Make your day different

Logo Cover

dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije: O koži koja nam poput pravog izdajice otkriva težinu proteklog vremena, ali i malim trikovima kako je njegovati i oporaviti od stresne zime

3..2…1…proljeće, a kako se njegovati i oporaviti od duge zime…

Ova zima i cijela protekla godina te početak Nove su bile po mnogo čemu drugačije. Na žalost malo toga lijepog. Svjedoci smo pandemije i potresa. Suvišno je govoriti kako se to odrazilo na zdravlje čovjeka, a pri tome ne smijemo zaboraviti mentalnu komponentu. Prestali smo se družiti i putovati, postali oprezni i stavili maske.

 
 
 
 
 
 

Više vremena provodili u zatvorenim, klimatiziranim ili isušenim prostorima te ispred računala. Na žalost virtualni život je postao na neki način naša stvarnost, a velikim dijelom će se održati i u budućnosti. S kakvim posljedicama, pokazat će vrijeme.

@marion_simms_skinsense

Prve zrake sunca nam uvijek unose optimizam i osjećaj sreće, a s njim se povećava procijepljenost te nazire neki novi početak. I zemlja će se valjda umoriti od podrhtavanja.

  Advertisement
  Advertisement

A što se događalo s našom kožom?

 

Sve gore navedeno se odrazilo na cijeli unutrašnji organizam koji se vješto skriva od pogleda, ali koža nam poput pravog izdajice otkriva težinu proteklog vremena.

 
 

Uz suhu, dehidriranu kožu, pogoršale su se brojne psihosomatske dermatoze poput seboreičnog dermatitisa, psorijaze, rozaceje, akne, a dobili smo i nove tzv. maske (mask acne).

@cindybruna

One mogu biti i kombinacija akne, rozaceje, kontaktnog dermatitisa i folikulitisa, pogotovo kod muškaraca. Osnovni uzrok je zatvorenost pora sadržajem žlijezda lojnica, bakterija i mrtvih kožnih stanica koje su i inače prisutne na našoj koži, ali u kombinaciji s vlagom zbog disanja i znojenja ispod maske, nastaju idealni uvjeti za zatvaranje pora.

Advertisement
Advertisement

Osim toga postoji i mehanička iritacija rubova maske, a pojedinci mogu razviti i preosjetljivost na pojedine materijale od kojih se maske rade.

Kako se boriti s ovakvim simptomima?

Uobičajena rutina uz uporabu čistača koje sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu – naravno ne ukoliko je koža jako iritirana ili je izrazito osjetljiva.

Hidratacija nekomedogenim sredstvima bi trebala biti rutina. A u slučaju jače iritacije blagi ili srednje jaki kortikosteroidni pripravci u kombinaciji s lokalnim pripravcima koji će obnoviti lipidnu barijeru.

@@marion_simms_skinsense

Prije stavljanja (uvijek nove i čiste maske) kao prevencija dolazi u obzir aplikacija antibiotskih krema ili gelova te hidratantnih krema, a povremeno i skidati masku i prati lice.

A kako se pripremiti za nadolazeće vrijeme?

Rekla bih da je jedina prednost proteklog vremena bila odmor od make up-a. Ako ste još imali vremena za povremene eksfolijacije bilo mehaničke ili kemijske, napravili ste puno. A danas postoje i vrlo učinkoviti i priručni aparati za kućnu primjenu poput dermarolera u kombinaciji sa super moćnim serumima hijaluronske kiseline, vitamina C i brojnim drugim aktivnim supstancijama.

Sve su to odlične stimulativne metode koje brišu znakove umora, sivilo kože, pomlađuju, daju sjaj, a i dobra su priprema kože za sunčano razdoblje.

Nikako nemojte zaboraviti na nužnost peroralnog unošenja antioksidansa kao što su vitamin C, vit E, cink, selen, astaksantin, melatonin i brojni drugi nutrijenti. I to neka bude konstanta.

@marion_simms_skinsense

S druge strane u ordinaciji našim pacijentima možemo sve te metode podići na višu razinu te prodrijeti dublje do slojeva koje želimo dosegnuti.

Osim toga savjetuje se prije jačeg sunca učiniti i laserski abrazivni piling, a sve završiti s dobrom hidratacijom bilo mezoterapijom ili skinbosterima, a prema potrebi hijaluronskim filerima.

Nema jedinstvenog pravila i preporuke, ali zato svakodnevno pronalazimo nove kombinacije i prilagođavamo individualno postupke svakom tipu kože ili problematici s kojom se susrećemo.

@marion_simms_skinsense

Ono što svakako trebam naglasiti da je sada vrijeme da polako prestanete koristiti fotosenzitivne preparate, a kada se izlažete suncu, čak i ovom gradskom, nemojte zaboraviti SPF 50+ i zaželite dobrodošlicu ljepšem, mirnijem i nadamo se normalnom vremenu.

dr. Nevia Delalle

Napisala: dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije
Foto: Instagram

Slični članci