Make your day different

Logo Cover

dr. med. dent. Tatjana Knego u kolumni za Cover Style otkriva sve zablude o porculanskim ljuskicama i kako do prirodnog osmijeha

Dr. med. dent. Tatjana Knego je ugledna stomatologinja s više od dvadeset godina iskustva u području estetske dentalne medicine, protetike i implantologije. Zaslužna je za stvaranje lijepih i svježih osmijeha brojnih poznatih osoba. Njezin pristup kombinira vrhunsku tehnologiju i estetsku umjetnost kako bi postigla rezultate koji su ne samo funkcionalni, već i iznimno privlačni. Dr. Knego je sinonim za kvalitetu i luksuz u stomatološkoj industriji, pružajući pacijentima ne samo prekrasan osmijeh, već i samopouzdanje koje dolazi s njim. U svojoj prvoj kolumni za lifestyle portal Cover Style otkriva kako uz pomoć porculanskih ljuskica postići prekrasan osmijeh, ali i očuvati prirodne zube.

Osim što su indikatori zdravlja, održavani zubi imaju značajan utjecaj na naš izgled. Lijep osmijeh se smatra ključnim estetskim atributom kako za žene tako i za muškarce. Zahvaljujući napretku u dentalnoj medicini i novim tehnologijama, danas je lakše nego ikada prije dobiti novi ili poboljšati postojeći osmijeh koji će dugo trajati. Porculanske ljuskice jedna su od metoda koja omogućuje postizanje visoke estetike zuba i očuvanje zdravlja usne šupljine, bez potrebe za značajnim zahvatima i brušenjem prirodnih zuba.

Na listi želja mnogih nalazi se besprijekoran osmijeh, bez obzira na dob. Lijepi, ravni i bijeli zubi pokazatelj su oralnog zdravlja i imaju značajan utjecaj na samopouzdanje.

Danas je moguće estetski poboljšati osmijeh na brz i bezbolan način. Porculanske ljuskice su učinkovito rješenje za obnovu istrošenih zubi, često praktičnija opcija od navlake (krunice), te daju sjajan rezultat.

@izabelgoulart

Porculanske ljuskice imaju mnogo veću svrhu od samo estetskog poboljšanja, što je često zabluda u javnosti. Također, nije točno da ljuskice moraju izgledati bijelo i neprirodno. Često su vrlo prirodne, gotovo identične prirodnoj caklini, te je nemoguće primijetiti razliku između njih i prirodnih zuba. Boja, oblik i volumen ljuskica su individualni i mogu se prilagoditi prema željama i dogovoru.

 

Na gornjim jedinicama i dvojkama postavljene su porculanske ljuskice, dok su ostali zubi prirodni.

Porculanske ljuskice danas su učinkovit način za rješavanje problema istrošenih zuba na prednjoj stijenci i bridu, što može rezultirati žutom bojom zuba. Ukoliko želimo, ljuskice mogu idealno povećati veličinu zuba i često ispraviti nepravilan položaj zuba.

Brušenje prednje stijenke zuba bit će minimalno, a u nekim slučajevima čak i nepotrebno, zato se porculanske ljuskice mogu koristiti kao alternativa umjesto navlaka (krunica) na zub, koje zahtijevaju drastično intenzivnije brušenje svih strana zuba.

Potrošenost zubi je čest problem koji može dovesti do estetski neprivlačnog izgleda zubi. Uzrok tome može biti užurbani način života, intenzivan angažman u poslu i ubrzani tempo oko nas. Također, nesvjesno trenje zubi tijekom noći može dodatno pogoršati situaciju. Zdrava, citrična ishrana i preintenzivno četkanje također mogu doprinijeti trošenju cakline, otkrivajući žuti dentin ispod nje. Nažalost, takvi zubi su nepovratno promijenjeni i svakim danom postaju sve više skraćeni.

Potrošeni prednji zubi mladog poslovnog čovjeka vraćeni u prijašnju dimenziju, koristeći ljuskice.

Porculanske ljuskice slojevnog tipa trajno će, poput nove cakline, prirodno i transparentno nadoknaditi potrošenost zubi čak i kod bruksizma. U svijetu poslovnih ljudi, kod kojih je to česti problem zbog dnevnog stresa i obaveza koje se odražavaju na zube kroz noćno trenje, često se danas koriste upravo takve ljuskice kako bi se riješili estetskih problema i osigurao besprijekoran osmijeh te se zubi zaštitili od daljnjeg trošenja radi eksponiranosti dentina.

Porculanske ljuskice danas dijelimo na dvije vrste:

1) Prva vrsta su porculanske ljuskice izrađene potpuno kompjuterizirano korištenjem CAD/CAM tehnologije, te su samo premazane glazurom.

2) Druga vrsta su porculanske ljuskice izrađene slojevanom tehnikom. Tanka donja košuljica izrađena je kompjuterski, a na nju se, poput umjetnosti, stavljaju i peku slojevi porculana koji će dati dodatnu prirodnost, transparentnost i živost boje. Zbog toga, ove ljuskice izgledaju daleko ljepše od porculanskih ljuskica isključivo kompjuterizirano izrađenih.

Za njihovu primjenu je potrebno veliko iskustvo doktora i zubnog tehničara, uz ponekad neizbježno nošenje noćne zaštitne udlage.

Porculanske ljuskice mogu transformirati vaš osmijeh u atraktivan i svijetao izgled prema vašem izboru. U ovom slučaju, donji zubi ostali su prirodni i samo su izbjeljeni Zoom lampom. Na ovaj način postižemo bijelju nijansu prirodnih zubi i porculanske ljuskice su se radile prema toj novoj boji prirodnih zubiju.

Danas se preporučuje stavljanje porculanskih ljuskica gdje god je to moguće, umjesto brušenja prednjih zuba. Ova metoda omogućuje trajno očuvanje zuba, dok istovremeno rješava niz problema i pruža estetski privlačan izgled. Porculanske ljuskice mogu poboljšati izgled zuba, čineći ih zdravima i prekrasnim. Osim toga, ova tehnika minimizira potrebu za brušenjem zuba, što je često nepovratna procedura.

Pripremila: dr. med. dent. Tatjana Knego
Foto: Promo/Ordinacija Knego/Instagram

Slični članci