Zašto bi za savršene deserte morali biti talentirani kad postoji toliko jednostavnih, a efektnih recepata da se svaki amater u samo nekoliko sati može pretvoriti u iskusnog slastičara. A takav ćete dojam sigurno ostaviti poslužite li svojim gostima ove strastveno slasne baršunaste kolačiće.
Crvena boja kolačića vizualno će privući svaki pogled, a što biste tek rekli na pladanj pun slasnih, crvenkastih, baršunastih kolačića? Mame li Vas da ih probate?
Srećom, ako ih i nemate ispred sebe, lako ih možete napraviti i sami, a čak i ako ste zagriženi amater u pripravi slastica, uz ovaj ćete se recept brzo pretvoriti u iskusnog slastičara. Na radost svih oko Vas (naravno, ako ostane i za druge…)
Trebat će Vam:
1 šalica mješavine brašna bez glutena (može i obično brašno)
1/2 čajne žličice soda bikarbone
1/2 čajne žličice praška za pecivo
2 žlice nezaslađenog kakaa
1/2 žličice soli
1 šalica granuliranog šećera
1/2 šalice ulja
1 jaje
½ šalice neobranog mlijeka
1 čajna žličica octa
1 žličica ekstrakta vanilije
30 ml crvena boje za prehranu
1/2 šalice obične vruće kave (ili tople vode)
Glazura za dekoraciju
120 g krem sira (sobne temperature)
1/4 šalice maslaca (sobne temperature)
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 ° C, a na lim poredajte 12 posudica za muffine.
U srednje velikoj zdjeli umiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, kakao i sol pa smjesu ostavite po strani.
U drugoj zdjelu kombinirajte šećer i ulje, zatim umiješajte jaje, neobrano mlijeko, ekstrakt vanilije i crvenu boju, dok se sve lijepo ne sjedini. Potom dodajte ocat i vruću kavu, a zatim i pripremljene suhe sastoje pa sve još dobro sjedinite.
Savjet: Ako nemate neobrano mlijeko, pomiješajte pola šalice punomasnog mlijeka i dodajte mu odmah ocat. Dobro promiješajte i pustite da odstoji nekoliko minuta, pa tek tada miješajte prema napucima.
Napunite čašice do pola i stavite peći na 20-ak minuta.
Pustite ih neka se skroz ohlade, a u međuvremenu pripremite kremastu glazuru.
U zdjeli dobro ‘istucite’ kremasti sir, maslac i vaniliju dok ne se ne sjedine, a potom postepeno dodajte šećer u prahu (po pola šalice) dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
Kad se kolači ohlade, dekorirajte ih glazurom kako želite, uz još malo šarenih ili još bolje, crvenih mrvica. A ni crveno voće ne zvuči loše…
U strast!
Ups! U slast!
Fotografije: Instagram