Make your day different

Logo Cover

O odmoru u Splitu i životu u najbogatijoj zemlji svijeta – Katru

Bivši nogometni reprezentativac Igor Štimac ovih dana uživa u odmoru, u Splitu. Ispred trenera katarskog Al-Shahaniya dani su za pamćenje: u kolovozu će mu na svijet stići peto dijete, a u rujnu će proslaviti 50.- rođendan. Za vrijeme odmora i slatkog iščekivanja rođenja trećeg sina Štimac ne miruje. Otkrio nam je sve tajne života u jednoj od najbogatijih zemlja svijeta – Katra, koja će na njegov povratak pričekati još koji mjesec, ali i kako provodi dane zasluženog odmora.

PIŠE: IGOR ŠTIMAC

Katar je najbogatija zemlja na svijetu, s BDP-om po glavi stanovnika od čak 102.000 dolara, a otprilike 14 posto domaćinstava su dolarski milijunaši.

Prije manje od 100 godina Katar je żivio u krajnjem siromaštvu, da bi nakon otkrivanja nalazišta nafte i plina danas postao lider po bogatstvu ( treći u svijetu po količini plina s više od 5 posto ukupnih svjetskih rezervi , te s 15 milijardi barela naftnih rezervi ).Naime, država Katar i njeni stanovnici slobodno mogu kazati da su neograničeno bogati, jer su u stanju svakom svom državljaninu osigurati besplatno obrazovanje najvišeg stupnja , siguran i dobro plaćen posao, besplatnu vodu i struju, te život bez ikakvih poreza, kako za Katrane kojih je ukupno tek nešto više od 280.000 , tako i za sve ostale stanovnike kojih je 8 puta više.

U Katru je Igora posjetila i njegova lijepa zaručnica Lana Bucat sa sinčićem Ivanom, a svi su uzbuđeni zbog dolaska prinove, sinčića koji stiže počekom kolovoza

 

Predviđa se da će Katar ovakvom brzinom razvoja vrlo brzo preuzeti od Dubaija lidersku poziciju komercijalnog, zabavnog, turističkog i financijskog centra regije. Panorama čitave zemlje , te glavnog i najvećeg grada Katra mnogo se promijenila u posljednjih nekoliko godina: kule od čelika i stakla “izrasle” su kao umjetna šuma u dijelu na kojem je nekada bila samo pješčana obala.

Igor i njegove kćerke Mia i Dea

 

Organizacija proteklog SP u rukometu , kao i pripreme za organizaciju SP 2020. u nogometu pretvorili su čitavu zemlju u veliko gradilište na kojem masa radnika poput mrava užurbano radi na dovršavanju velikih stadiona, ulica, metroa i tunela , te jasno pokazuju moć ali i želju domaćina da Katar ostane upamćen po raskoši i komforu.Valja napomenuti kako investiraju preko 200 milijardi dolara samo u organizaciju SP 2020. što je gotovo sedam puta više od onog što je potrošio posljednji domaćin SP Brazil.

Doha – divni biser
Život u Dohi je uistinu uzbudljiv. Multikulturalni grad u kojem živi 80 posto ukupnog stanovništva Katara nudi sve i za svakoga. Umjetni otoci koji niču jedan za drugim (najpoznatiji su Banana island, Pearl i Lusail) sa svim sadržajima modernog života, ogromni zeleni parkovi ukrašeni mnoštvom drveća i cvijeća, vrhunska gastronomska ponuda, impresivna sportska infrastruktura i mnoštvo ogromnih trgovačkih centara sve više su mamac za turiste cijeloga svijeta u pohodu na ovaj divni biser bliskog istoka.
Muzej islamske umjetnosti
Otvoren je prije 10-tak godina najveći je i najznamenitiji muzej u Kataru, mamac za sve ljubitelje umjetnosti i kulture , s impresivnom kolekcijom islamskih arhitekata (keramika, staklo, slonovača, nakit ).
Etno selo
Posjet Etno selu  koje je smješteno nedaleko Dohe, užitak je svima koji vole boraviti u tradicionalnom primorskom naselju , uz obilje muzike i plesa, te plodova mora…
Katara 
Kulturološko selo koje se nalazi između Bisera ( The Pearl ) i Zapadne obale ( West Bay ) otvoreno je 2010. g i mjesto je održavanja filmskih festivala te obiluje dobrim restoranima i tematskim parkovima.
Suk Wagif
Popularna tržnica u Dohi mjesto je kojem domaći i stranci hrle na uživanje shishe, šetnju mnoštvom šarenih ulica koje u svojim skutima kriju suvenirnice, prodavnice začina, arapskih parfema i restorana s delicijama iz čitavog svijeta.
Cornishe
Najpoznatija gradska ulica, šetalište i park uz obalu Dohe idealno je mjesto za opuštanje, piknik i uživanje u bojama zaljeva.
Pustinjski safari
Pustovlovina udaljena 40 min vožnje iz Dohe, ono je što svi pamte i rado preporučuju .Vožnja velikim džipovima pustinjskim dinama u društvu profesionalnih vozača, jahanje deva i zalazak sunca na pustinjskoj obali oduzimaju dah…

 

Biti dio Katarske sportske obitelji izuzetna je čast. Vrhunski uvjeti rada, sportski život bez silnih putovanja ( sve utakmice se igraju Dohi ) i uživanje u druženju s našim i stranim renomiranim sportskim djelatnicima pravo su zadovoljstvo. Puno je ‘naših’ s kojima volim piti kavicu u ‘Lavazza baru’ ili u nekom od predivnih lokala na Pearlu. Uz mog suradnika Darka Dražića, tu su Vlado Šola i Dragan Vuković, rukometni treneri, te Igor Arbutina, trener odbojke u Al Rayanu.

Igor u društvu 26- godišnjeg sina Luke koji posljednjih godinu dana živi u Dubaiju

Večere u društvu dr. Nebojše Popovića i njegove divne supruge u kultnom Di Capri restoranu u La Cigale hotelu, već su tradicija, a nogometne diskusije i partije remija s mojim susjedom ‘velikim’ Borom Milutinovićem su za pamćenje. Gledanje utakmica lige prvaka utorkom i srijedom na predivnoj terasi restorana Orient Pearl je poseban osjećaj. Uživanje u sirijskim delicijama, vodeni ples i pogled na zaljev su impresivni…Još uvijek su temperature podnošljive u večernjim satima, ali bitno je voditi računa o vremenu posjeta Kataru jer su vrućine izuzetno velike tijekom punih 6 mjeseci, od svibnja do listopada znaju narasti i preko 40 C.

Po povratku u Hrvatsku Igor Štimac nazočio je otvorenju vinskog podruma obiteljske vinarije Rizman koja je dobila ime po Igorovom pradjedu, a obiteljskoj svečanosti nazočio je i umirovljeni general Ante Gotovina
Slobodne trenutke proslavljeni trener najradije provodi u društvu obitelji i prijatelja među kojima je i njegov stari suigrač Alen Bokšić

Fotografije: Igor Štimac


Hzzo


Slični članci