga
@prague.info

Ukoliko želite što bolje slike mosta, obavezno uranite s posjetom što je više moguće (čak ako je to i rana zora), jer kasnije zna biti pretrpan hordama turista. Svakako nemojte propustiti fotografirati neke od mnogobrojnih kipova koji ukrašavaju ovu znamenitost.

A post shared by Qamar Mahmood (@qamarweb) on

Od Karlovog mosta imate dvije mogućnosti. Prva je vožnja tramvajem do Praškog dvorca (Pražský hrad), koji se nalazi na brežuljku. Tramvaj se zaustavlja prilično blizu jednog od ulaza, a do samog dvorca možete doći i pješice. Kada dođete do vrha, moći ćete snimiti prilično dobre slike Praškog dvorca i grada ispod. Ovaj utvrđeni brežuljak uključuje nekoliko različitih građevina koje možete posjetiti. Da biste ušli, morat ćete proći sigurnosnu provjeru i detektor metala. Red za ulazak može biti prilično dug, no vojnici na ulazu su izuzetno ljubazni i pokušavaju maksimalno ubrzati sam proces. Nećete morati skinuti cipele (nadamo se), ali možda će vas zamoliti da otvorite torbu tako da mogu provjeriti što nosite unutra.

znamenitosti Praga
@patrigq

Prema tome koliko vremena imate i što želite posjetiti, postoje dvije vrste ulaznica. Prva (Circuit B) uključuje samo najzanimljivije, pa je to “kraća ruta” (katedrala Sv. Vida, Stara kraljevska palača, Bazilika Sv. Jurja i Zlatna ulica s tornjem Dalibor), a druga (Circuit A ) je duža ruta (katedrala Sv. Vida, Stara kraljevska palača, izložba “Priča Praškog dvorca”, Bazilika Sv. Jurja, Zlatna ulica s tornjem Dalibor i palača Rosenberg). Obje ulaznice vrijede dva dana. Ako imate Prague Card, prva vrsta ulaznica (Circuit B) je uključena u cijenu.

Katedrala Sv. Vida jedno je od mjesta gdje ćete provesti više vremena. Njezine kule dominiraju brijegom, a unutrašnjost, kad sunce zasja kroz prozore od vitraja, prepuna je boja i povijesti.

znamenitosti Praga
@marioncobretti77

Staru kraljevsku palaču moguće je brže obići, svakako brže od same katedrale. Krenite dalje do bazilike Sv. Jurja, u susret još jednom brzom posjetu, a nakon toga ćete konačno doći do Zlatne ulice. Ova duga ulica, izvorno izgrađena u 16. stoljeću za čuvare Rudolfa II., dobila je ime po alkemičarima koji su po legendi ovdje živjeli, a zadatak im je bio proizvesti zlato uz pomoć različitih kemijskih reakcija. Kroz nju se protežu deseci sitnih, svijetlo obojenih kuća i nekoliko trgovina koje prodaju božićne ukrase tijekom cijele godine. Mnoge kuće sada su suvenirnice, a tu je i mali muzej srednjovjekovnog oružja. Mnogi pisci i filozofi, poput Franza Kafke, su živjeli ovdje.

znamenitosti Praga
@premiantcitytour

Zlatna ulica je povezana s tornjem Dalibor, koji je nekad bio tamnica. Prije nego što napustite dvorac, krenite na Belvedere, kako biste snimili još nekoliko slika Praškog dvorca i Praga odozgo.

znamenitosti Praga
@jorgechambina

Dok ste na ovoj strani rijeke Vltava, možete istražiti malo više. Volite li bizarnu umjetnost? Onda svakako posjetite dvorište Muzeja Franza Kafke. Naći ćete dvije brončane statue koje mokre u bazen u obliku Češke Republike, koju je napravio David Cerny, jedan od najpoznatijih umjetnika u Pragu.

A post shared by Steve Leavitt (@sleavitt) on

Također, ako želite dobru sliku Karlovog mosta, možete prošetati do Lennonovog zida, gdje je kadar bolji. Ako niste previše umorni, pomoću uspinjače možete doći do brda Petrin. Petrinov toranj koji se ovdje nalazi sagrađen je u sklopu jubilarne izložbe 1891., te je minijaturna (ne toliko) kopija Eiffelovog tornja (omjer 1:5). Po vedrom danu s vrha Petrinova tornja puca zapanjujuć pogled. Nažalost, ne postoji lift, tako da ćete do vrha morati pješačiti.

znamenitosti Praga
@dee_antosova

Fotografije: Instagram
Autor: Travel Advisor
PBZ

Slični članci