Make your day different

Logo Cover

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nakon dugo vremena pokazao samozatajnu suprugu Ivu Mertić, i to na crvenom tepihu

U Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć je održana svečana ceremonija dodjele nagrada Srce Sarajeva 29. izdanja Sarajevo Film Festivala. Nagrade Srce Sarajeva uručene su najboljim redateljima i redateljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Natjecateljskog programa. Prije ceremonije zatvaranja 29. Sarajevo Film Festivala zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suprugom Ivom Mertić, istruktoricom joge, prošetao je crvenim tepihom..

Poznati supružnici na crveni tepih stigli su modno usklađeni i držeći se za ruke. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na sebi je nosio tamnoplavo odijelo i bijelu košulju, dok je njegova supruga Iva kombinirala bijelu košulju uz tamnoplavu dugu suknju. Svoj je modni look upotpunila ravnim smeđim sandalama i torbicom iste boje.

Gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasević sa suprugom Ivom Mertić Timašević i Gordan Bosanac

Supruga 41 – godišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Iva Mertić Tomašević, samozatajna je prva dama Zagreba koja se rijetko pojavljuje u javnosti.

Par je u sretnom braku od 2016. godine, a oboje obožavaju avanturizam i planinarenje pa su zajedno osvojili brojne svjetske vrhove. Iva ima diplomu komparativne književnosti i fonetike te obožava životinje.

Tijekom osam festivalskih dana u 20 je programa prikazano 235 filmova i serija iz 59 zemalja – ukupno 149 regionalnih naslova, što SFF čini najznačajnijim festivalom regionalne kinematografije.

Počasno Srce Sarajeva koje se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobili su redatelj i pisac Mark Cousins, redateljica, scenaristica i producentica Lynne Ramsay i scenarist, redatelj i producent Charlie Kaufman.

Lynne Ramsay

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 29. Sarajevo Film Festivala natjecalo se ukupno 49 filmova, uz dvije gala te jednu specijalnu projekciju.

Žiri Natjecateljskog programa – igrani film: Mia Wasikowska (glumica, redateljica, Australija), Zlatko Burić (glumac, Hrvatska, Danska), Danica Ćurčić (glumica, Srbija, Danska), Juraj Lerotić (redatelj, glumac, Hrvatska) i Josh Siegel (kustos Odsjeka za film u MoMA-i, SAD) dodijelio je Srce Sarajeva za najbolji film ostvarenju KOS, KOS, KUPINA Elene Naveriani.

Srce Sarajeva za najboljeg redatelja dobio je Philip Sotnychenko za film LA PALISIADA.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Jovan Ginić za ulogu u filmu LOST COUNTRY, a kao najbolja glumica nagrađena je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u filmu KOS, KOS, KUPINA.

Jovan Ginić

Najboljim filmom u kategoriji Natjecateljski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala, žiri u sastavu Iva Dimitrova (programska menadžerica u Chicken and Egg Pictures, SAD), Niklas Engstrom(umjetnički direktor Festivala dokumentanog filma CPH:DOX, Danska) i Péter Kerekes (redatelj, producent, Slovačka) proglasio je film FLAŠAROŠI Nemanje Vojinovića, a kao najbolji kratki dokumentarni film nagrađen je film VALERIJA Sare Jurinčić.

Nemanja Vojinović

Nagrada za ljudska prava otišla je dokumentarnom filmu ŠUTNJA RAZUMA Kumjane Novakove, a specijalna nagrada žirija Natjecateljskog programa pripala je ostvarenju VILINSKI VRT, Georgőa Somogyvárija.

Kumjana Novakova


Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je filmu 27 Flore Anne Buda, a odlučivao je žiri u sastavu: Turai Balazs (redatelj, animator, Mađarska), Nina Rodriguez (voditeljica programa na Filmskom festivalu u Guanajuatu, Meksiko) i Wim Vanacker (selektor Natjecateljskog programa – kratki film na Filmskom festivalu u Cannesu, Francuska).

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je PADANJE Anne Gyimes, a Specijalno priznanje žirija dobio je hrvatski film NISKA TRAVA, Davida Gaše, o čemu su odlučili: Kumjana Novakova (selektorica, profesorica, producentica i filmska autorica, Sjeverna Makedonija), Tomek Popakuł (redatelj, animator, Poljska) i Damir Šagolj (novinar, fotograf, direktor fotografije, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, Bosna i Hercegovina).

Žiri u sastavu: Jay Van Hoy (producent, SAD), Nashen Moodley (direktor Sydney Film Festivala, Australija, Južnoafrička Republika) i Mila Schlingemann (voditeljica programa u Eye Filmmuseumu, Nizozemska) Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti dodijelio je Selmi Doborac za film DE FACTO.

Završnu večer Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom prošetala je ekipa filma Ahmeda Imamovića, UMRI PRIJE SMRTI. Producenti filma su Samir Smajić i Danilo Šerbedžija, a u filmu igraju Adnan Hasković, Mona Muratović, Rade Šerbedžija, Aida Bukva i Miki Trifunov. Uslijedila je ekipa filma JESTE LI VIDJELI OVU ŽENU? koji se na 29. Sarajevo Film Festivalu prikazuje u sklopu programa U fokusu. Film su predstavili redatelji Dušan Zorić i Matija Gluščević, producenti Čarna Vučković i Stefan Ivančić, te glumica Ksenija Marinković. I film EUROPA imao je svoje predstavnike na crvenom tepihu; redateljicu Sudabeh Mortezai, producenta Mehrdada Mortezaija, te glumce Lilith Stangenberg, Jetnora Gorezija, Steljonu Gjiku Kadillar i Miranda Sylarija.

Hotel Pula

Pred Narodnim pozorištem Sarajevo predstavila se i ekipa filma HOTEL PULA Andreja Korovljeva. Osim redatelja bili su tu producentica Dijana Cetina Mlađenović i glumci Ermin Bravo, Nika Grbelja, Nika Ivančić, Maja Izetbegović, Lav Novosel i Tino Trkulja.

Na crvenom tepihu uoči same Ceremonije dodjele nagrada 29. Sarajevo Film Festivala, prošetale su Lynne Ramsay, dobitnica Počasnog Srca Sarajeva i Jessica Hausner, gošća programa ‘Posvećeno’.

Jovan Marjanović, Lynne Ramsay

Pogledajte tko je još snimljen na zatvaranju 29. Sarajevo film festivala u FOTO galeriji:

Jessica Hausner, Jovan Marjanović
Hotel Pula: Nika Grbelja, Ermin Bravo
.
Hotel Pula
Gergő Somogyvári
Flóra Anna Buda
Europa
Emina Ganić
footgraf Jasmin Agovic
Elene Naveriani, director of film BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY
Ekaterine Chavleishvili
David Gašo
Da li ste vidjeli ovu ženu
Anna Gyimesi

 

Foto: promo


Hzzo


Slični članci