Make your day different

Logo Cover

Goran Bogdan završio snimanje filma ‘Otac’ o čovjeku kojem je novo vrijeme oduzelo sve, pa i pravo na vlastitu djecu

Nakon nešto više od dva mjeseca, završeno je snimanje hrvatske manjinske koprodukcije, filma ‘Otac’ Srđana Golubovića s Goranom Bogdanom u naslovnoj ulozi oca kojem su zbog siromaštva oduzeli djecu. Film čiji scenarij uz Golubovića supotpisuje Ognjen Sviličić, a čiji je hrvatski koproducent Propeler film, sniman je na više lokacija u okolici Priboja, Zaječara, Knjaževca i Beograda. Prva klapa ‘pala’ je 24. rujna, a snimanje je upravo završeno.

Nakon filmova ‘Apsolutnih sto’, ‘Klopka’ i ‘Krugovi’ Golubović će svoju filmografiju obogatiti još jednim filmskim ostvarenjem koje opisuje tragediju i osobnu borbu malog čovjeka. Ponižen i emotivno uništen, naslovni junak započinje svoje putovanje, hodajući od sela na jugu Srbije do beogradske metropole, s kraja na kraj zemlje kako bi održao svoju obitelj na okupu.

Kroz svoje burne putešestvije, od gubitnika, odbačenog i poniženog čovjeka – on postaje heroj. Oca u filmu tumači Goran Bogdan, dok kćer i sina glume Ajla Šantić i Muharem Hamzić, kojima su to prve filmske uloge, nakon što su prošli kasting u kojem je sudjelovalo više od 250 djece.

Srdan Golubović srpski je redatelj i osnivač uspješne produkcijske kuće Baš Čelik. Njegov prvi igrani film ‘Apsolutnih sto’ (2001.)  prikazan je na više od trideset međunarodnih filmskih festivala, a njegov drugi film ‘Klopka’ (2006.) imao je svjetsku premijeru na Berlinaleu te je osvojio dvadeset i dvije međunarodne filmske nagrade, a bio je i u užem izboru od devet nominiranih filmova za Oscara za najbolji strani film.

Njegov prethodni film ‘Krugovi’ (2013.) potresna je priča o tragičnim posljedicama junačkog čina, koja je osvojila posebno priznanje žirija na prestižnom Sundance Film Festivalu, a Propeler Film također je bio hrvatski koproducent.

Uloge u filmu tumače Goran Bogdan, Ajla Šantić, Muharem Hamzić, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džankovic, Jovo Maksić, Nikola Rakočević i Ljubomir Bandović.

Film je snimljen u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske i BiH, a pored Filmskog centra Srbije podržali su ga njemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), slovenski fond, fond BiH, Arte France te ZDF Arte, kao i Eurimages fond za koprodukcije.

Producentica filma je Jelena Mitrović (Filmska kuća Baš Čelik, Srbija) dok su hrvatski koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler Film) uz koproducente Vertigo (Slovenija), ASAP Films (Francuska), Neue Mediopolis (Njemačka) i SCCA/Pro.Ba (BiH).

Foto: Press

 

 

Slični članci