Make your day different

Logo Cover

FOTO: Zavirite u luksuzno uređeni dubrovački Ljetnikovac iz 16. stoljeća, mjesto na kojem svatko može pronaći svoj otium

Na području nekadašnje Dubrovačke Republike, između 15. i 18. stoljeća, izgrađeno je više od dvjesto ljetnikovaca koji su kao takvi iznimno vrijedan fundus dubrovačke kulturne i umjetničke baštine.

Vrijednost dubrovačkih ljetnikovaca neprocjenjiva je, oni su najljepši odraz prošlog vremena u kojem je sjaj Dubrovačke Republike bio na vrhuncu. Upravo iz tog razloga njihova vrijednost trebala bi biti šire prepoznata i cijenjena, kako bi se zaustavilo njihovo propadanje te ih se sačuvalo za buduće naraštaje.

.

Iako je odnos prema ljetnikovcima i stanje u kojem se značajan broj njih nalazi daleko od idealnog, postoje i svijetli primjeri. Jedan od njih, koji je zahvaljujući ustrajnosti i viziji obitelji Čutura izbjegao sudbinu propalog spomenika kulture, ljetnikovac je koji se nalazi u neposrednoj blizini dubrovačkog Starog grada, a nosi ime po poznatoj dubrovačkoj plemićkoj obitelji Natali.

Obnova Ljetnikovca Natali, za koji se vjeruje da je izgrađen u 16. stoljeću, započela je prije više od deset godina, a cijelom se procesu pristupilo s puno ljubavi, strasti i poštovanja prema njegovom povijesnom značaju.

 
.

Prilikom rekonstrukcije, kako samog zdanja tako i renesansnih vrtova koji ga okružuju, vodila se pažnja o svakom, pa i najmanjem detalju, uz strogi nadzor i preporuke konzervatora.

Baš kao što je vizija obitelji iza ovog zahtjevnog pothvata bila sačuvati bogatstvo vrijedne dubrovačke baštine, tako je inspiracija bila stvoriti prostor kontemplacije, svijet individualnosti i opuštanja, odmora koji potiče na kreativnost, učenje i samoostvarenje, prostor u kojem svaka osoba može pronaći svoj otium.

.
.

Latinski apstraktni pojam otium predstavlja upravo stvaralačku dokolicu, plodno iskorišteno slobodno vrijeme za stvaranje, za nove vizije, prostor opuštanja koji donosi životnu ravnotežu. Ljetnikovac Natali upravo je takvo mjesto, ali i puno više od toga.

Iako je poštivanje povijesti i kulturne baštine postavljeno kao prioritet, nužna je bila i prilagodba modernom načinu života, a kombinacijom tradicionalnog i suvremenog postignut je dojmljiv kontrapunkt u kojem jedan pristup komplimentira i ističe ljepotu drugoga.

.
.

Elegancija, udobnost i ergonomija pojmovi su koji će najbliže opisati unutarnje i vanjsko uređenje Ljetnikovca Natali.

Želja je vlasnika da gosti nakon posjeta sa sobom ponesu uspomene boravka u suvremenom i luksuznom prostoru, s jasnim osjećajem njegove povijesne vrijednosti i bogate tradicije. Stoga će boravak u Ljetnikovcu biti i poput malog ‘studijskog proputovanja’ na kojem će se razne crtice dubrovačke bogate povijesti na zanimljive načine prenositi gostima.

:
.

Posebna je pažnja posvećena i uređenju renesansnih vrtova oko Ljetnikovca Natali, koji svojom nesvakidašnjom, gotovo savršenom ljepotom ostavljaju bez daha. Boravak u takvom okruženju istinski je užitak za sva osjetila.

Svaki komadić kamena ovog starog dubrovačkog dragulja dio je priče koja nastavlja živjeti, na najljepši način opisujući duh života slavne Dubrovačke Republike.

.
.

Vjerujemo da će svi posjetitelji ovog inspirativnog mjesta, upravo zahvaljujući miru, udobnosti i ljepoti vanjskog i unutarnjeg uređenja, pronaći svoj otium.

Foto: promo

Slični članci