Make your day different

Logo Cover

Ivana Petković Čevra za Cover Style otkriva 5 TOP impresija s obiteljskog putovanja po Zanzibaru, otoku predivnih plaža i bogate povijesti..

Nekadašnja Miss Hrvatske Ivana Petković Čevra, koja se ovom laskavom titulom okitila još davne 1999. godine, nedavno je provela osam idiličnih dana na obiteljskom odmoru u Zanzibaru, egzotičnom otoku u Tanzaniji, smještenom na istočnoj strani Afrike. Danas lijepa 42- godišnja uspješna poslovna žena, zaposlena u globalnoj kompaniji L’Oreal na regionalnoj poziciji za Adria-Balkan, u Zagreb se vratila prepuna dojmova s Tropskog otoka, poznatog i po tome jer se na njemu rodio Freddie Mercury, bogatog poviješću, začinima, predivnim plažama i nevjerojatnim podmorjem – istinskim rajem za sve ronioce. I da, upravo je ondje jedno od najčišćih mora na svijetu.

Za lifestyle portal Cover Style izdvojila je svojih TOP 5 dojmova s ovog dalekog putovanja zbog kojih će ono cijeloj obitelji, suprugu Ivanu, jednom od vodećih hrvatskih managera s impresivnom karijerom, 9 – godišnjoj kćerkici Leni i 13 – godišnjem sinu Marku, zauvijek ostati zapisano u sjećanju kao jedno od onih koje bi rado ponovili.

Ljudi

Oni su definitivno najljepša uspomena i prva asocijacija na polu – autonomni arhipelag na istočnoj strani Afrike koji pripada državi Tanzanije. Divna energija koju nose kroz cijeli dan i njihovi srdačni pozdravi ‘mambo – jambo’ (Hej, kako si?) te ‘hakuna matata’ izražaj življenja (‘nema problema’), samo pole – pole (‘polako’), samo su neki od razloga.

 

Takva mentalna sugestija za ljude okružene velikim siromaštvom i skromnošću, a voljom da vam ugode i uvijek uzvrate osmijeh, svakako je impresivna. Večeri koje su bile ispunjene plesom, pjevanjem i u koje su nas na toliko prirodan način integrirali da i mi u njima sudjelujemo nešto je što mi zagrije srce i momentalno stavi osmijeh na lice.

Dječica su jako skromna. Mi smo ponijeli sa sobom puno vrećica kiki bombona koje smo im podijelili dok smo ih susretali kroz izlete, posebice djeci pripadnicima sela na kojem je bila farma začina, a  koju smo posjetili.

.
.

Uistinu sam zahvalna da sam imala priliku isto doživjeti i ponijeti sa sobom u užurbanu svakodnevicu ispunjenu multi-taskingom.

.

Hrana i kultura

Zanzibar ima bogatu povijest s utjecajima raznih kultura uključujući Indijce, Arape, Portugalce, Britance. Nekoć je bio važno trgovačko središte začina, a njegovo gospodarstvo se i danas temelji na poljoprivredi, ribarstvu i naravno turizmu. Oduševila me farma začina i vratila sam se u Zagreb s nekolicinom njih koje već upotrebljavam u kulinarstvu.

Divno je bilo probuditi se svako jutro i uživati u svježem tropskom voću koje priziva sunce – ananas, mango, papaja,…! Ručak i večeru smo bazirali na ribi – svježe pečenoj tuni, škampima, hobotnici…
Zanzibarska kuhinja je kombinacija arapske, indijske, kineske i bantu kuhinje te je spoj jela s rižom, raznim začinima, povrćem, mesom, ribom i morskim plodovima.

Tipična jela su pilau – pilav, ugali – kaša od kukuruznog brašna, nyama choma – meso s roštilja, chapati – vrsta kruha, ndizi-nyama – banane s mesom, mshikaki – marinirana govedina (ovo potonje smo izbjegavali nakon što sam vidjela na koji način funkcionira mesnica na glavnoj tržnici u Stone townu). Deserti su im prefini – mislim da sam tamo pojela najfiniju slatku kremu od manga, Rafaelo kuglice te slatke pločice od pistacija.
Izrazito su skloni jelima od tijesta i tempurama (od ananasa, banane, tikvica, mrkve), a djeca su bila oduševljena i njihovom margarita pizzom.

 

Plaže

Zanzibar čine 2 glavna otoka, Unguja i Pemba kao i nekolicinu malih otočića. Arhipelag je poznat po predivnim plažama prekrivenim bijelim pijeskom i koraljnim grebenima idealnim za ronjenje i otkrivanje podvodnog svijeta te ‘blue safari’ – u potrazi za delfinima.

Najviše smo uživali kupati se u Indijskom oceanu koji je jako topli budući je Zanzibar geografski smješten blizu ekvatora. Treba samo pripaziti da se u plićaku ne skriva jež i neki oštriji predmet koji ocean izbaci uslijed jakih plima i oseka.

Dopalo mi se što je na Zanzibaru zabranjeno korištenje plastičnih vrećica radi zaštite morskog akvatorija.

.
.

.

Klima

Sunčani i topli dani, ali lagani povjetarac koji konstantno puše (barem kroz veljaču kada smo mi posjetili Zanzibar), divan je odmak od zagrebačke zime.

Visoki SPF bio nam je nezaobilazan kao i pokrivala za glavu te lagana odjeća. Glavna turistička sezona kreće u srpnju i traje sve do ožujka. Stoga većina stanovništva hoda u japankama kroz cijelu godinu. Zvuči kao raj na zemlji, zar ne 😊?

.

Pleme Masai

Jedinstvena i fascinantna etnička skupina s bogatom kulturom i načinom života.

Divno mi je bio vidjeti kako njeguju svoju kulturu s jakim naglaskom na običaje i rituale.

Jako mi se svidjela njihova odjeća/nošnja satkana od jarkih boja, nakit s perlicama i sandale koje su izrađene od recikliranih automobilskih guma. Prvenstveno rade kao stočari na farmi te jako puno znaju o zemlji i njezinim resursima.

Vjeruju u duhove i pretke i imaju jaku vezu s prirodnimm svijetom. Brinuli su se u resortu i našoj sigurnosti, ali imali smo i zgodne anegdote s njima kada je naša kći Lena stala na ježa, ali i kad su djeci u sobu stigla dva nenajavljena gosta – guštera. Bilo je prezabavno gledati pripadnika plemena Masai naoružanog toljagom i malim mačem u potrazi za gušterima po njihovoj sobi.

Pogledajte FOTO galeriju:

 

Ivana Petković Čevra

 

.
.
.
.
.
.
:
_
:
.

Foto: privatni album

Slični članci