Najljepše godišnje doba i bogat izbor sezonskih namirnica inspiracija su chefovima kada je priprema deserata u pitanju. Darko Škoranec iz zagrebačkog restorana Apetit osmislio je pet deserata kojima nećemo moći odoljeti. U ove savršene deserte ukomponirao je i voće i povrće. Lagana krema od đumbira i limete sa sorbetom od bosiljka i jabuke i s crumbleom od zobenih pahuljica idealni je desert koji će osvježiti. Neizostavne jagode s kremom od vanilije u prefinoj Pavlovoj izvedbi desert je koji će nas razveseliti.
Ljubitelji rabarbare sous vide mogu uživati u njenom okusu u sorbetu. Za prave ljubitelje čokolade tu je soufflé koji će njezinu slatkoću osvježiti sladoledom od maline. Mousse od tamne čokolade s plavim kakao keksićima i pjenicom od kave finale su ovih bajkovitih deserata.
Prvi deserti bili su bitno različiti od današnjih. To su redom bili lješnjaci, sušeno voće, pčelinje saće, odnosno namirnice koje su sadržavale šećer. Namirnice su bile lokalne, sezonske jer si je samo takve mogao priuštiti običan puk. U davna vremena svijetu nisu bile poznate današnje metode čuvanja namirnica, koje su svakako uvjetovane tehničkim napretkom.
Poneki bogati građani su imali mogućnosti uživati u sezonskom voću iako su bili udaljeniji od mjesta berbe. Distribucija deserta na širem području dobila je zamah u srednjem vijeku početkom proizvodnje šećera. Šećer je tada bio jako skup i pristupačan samo višem staležu.
Istražujući povijesne činjenice, može se utvrditi postojanje prvog sladoleda već za vrijeme rimskog cara Nerona te kineskog kralja Tang od Shanga i upravo ta slastica se može smatrati prvim desertom u modernom smislu riječi.
Darko Škoranec svoje je znanje usavršavao na više tečajeva Gourmandise pod vodstvom vrhunskih svjetskih majstora slastičara. Dio edukacije prošao je u Beču te ostalim europskim gradovima, a danas svim gastro zaljubljenicima u zagrebačkom Apetit Cityiju u Masarykovoj ulici iz dana u dan priređuje vrhunski gastro doživljaj. Darko je za ovu priliku dao recept Pavlove torte koji možete napraviti i u vlastitom domu.
Recept za Pavlovu (sušena meringa s kremom od vanilije i umak jagoda) sa sezonskim voćem (za osam ljudi)
Beze kore
16 bjelanjaka
250 g šećera
Žlica škroba
Žlica limunovog soka ili octa
Žlica ekstrakta vanilije
Postupak
Bjelanjak tučemo i lagano dodajemo šećer. Miksamo do staklenaste guste smijese i dodajemo ostatak. Razmažemo u željenom obliku i sušimo na 90 stupnjeva
Krema od vanilije
8 žutanjaka
0.5 l mlijeka
0.5 l vrhnja za kuhanje
150 šećer
80 g glatkog brašna
Mahuna vanilije
2 dcl vrhnja za šlag
Postupak
Zagrijati vrhnje i mlijeko do vrenja (pomiješati ostale sastojke i dodati malo zagrijanog mlijeka i vrhnja da se temperira. Uliti smjesu žutanjka i kipućeg mlijeka i kuhati lagano do zgušnjavanja. Procijediti i ohladiti te dodati tučeni šlag.
Krema od jagoda
0.5kg jagoda
Šećer
Gustin
Postupak
Jagoda i malo šećera (po potrebi) umiješat i kuhati na laganoj vatri s malo vode. Razradit sa štapnim mikserom i dodati (gustin pomješan s vodom cca. žlica gustina s 3 žlice vode) i zagustiti po potrebi.
Koristiti sezonsko voće po želji.
Foto: Press