Make your day different

Logo Cover

Donosimo listu najpopularnijih destinacija za sve vas koji se uskoro namjeravate otisnuti na egzotično putovanje

Ugledni magazin Lonely Planet iznjedrio je listu javnosti više ili manje poznatih zamalja kojima se predviđa turistički procvat u ovoj godini, a naš Savjetnik za putovanja donosi sve što trebate znati o njima….

1. Čile

Ova markantna i zadivljujuća zemlja izolirana je od ostatka Južne Amerike (i većine svijeta) planinskim lancem Anda na istoku, i golemim Tihim oceanom na zapadu, pustinjama Atacame na sjeveru i divljinama Patagonije na jugu. Ljepotu prekrasnih čileanskih krajolika u kojima se najbolje manifestiraju utjecaji klimatskih ekstrema nadmašuje jedino lepršava estetika južnoameričke arhitekture kakvu možemo vidjeti u glavnom gradu Santiagu. Građani Čilea će ove godine obilježiti 200 godina neovisnosti, a kako zahvaljujući sve većem broju novih letova nikada nije bilo lakše uhvatiti zrakoplov, i vi biste mogli podići čašu koktela Pisco Sour (karakterističnog za Čile i Peru), te nazdraviti skupa s njima.

5 zemalja koje trebate posjetiti

2. Južna Koreja

Ova daleka zemlja je najbolji mogući predstavnik novog vala azijskog modernizma, koji se najbolje očituje u Seoulu, njenoj high – tech prijestolnici. Grad je u 2017. doživio svojevrstan „facelifting“, kojeg je obilježilo otvaranje „Seoul -lo 7017“, futurističkog parka smještenog na dijelu nekadašnje autoceste. Osim brojnih kavana, knjižnica i restorana, park krasi i oko 24 000 biljaka, što je stvarno impresivan broj. Ove godine održane su i Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu, povodom čega je otvorena i nova ultrabrza željeznica. Iako ste možda zakasnili na same Igre, sigurni smo kako će vam brojni planinski pejzaži, ili bogat noćni život (ukoliko ste više „urbani tip“) oduzeti dah i priuštiti vam neke nove lijepe uspomene.

5 zemalja koje trebate posjetiti

3. Portugal

Nakon dugo vremena, ova zemlja je napokon „izašla iz sjene“ susjedne Španjolske pozicionirajući se kao dinamičan kulturni, umjetnički i gastronomski centar. Cijeli spektar uspješno dizajniranih muzeja otvoren je u protekle dvije godine, razvila se i pivarska craft scena, a mnogobrojni kuharski chefovi impresioniraju goste u restoranima od Lisabona pa sve do plaža Algavre (sedam novih restorana je dobilo Michelinovu zvjezdicu u 2017.). Razlog ovog turističkog uspjeha leži u cjenovnoj pristupačnosti i prirodnim ljepotama; u 2016. je više od 300 plaža dobilo plavu zastavu, a proglašena su i dva nova prirodna rezervata.

5 zemalja koje trebate posjetiti

4. Djibouti

Smještena preko puta samog kuta Arapskog poluotoka, ova šarmantna afrička državica leži na trima tektonskim pločama, koje su odigrale glavnu ulogu u kreaciji raznolikih marsovskih pejzaža, pustinja, ali također i čarobnih plaža. Svim ovim čudesima Majke prirode pridodajte još i čarobnu kulturu koja je nastala miksom francuske i arapske, te raznoliku turističku ponudu koja čak uključuje i ronjenje s kitopsinama, i dobit ćete savršen razlog da se ukrcate na avion i posjetite ovu zemlju koja je upola manja od Hrvatske.

5 zemalja koje trebate posjetiti
@djiboutitourism

5. Novi Zeland

Prije dvadeset i pet godina, mnogo prije snimanja čitave sage o Prstenovoj družini, Novi Zeland je počeo privlačiti avanturiste iz svih krajeva svijeta. Mnogobrojna brdašca i doline prekrivene hipnotizirajućim zelenilom probudile su istraživački duh kod velikog broja posjetitelja, pružajući uvid u neke od najneobičnijih svjetskih divljina. Postojeći broj turističkih staza se neprestano povećava, a šetnjice Paparoa i Pike 29 Memorial Track – napravljena u svrhu obilježavanja tragedije u kojoj je ubijeno 29 rudara 2010. godine, formirat će veličanstven višednevni put kroz divlju i prekrasnu zapadnu obalu Južnog otoka. Osim prirodnih ljepota, ova zemlja nudi još jedan jedinstveni kulturološki blend domorodačke Maori populacije i doseljeničkih europskih naroda, od kojih su najbrojniji pripadnici anglofonog teritorija. Prisutna je i hrvatska manjina, koja je kod maorskog stanovništva čak zaradila i naziv ‘Tarara’, zbog brzog govora i upotrebe glasa /r/.

 

 

Fotografije: Instagram
Autor: Travel Advisor


Slični članci