Nema boljeg i jednostavnijeg načina uživanja u ranim jagodama od torte s jogurtom i drugim zdravim dodacima. No da u kuhinji biste proveli puno vremena, a da pri tom uživate u laganom desertu bez puno kalorija, pronašli smo recept koji ne može biti jednostavniji!
Stigla je sezona jagoda no kako još uvijek nisu one prave, sad je najbolje vrijeme za uživanje u njima u malo slađem izdanju. A kako drugačije nego u kolaču? Za ovu ukusnu proljetnu poslasticu trebat će dvadesetak minuta rada s ne pretjerano puno namirnica, a jedina mu je mana što ga nećete moći pojesti odmah. Jagode su naravno glavne zvijezde, a torta se pravi s grčkim jogurtom što znači da je više zdrav i fit nego slatka bomba puna praznih kalorija.
Podloga:
125 g rastopljenog maslaca
250 g keksa (Petit beurre)
2 žlice smeđeg šećera
½ žličice cimeta
Smjesa:
1 šalica grčkog jogurta
2 šalice svježih jagoda
1 žličica (vrećica) želatine u prahu
¼ šalice mlijeka
¼ šalice slatkog vrhnja
2 žlice meda
jagode za dekoraciju
Priprema:
Pripremite okrugli lim za tortu. Dok rastapate maslac dobro izmrvite kekse, dodajte im smeđi šećer, cimet te prelijete rastopljenim maslacem. Smjesu malo umijesite, prebacite u lim i utisnite kao podlogu. Stavite je na hlađenje dok pripremate ostatak.
Potopite želatinu u 4 žlice vode. Očišćene svježe jagode, jogurt i med stavite u blender dok smjesa ne postane glatka.
Zagrijte mlijeko i potopite natopljenu želatinu u njemu. Dodajte to izmiksanoj kremi od jagoda. U manjoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag dok ne postane čvrst te ga umiješajte u pripremljenu smjesu.
Prebacite je na pripremljenu podlogu te ostavite u hladnjaku barem pet sati. Najbolje preko noći. Tortu možete ukrasiti jagodama, šlagom, drugim bobičastim voćem, naribanom čokoladom, keksima…
Fotografije: Instagram