Make your day different

Logo Cover

Goran Bogdan ima veliki razlog za ponos! Prvi je glumac iz Hrvatske nominiran za Europsku filmsku nagradu, koja je europski pandan Oscarima

U utorak u podne Europska filmska akademija objavila je konačan popis nominacija za Europske filmske nagrade. Goran Bogdan nominiran je u kategoriji najboljeg europskog glumca za ulogu u filmu Otac Srdana Golubovića.

Time je Bogdan postao prvi glumac iz Hrvatske nominiran za tu prestižnu nagradu. Europske filmske nagrade, europski pandan Oscarima, najznačajnija su filmska priznanja Starog kontinenta, kojima Europska filmska akademija (EFA) svake godine slavi izvrsnost na polju filma. Finalisti u kategoriji najboljeg glumca uz Bogdana su Bartosz Bielenia (Corpus Christi), Viggo Mortensen (Falling), Elio Germano (Hidden Away), Luca Marinelli (Martin Eden) i Mads Mikkelsen (Another Round).

Goran Bogdan, film Otac

Radnja filma Otac temelji se na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu, gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva “svojevrsnim balkanskim Paris, Texasom” (Vladan Petković, Cineuropa), Goran Bogdan je s pritajenom snagom utjelovio očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba.

Goran Bogdan, film Otac

Film je u veljači premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući globalni uspjeh koji je ovom redatelju donio prethodni film, Krugovi. Za svoju ulogu Goran Bogdan nagrađen je na beogradskom FEST-u, gdje je film osvojio i nagradu FEDEORA te onu za najpopularniji film, kao i Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu. U Puli je Otac osvojio i nagradu publike, Zlatna vrata, i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen prosječnom ocjenom 5,0.

 
 

 

 
View this post on Instagram

 

Jedan od filmova koje gledamo na #kmmff2020 je sjajni i višestruko nagrađivani filma Srdana Golubovića @srdangolub – OTAC- sa fantastičnim Goranom Bogdanom @bogdangoranbogdan u glavnoj ulozi!⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ 🎞 Film “Otac” inspirisan je istinitom pričom o Đorđu Joksimoviću kojem su zbog siromaštva oduzeta deca. Premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu gde je osvojio dve nagrade, a domaću premijeru imao je na ovogodišnjem FEST-u. Distribuciju ovog ostvarenja prekinula je pandemija korona virusa, i osećamo da je potrebno i važno da film bude prikazan na našem festivalu za sve koji su propstili priliku, kao i one koji žele da pogledaju još jednom🎞⁣ ⁣ ⁣ #kmmff #ovde! #gračanica #filmskifestival #film #festival #bioskop #vestdana #novo #uskoro #gracanica #kosovo #kim #kosovskamitrovica #zvecan #instafilm #preporuka #kulturniprogram #goranbogdan #nadasargin #srdangolubovic #otac

A post shared by Ovde! KiM Filmski Festival (@kmmff_ovde) on

‘Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srđanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo ‘Otac’ nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan’, izjavio je povodom nominacije Goran Bogdan.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma, koji su s ovim redateljem surađivali i na nagrađivanim Krugovima. Film je, između ostaloga, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Goran Bogdan hrvatski je filmski, televizijski i kazališni glumac i jedno od omiljenih lica s malih i velikih ekrana u Hrvatskoj i u regiji. Ostvario je niz filmskih uloga, između ostalih u Sonja i bik (2012.), Majstori (2013.), Svećenikova djeca (2013.), Broj 55 (2014.), Takva su pravila (2014.), Koja je ovo država! (2018.) i Otac (2020.), te u nizu popularnih hrvatskih i regionalnih TV-serija, kao što su Uspjeh (2019.), Senke nad Balkanom (2017.), Jutro će promeniti sve (2018.) i Močvara (2020.). Zapažene uloge ostvario je i u nekoliko međunarodnih produkcija, među kojima se ističu Fargo (2017.) i The Last Panthers (2015.–2016.).

Dobitnici Europskih filmskih nagrada bit će poznati u subotu 12. prosinca, kad će se putem videoprijenosa uživo iz sjedišta EFA-e u Berlinu održati 33. dodjela Europskih filmskih nagrada.

Film Otac otvorio je ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala, a bit će prikazan i posljednjeg festivalskog dana.

Pogledajte VIDEO intervju koji je Goran Bogdan vodio s Ninom Badrić ekskluzivno za Cover Style:

Foto: Promo/Instagram

 

Slični članci