Make your day different

Logo Cover

Jedinstveni plesni spektakli pod šibenskim zvjezdanim nebom

U čarobnom ozračju Tvrđava Sv.Mihovil i Barone započeo je Šibenik Dance Festival. Sedmo izdanje ovog iznimnog festivala obilježeno je baletom ‘Na Putu’ najistaknutijeg makedonskog plesača, koreografa i redatelja Igora Kirova, u izvedbi baleta HNK Split, te jednom od najiščekivanijih predstava festivala ‘ Room N°7’ – u izvedbi zagrebačkog &MDance Company.

Jedinstveni plesni spektakli pod zvjezdanim nebom očaralo je i brojne osobe društvenog života: Jelenu Rozgu, Aleksandru Dojčinović, Vjekoslavu i Hanu Huljić, Anamariju Asanović, Juditu Franković, Loredanu Bahorić, Ivanu Ergić, Anu Mrvicu kao i brojne druge posjetitelje.

Šibenik će do kraja tjedna živjeti u ritmu plesa, a najatraktivnije gradske lokacije – Trg Republike Hrvatske, pozornica Hrvatskog narodnog kazališta, Tvrđava Barone, te pozornica tvrđave Sv.Mihovila – bit će pozornice brojnim plesnim umjetnicima.

 

 

O baletu ‘Na putu’:

“Krenuli smo… A gdje? A zašto?“ – pita se Igor Kirov. “Idemo tamo kamo nas put nosi, gdje nas tišina nepoznatog zove… da osjetimo drugi miris, da dodirnemo neko drugo tijelo, da otkrijemo neki drugi zvuk… i da opet putujemo. Uzimamo sa sobom svoj dom i toplinu. Sanjamo da bi jednog dana opet mogli SPAVATI… i maštati… Ali nemir u nama sve je VEĆI i JAČI.“

 

 

Plesno, radi se o 32 duže ili kraće sličice koje nose priču. A priča je, dakle, insomnia, nesanica, stanje koje svatko od nas poznaje i u njega ubacuje neki svoj “trip”. Jedni svoj život, uspomene. Drugi zebnju zbog budućnosti, ili neki neriješeni današnji problem. 17 ljudi, 17 stolica, dva zida i jedan cilj…traganje za svojim snom! Balet počinje i završava arijama, između kojih je 30 varijacija teme čiji se ritam i tempo stalno mijenjaju.

 

 

 

O predstavi’ Room N°7′:

Ova interesantna predstava, koja je autorski projekt u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom, inspiriranog pričom o Geraldu Foosu, Amerikancu koji je 1966. godine kupio motel na čijim je stropovima izbušio rupe i promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio. Inspirirana pričom, predstava “Room N°7” priča o potrebi promatranja i gledanja koja je u današnje vrijeme uistinu postala kruh kojim se hranimo. Koncept i koreografiju potpisuju Dance Company &M i Judita Franković, dok je balet majstor Almira Osmanović.

 

 

 

Bogati program Šibenik Dance Festivala do 29.srpnja:

I ovog će puta festivalom plešu brojni istaknuti umjetnici iz regije. Novost ovogodišnjeg festivala je tango – najsenzualniji od svih plesova u skupini društvenih plesova. Tijekom trajanja SDF održavat će se i plesna radionica za početnike i iskusne plesače pod stručnim vodstvom plesnog para : Zagrepčanke Šibenskog porijekla Lucije Lovrić i Rafaela Ramireza, argentinskog plesača s dugogodišnjim plesnim iskustvom. U bogatoj Ramirezovoj karijeri jedna se zanimljivost posebno ističe, a to je kako je kao instruktor tanga pripremao Madonnu u filmu ‘Evita’.

Majstori ove plesne tehnike, osim tjednih radionica, na zatvaranju festivala će održati veliki plesnjak na kojem će sudjelovati najmanje 25 parova majstora ove plesne tehnike. Lucija Lovrić svoje će vještine pokazati i kao pratnja vokalno instrumentalnom sastavu ‘Libercuatro’ iz Beograda.

 

 

 

U petak 28.srpnja na pozornicu SDF-a stiže Balkan Dance Project – međunarodna je plesna platforma koja spaja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i ostale umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Projekt promovira suvremeni ples diljem regije. Osnivači su makedonski koreograf Igor Kirov, srpski koreograf Aleksandar Ilić te slovenska plesačica Mojca Majcen. Stižu s predstavom ‘Vol.2.’ – sastavljene od dva dijela: ‘1.The Cube.Undold.’ – čiju koreografiju potpisuje Igor Kirov, te ‘2.After Sonets’ –koreografa Aleksandra Ilića.

 

Fotografije: John Pavlish, Josip Kevrić, Ante Baranić

 Hzzo

Slični članci