Make your day different

Logo Cover

Donosimo 3 sjajna švedska recepta za zdrav i nesvakidašnji doručak koja jednostavno morate isprobati ovoga ljeta

Priznajemo, oduševile su nas fotografije slavne švedske kuharice i gastro blogerice Sonje Dahlgren pa smo morali zaviriti što nam sve sprema u svom ‘loncu punom okusa’, a sadržaj njezine Instagram stranice ostavio nas je bez daha. Ponuda sjajnih recepata doista je izvan svakih očekivanja te svakako predlažemo da neke od njih i iskušate….

U potrazi za laganim i neobičnim doručku put nas u nekoliko klikova doveo do Švedske. Točnije, do poznate švedske gastro blogerice Sonje Dahlgren i njene Instagram stranice Dagmar’s Kitchen aka Wellandvibrant.

No, nemojte odmah pomisliti: ‘Što nam ne nudite nešto dansko’, jer Danska možda jest jedna od jačih (eksperimentalnih) gastro destinacija na sjeveru Europe, ali to ne znači da ostatak Skandinavije treba zanemariti kada je u pitanju hrana. Osobito ne Švedsku u kojoj se tradicionalna kuhinja možda i bazira na krumpirima, ukiseljenim haringama i kolačima od jagoda, no ipak, modernu švedsku gastro scenu doista ne možemo strpati u nikakve okvire.

Pogotovo ne kod Sonje Dahlgren od koje smo gladni i grozničavi posudili pet omiljenih ljetnih recepata. Idealnih za lagani doručak i senzacionalni početak dana.

Sendvič od raženog kruha s mariniranim kozjim sirom

Pinterest/Sonja Dahlgren

Za ovaj Vam specijalitet treba:

Raženi kruh, narezan na šnite
Marinirani kozji sir (u marinadi od djevičanskog maslinovog ulja, timijana,papra, češnjaka i lovora)
Kuhana i ohlađena žuta repa
Svježi timijan
Malo maslinovog ulja iz marinade
Malo svježe kiselice
morska sol i crni papar

Caesar salata s prepečenim kruhom, tahini dresingom i sirom (Wästerbottenost)

Pinterest/Sonja Dahlgren

Za ovu rustikalnu, hrskavu salatu (4-6 porcija) trebat će Vam:

2/3 šalice beluga leće + 1 i ¼ šalice vode
8 velikih listova zelene salate, oprane i narezane
8 velikih listova kelja, blanširan i narezan
2 kruške, narezane
1/2 šalice osušenih brusnica
½ šalice nasjeckanih oraha
4 kriške kruha, narezati na kockice,lagano nauljiti i prepeći
Västerbotten sir, narezan na kockice

Tahini dresing

4 žlice tahini paste
5-6 žlica vode
sok od 1 limuna
2-3 žličice lanenog ulja
1 žličica senfa
1 režanj češnjaka, nasjeckan na sitno
¼ žličice morske soli
¼ žličice mljevenog crnog papra
1/2 šalice Västerbotten sira,nasjeckanog

Mirisni kolač od vanilije i (zaboravljene) rabarbare

@wellandvibrant

Rabarbara
3-4 stabljike rabarbare
1 žlica (15 g) maslaca
1 žlica kokosovog šećera
1/2 mahune vanilije

Operite stabljike rabarbare i izrežite ih na željenu duljinu. Rastopite maslac na tavi na srednjoj jačini, dodajte šećer i vaniliju pa miješajte dok se šećer ne počne topiti. Dodajte rabarbare i pustite je da se kuha oko jedne do dvije minute.

Za kolač:

1 šalica (100 g) zobenog brašna
1/2 šalice (50 g) bademovog brašna
1/3 šalice (50 g) brašna od smeđe riže
2 žličice praška za pecivo
prstohvat morske soli
3 jaja, lagano istučena s 1 žlicom vode
175 g maslaca, sobna temperatura
3/4 šalice (150 g) kokosovog šećera
1/2 mahune vanilije
Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 ° C i pripremite standardni okrugli lim obložen masnim papirom.U maloj zdjeli pomiješajte sve vrste brašna (naravno da možete izabrati brašno po svom ili jednostavno koristiti namjensko brašno), prašak za pecivo i sol te stavite na stranu. Pomoću električne miješalice miksajte maslac, šećer i vanilije dok smjesa ne postane svijetlo smeđa i pufasta. Dodajte jaja istučena s malo vode, te još miksajte. Sve prebacite u zdjelu s brašnom pa još sve dobro sjedinite. Prebacite u lim za pečenje, a na vrh poslažite pripremljenu rabarbaru pa stavite peći na 40-45 minuta. Kad je pečen ostavite ga dase hladi u ugašenoj i malo otvorenoj pećnici te ga pustite da se potom dobro ohladi.

Fotografije: Instagram/Pinterest






Slični članci