Make your day different

Logo Cover

FOTO: Svečano otvorenje izložbe Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost

U Muzeju za umjetnost i obrt sinoć je svečano otvorena izložba Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost. Suorganizator izložbe je Hrvatska radiotelevizija, koja je ustupanjem svoje bogate audiovizualne građe, fotografija, televizijske opreme, odjeće i eksponata iz svojega fundusa znatno pridonijela izložbenome postavu. Izložbu je otvorio HRT-ov doajen Oliver Mlakar, jedno od zaštitnih lica Televizije Zagreb, na kojoj je počeo raditi upravo šezdesetih godina prošloga stoljeća i s koje ga pamte generacije televizijskih gledatelja. Izložba daje presjek jednoga od najdinamičnijih desetljeća 20. stoljeća putem brojnih eksponata, ponajprije fotografija te dokumentarne građe, umjetničkih djela, filmskih, televizijskih i glazbenih isječaka te predmeta iz svakodnevice i znakova vremena.

‘Hrvatska radiotelevizija za potrebe je izložbe iz svoje bogate arhive ustupila približno trideset sati audiovizualnoga materijala kako bi se posjetiteljima riječju i slikom što vjernije dočaralo razdoblje šezdesetih godina prošloga stoljeća. ‘Upravo audiovizualna građa daje iznimnu dinamiku izložbi jer svi su ti zapisi važni svjedoci vremena’, istaknula je voditeljica i koordinatorica projekta izložbe Vesna Ledić. Dodala je kako je Hrvatska radiotelevizija ustupila i brojne fotografije, jednu televizijsku kameru iz toga doba te nekoliko haljina koje su nosile poznate voditeljice Televizije Zagreb, među kojima je i haljina HRT-ove doajenice Helge Vlahović Brnobić.

Željka Fattorini

Izložba kronološki obuhvaća razdoblje između 1958. i 1971. godine – od 7. kongresa Saveza komunista Jugoslavije i liberalizacije do godine hrvatskoga proljeća, kada se zaustavljaju pozitivni procesi, a koncepcijski ju je osmislio povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. ‘Ovom smo izložbom željeli obuhvatiti sve aspekte epohe – političke, gospodarske, kulturne te turističke, kao i razvoj potrošačkoga društva, ali i masovnih medija. Naime, upravo su šezdesete godine nagloga uspona i utjecaja televizije kao medija’, istaknuo je Zvonko Maković te dodao kako televizija tih godina poprima ono značenje i važnost kakvu ima danas.

Šezdesete u Hrvatskoj mit i stvarnost

 

Miro Ungar i supruga

Na izložbi su surađivali brojni istaknuti stručnjaci, među kojima su Nada Zgrabljić Rotar, Ana Lederer, Dunja Nekić, Hrvoje Horvat, Igor Duda, Inoslav Bešker, Koraljka Vlajo, Krešimir Nemec, Lovorka Magaš Bilandžić, Maja Đurinović, Marija Tonković, Marina Bagarić, Maroje Mrduljaš i brojni drugi.


Nada Zgrabljić Rotar, izvanredna profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, autorica je teksta u monografiji o izložbi o šezdesetim godinama prošloga stoljeća u kojemu se posebno osvrnula na Hrvatsku radioteleviziju. ‘To je bilo izrazito plodno razdoblje za televiziju, doba velikih redatelja kao što su Anton Marti i Angel Miladinov, doba velikih spikerica poput Željke Fattorini, Helge Vlahović Brnobić, Ksenije Urličić i Vesne Spinčić Prelog; televizija tada raste i oblikujući se prema modelu BBC-ja postaje onakva kakvom je i danas znamo’, istaknula je Nada Zgrabljić Rotar.

Izložba Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu bit će otvorena do kraja rujna.

Foto: PressHzzo

Slični članci