Make your day different

Logo Cover

FOTO: Eksplozija okusa i mirisa u proljetnom meniju najpopularnijeg japanskog restorana Takenoko

S dolaskom proljeća i sve toplijih dana, meni uzagrebačkom  japanskom restoranu Takenoku osvježen je novim jelima, s prizvukom sezonskog, laganog i nevjerojatno ukusnog. Glavna nit vodilja prilikom osmišljavanja jela, koja će bez sumnje osvojiti nepca gostiju, bila je originalnost i spajanje naizgled nespojivog. Takenoko, vrhunski japanski restoran, mjesto je koje uvijek iznova iznenađuje svojim originalnim i neočekivanim kombinacijama prepunih uzbudljivih i egzotičnih okusa. Za popularnost Takenoka uvelike je zaslužan renomirani tim chefova Motochiko Mochizuki, Mario Starman, Mario Obrovcac i Nenad Stošić, koji stvaraju prave male gastronomske čarolije, pokazujući tako svu raskoš svog nepobitnog kulinarskog talenta.

Tako je jedno od novih proljetnih jela Uramaki losos sa prepeličjim jajima. Sjajna kombinacija riže, dimljenog lososa, svježeg avokada, hrskavog krastavca i kremastog Philadelphia sira obogaćena je nježnim china rose klicama i moćnim prepeličjim jajetom. Ljubitelje odličnog tradicionalnog vijetnamskog jela pod nazivom pho, razveselit će vijest kako je njegova riblja inačica uvrštena u stalni meni. Seafood pho aromatični je riblji ramen od svježeg škampa, svježih vongola, okruglica od Black tiger kozica i tapioka rezanaca.

Seafood pho

Od ostalih ribljih noviteta na meniju još se izdvajaju prekrasne Jakobove kapice s touile-om od sipe, s kokosovim mlijekom, Black tiger kozicama i prahom cikle, Maguro yukhoe (tuna tartar) – interesantan spoj tune, kruške, tosta, indijskog oraščića i sezamovog ulja, File zubatca, lagano proljetno jelo koje se sastoji od tortelina rakovice, biska, zubatca, svježih kamenica i svježeg škampa, sjajno povezanih miomirisnim umakom od bijelog vina i ulja peršina te Sashimi od škampa, obogaćen sjeckanim daikonom, mixom algi i tradicionalnim japanskim umakom načinjenim od ukiseljenih šljiva i popularnog sake-a.

Jakobove kapice s touile-om od sipe

 

Maguro yukhoe

 

Sashimi od škampa

 

File zubaca

Za one koji više preferiraju jača, mesna jela, tu je Biftek s Torchon guščjom jetrom. Najmekši i najsočniji komad mesa mariniran je u čak 5 različitih začina, poslužen s vrhunskom torchon guščjom jetrom, gelom od cikle, prahom od crnog luka i bogatim francuskim smeđim umakom Bordolaise.

Biftek s Torchon guščjom jetrom

Fantastičnim i pametno osmišljenim novim jelima, Takenoko je potvrdio svoj status kao jedan od gastronomski najuzbudljivijih zagrebačkih restorana. Poznat po odabiru najkvalitetnijih svježih namirnica, kao novitet se posebno ističe upotreba svježeg wasabija prilikom serviranja.

Svjezi wasabi

Uzgoj wasabija iznimno je zahtjevan, a s obzirom da traži idealne uvjete, uspijeva samo u određenim područjima Japana, dok je istodobno potražnja za njim s godinama u neprestanom porastu. Iz tog razloga, pravi wasabi vrlo je skupocjen te se smatra rijetkom delikatesom. Pravi wasabi odlikuje se vrlo svježom i jedinstvenom ljutinom i bitno se razlikuje od wasabija, koji se inače nudi u restoranima – oštrije i jeftinije verzije pomiješane s hrenom i senfom. Stoga je Takenoko trenutno jedini restoran u Hrvatskoj koji nudi ovaj briljantni tradicionalni japanski začin u svom izvornom obliku, čime se svrstao u sam vrh najpoznatijih svjetskih japanskih restorana.

Foto: PR/Bojan Zibar





Slični članci