Make your day different

Logo Cover

Dr. sc. Elvira Mlivić Budeš: Iz kakvih veza treba pobjeći brzinom svjetlosti, ali i kako napustiti manipulatora nakon višegodišnje veze ili braka….

Dr. sc. Elvira Mlivić Budeš savjetnica je za razvoj i autorica priručnika Ljubavna formula uspjeha: Kako zarađivati radeći što volimo, koja je do sada surađivala s preko 600 pravnih osoba te preko 2.500 fizičkih osoba na radionicama u Filaksu. Održala je stotine stručnih i motivacijskih predavanja, u autorstvu i koautorstvu napisala 20 poslovnih priručnika, a u svoj rast i razvoj uložila je 30 godina (diplomirana ekonomistica, magistrica društvenih znanosti, doktorica znanosti). U svojoj prvoj kolumni za lifestyle portal Cover Style odgovara na vječito pitanje: Iz kakvih veza treba pobjeći brzinom svjetlosti?

Kažu da nema ništa ljepše od iskrene i tople ljubavi, one koja grije srce i opušta dušu.

Kada to ne doživljavamo, nije lako i srce nam govori da se moramo još potruditi. Mnoge žene misle da njihovo ulaganje i beskrajna ljubav mogu sve pobijediti i onda se daju trista posto da poprave moguće nesporazume, prepreke i loše okolnosti.

Mnogima tako život prolazi u pokušajima, očekivanjima i nadanjima da će se nešto promijeniti.

Mnoge veze vrijedne su takvog truda, ali postoje one iz kojih treba otići i pobjeći glavom bez obzira.

 
@absolutely4woman

Koje su to situacije?

To je odnos u kojem niste cijenjeni i poštovani kao osoba. To je veza u kojoj nema povjerenja i obostrane odgovornosti. To je odnos s muškarcem koji vas ignorira, koji vam prijeti, zanemaruje vaše potrebe i želje, daje previše obećanja koja ne ispunjava, pretjeruje i laže, mijenja raspoloženja i previše pažnje daje drugima izvan obitelji i veze, govori vam da niste dovoljno dobri za njega, a na sve načine svoje postojanje ističe kao najvažnije i najispravnije na svijetu.

Kada ovako čitate, može vam se učiniti previše loših okolnosti na jednom mjestu, ali upravo to proživljavaju žene koje su se uplele u vez s manipulatorom.

Takvi odnosi puni su uspona i padova, odustajanja i povrataka, odlazaka i pomirenja, uznemirenosti i olakšanja, sve dok se žrtva tog odnosa u potpunosti ne iscrpi i svoj život ne počne planirati i organizirati isključivo oko manipulatora, bez ikakve želje da pogleda sebe i sebi ugodi. Cijeli život se počinje vrtjeti oko nekoga tko stvara toliko boli, frustracije i razočaranja, a opet je toliko potreban da se žene teško udaljavaju od takvih osoba.

Ključ i rješenje za ovakve situacije je kontinuirani osobni razvoj i shvaćanje da zaslužujemo pravu ljubav koja ne boli. Kada zavolimo sebe, počinjemo se pitati koliko dugo je još potrebno da dajemo prednost onima koji nas svjesno i ciljano uništavaju.

@lux_men_fashion

To je točka u kojoj postajemo svjesni prolaznosti života i to je prijelomni trenutak u kojem se odlučujemo za sreću ili nesreću. To je odluka koja može promijeniti život. To je potez koji donosi zdravlje i mir koji zaslužujemo.

Mnogi ne vjeruju da njihova osoba čini takve neugodnosti namjerno, već se nadaju da je riječ o nekom nesporazumu, stresu, nejasnoći u komunikaciji i slično. Mnoge žene tada pokušavaju argumentirati, razgovarati i dokazati da ne misle ništa loše i da nisu zaslužile takav tretman. Tada kreće ciklus još većih problema, jer manipulatori ne žele objašnjenja niti im trebaju. Oni se „hrane“ dramom i reakcijama. Oni vas žele kontrolirati i posjedovati. Žele sebe prikazati idealnim u odnosu na to koliko vi griješite i koliko ste puni različitih nedostataka.

Istovremeno, u društvu će biti omiljeni, šarmantni, otvoreni, veseli i puni razumijevanja ili se neće ni po čemu isticati, a vama će pokušati stvoriti osjećaj grižnje savjesti da nešto ne radite kako treba prema njima. Ti isti se u kućama ponašaju kao da dolaze na poligon u kojem isprobavaju različite metode za uznemiravanje.

@lux_men_fashion

U razgovoru s mnogim osobama, uvijek čujem isto pitanje: ‘Je li moguće da on to radi namjerno i planski?’. Odgovor je vrlo jednostavan… Da!

Pogledajte VIDEO:

Tek kada prihvatimo da je to ciljano ponašanje usmjereno na stjecanje vlastite koristi, otpetljava se klupko u kojem počinjemo analizirati prošle događaje i shvaćamo koliko smo bili naivni u potrazi za idealnom ljubavi i razumijevanjem. Tada počinjemo shvaćati da smo previše davali, a oni su bili spremni uzeti bez da uzvrate na barem sličan način.
Uvijek je teško prihvatiti da nas je netko tako izigrao i doveo do toga da razmišljamo da s nama nešto nije u redu. Još je gore kada nam netko to stalno i govori…

Nadam se da ništa od ovoga niste doživjeli i da se čudite osobama koje to proživljavaju, a ipak ostaju u takvim odnosima. Ako ste se pronašli negdje u ovim redovima, vrijeme je da i dalje istražujete ovu temu kako biste razumjeli kako si olakšati ili pomoći. Život je prekratak za tužna očekivanja i uzaludna iščekivanja promjene u drugima. Umjesto da se pitate zašto vas netko ne voli na pravi način, uvijek je mudrije zapitati se zašto toliko ne volimo sebe pa pristajemo na ono što nam šteti i ne gradi sretan život.

Dr. sc. Elvira Mlivić Budeš

Napisala: Dr. sc. Elvira Mlivić Budeš
Foto: Instagram

 

 

 

 

Slični članci