Make your day different

Logo Cover

Imate osjećaj da vam se odnos s partnerom svakim danom sve više pogoršava? Sigurno radite jednu od ovih 10 stvari koje brak (ili vezu!) čine težim…

‘Brak je trud, rad i odricanje’ rečenica je koju ste sigurno čuli nemali broj puta. Ako ste tek stupili u brak, sigurno ste odmahnuli rukom na takve tvrdnje u uvjerenju da se beskrajno volite i da ste stvoreni jedno za drugo. No već pri prvim neslaganjima shvatili ste da je bračni odnos psihički vrlo velik zalogaj. Tajna skladnog odnosa s bračnim partnerom krije se u nekoliko malih, ali značajnih čimbenika, a u nastavku otkrivamo kojih 10 stvari kojima ga sami činite težim nego što treba biti…

Za uspješan brak potrebno je naoružati se strpljenjem, ljubavlju i razumijevanjem. Kod nekih situacija pronalaženje zajedničkog jezika naprosto nije opcija, već je potreban – kompromis.

Kako se brak ne bi pretvorio u političko nadmetanje, pokušajte se suočiti s vlastitim manama i nastojte ih popraviti, no nemojte se u potpunosti odricati svojih stavova i vrijednosti.

@street.inspired.perfection

Uspješan bračni odnos ne sastoji se samo od ustupaka za voljenu osobu, već je potrebno poraditi i na sebi.

Kako bismo vam pobliže objasnili čime vjerojatno otežavate cijelu priču i sebi i partneru, donosimo 10 najčešćih pogrešaka koje brak čine kompliciranijim nego što zaista jest.

 
@street.inspired.perfection

Ponašate se kao ‘drama queen’

Što god da su vas žene iz ‘Seks i grada’ naučile o zauzimanju za sebe,  njihovi feministički i hvalevrijedni savjeti ponekad nisu realni. U braku, kao ni izvan njega, često nećete dobiti baš sve što zamislite. Stoga nemojte praviti dramu oko sitnica koje vam nisu po volji, jer tako nećete usrećiti ni sebe ni partnera.

@street.inspired.perfection

Oprošteno – ali gotovo nikad zaboravljeno

Kada se u nekoga zaljubite, ljubavni leptirići često vas uspiju omesti u tome da uvidite mali milijun mana s kojima ćete se doživotno morati nositi.

Ne zaboravite da isto vrijedi i za vašeg partnera. Ako svom odabraniku obznanite da ste mu oprostili neki od poteza koji proizlazi iz njegovih mana, pokušajte biti iskreni u isprici i zaboraviti tu pogrešku – barem dok je opet ne ponovi.

@street.inspired.perfection

Zauzimate ulogu šefice

Bez obzira na vašu narav ili na horoskop koji vas neprestano uvjerava da ste dominantni, pokušajte se spustiti (ili podići!) na razinu svog životnog suputnika.

Prisjetite se koliko cijenite sve po čemu ste jednaki i nastojte se ne izdizati na višu razinu, jer nitko pa ni vi nije sveznajuć i svemoguć. Šefovanje će kod vašeg odabranika uzrokovati samo nervozu i nepovjerenje.

@street.inspired.perfection

Poigravate se s povjerenjem

Svima je ponekad potreban ispušni ventil u obliku trač partije s prijateljicama ili mamom, ali vaš partner s razlogom se povjerio upravo vama i nikome drugome.

Najefikasnije rješenje ovog problema je da se stavite u njegovu poziciju dok ga tračate i zamislite kako bi bilo da on vašu intimu dijeli sa svojim prijateljima. Vrlo neugodno, zar ne?

@street.inspired.perfection

Postajete gnjavež

Tanka je granica između privrženosti i ovisnosti o partneru. Ako se stalno oslanjate na njega ili se vaši dnevni razgovori svode na žaljenje, moljakanje i kritiziranje, lako je moguće da vaš odnos gubi na kvaliteti.

Postoji tisuću načina da izrazite svoje želje, a u vašem zajedničkom životu imate dovoljno vremena da isprobate sve, tako da vam konstantno ponavljanje ne bi trebala biti opcija.

@street.inspired.perfection

Uvijek morate biti u pravu

Prijelomna vijest: niste uvijek u pravu! Iako imate širok spektar sagledavanja problema ili situacije, ne zaboravite uključiti i supružnikov pogled na cijelu priču kako biste odluku donijeli zajednički.

Prisjetite se kako vas je lako šarmirati pametnim dosjetkama i vrckavim odgovorima i shvatite da ste baš zato odabrali njega. Dopustite mu da vas iznova osvoji svojim argumentima, posebice kada je očito da niste u pravu već to samo želite biti.

@street.inspired.perfection

Nedorečeni ste u izražavanju želja i mišljenja

Je li uistinu potrebno da vaš partner odlazi kod gatare ili da se upusti u telepatiju kako bi shvatio vaše potrebe? Naravno da nije, puno ih je lakše otvoreno izreći.

Uzmite u obzir prethodne savjete i pazite da mu svoje emocije iskažete na blag i nenametljiv način, jer ćete onda od njega moći očekivati isti tretman.

@street.inspired.perfection

Riječ ‘oprosti’ nije vam u rječniku

Mnogi će se složiti s onom da je lakše umrijeti nego se ispričati, no to, ipak, nije najpametniji stav. Osvijestite da se i vama dogodi da povremeno pogriješite pa se ispričajte ukoliko do toga dođe.

Osjećat ćete se bolje, izbjeći nepotrebna prepiranja, ali i usmjeriti partnera da i on postupi isto kad se nađe u sličnoj situaciji.

Pretjerano se brinete oko svog supružnika

Naravno da nije dobro zanemariti partnera, ali u odnosima nikad ništa nije crno ili bijelo. Pretjerana brig ponekad može prouzročiti kontraefekt.

Ako budete posesivni i poželite saznati baš svaku sitnicu iz njegovog života, vjerojatno će se početi skrivati od vas, što će prouzročiti još više nezdrave brige.

@street.inspired.perfection

Ponašate se nezrelo

Sve prethodne spoznaje mogu vas uputiti ka ovoj posljednjoj. To ne mora nužno značiti da ste nezreli za brak, nego da vam je na trenutke pomalo zahtijevan za razumjeti i ispravno djelovati.

Nemojte očajavati i u nekim trenutcima podlijegati djetinjastim metodama nošenja s problemima, već osvijestite koliko ste samo sretni jer se s tim istim problemima suočavate uz voljenu osobu. Ako ste uistinu dobri partneri, moći ćete iskomunicirati sve tegobe i pronaći rješenje za većinu poteškoća.

Pripremila: Silvija Valjin / Foto: Instagram / Izvor: YourTango

Slični članci