Make your day different

Logo Cover

Dizajnerica i ‘kraljica ulične mode’ Marina Matić u intervjuu za Cover Style otkriva svoje male tajne stila, gdje crpi inspiraciju, ali i poslovne planove

Zagrebačka dizajnerica Marina Matić, koja stoji iza vlastitog modnog brend Larie, jedna je od onih žena koja ne prati slijepo trendove, čiji stil nije moguće kopirati i pravo je osvježenje na gradskom modnom radaru. Toliko autentična i svoja nebrojeno je mnogo puta zaradila titulu najbolje odjevene Zagrepčanke i mode ikone. S razlogom. Stoga ne čudi da je njezin atelje već godinama omiljena destinacija istinskih zaljubljenica u modu, i stil. Marina Matić na modnoj je sceni pravo osvježenje. S modom se poigrava, kombinacije slaže s nevjerojatnom lakoćom, kombinira dizajnerske i high street komade, kao i one klasične s trendovskim, i među prvima je davnih dana pokazala kako neopterećeno nositi (ne)spojive komade, kakve se još mogu vidjeti samo na ulicama svjetskih metropola. Privatno je posvećena obitelji, obožava putovanja i veliki je gurman, a u intervjuu za Cover Style otkrila je gdje crpi inspiraciju, tko su žene čijim se osebujnim modnim izričajima istinski divi, ali i kakvi su joj poslovni planovi…

Nerijetko vas mediji tituliraju ‘najbolje odjevenom Zagrepčankom ili ‘najstajliš mamom’ jer vaš stil odijevanja naprosto ne prolazi neopaženo na gradskoj špici. Kako biste opisali vlastiti modni izričaj?

Kad pričamo o modi u mom slučaju onda je to nešto u čemu ja beskrajno uživam a čime se ne opterečujem. Volim biti slobodna, ležerna, mislim da se to i u mom stilu može naslutiti. Ne opterećujem se sa slijepim praćenjem trendova. Ne opterećujem se sto će ljudi reći, misliti o mom stilu. Zapravo ako nismo zadovoljni sami sobom nikakav trend ni modni izričaj ne mogu se injektirati u pozitivnu verziju sebe.

:

Čini li vam se da Zagrepčanke slijepo prate modne trendove, da pomalo zatomljuju individualizam i odjećom zapravo ne kreiraju neki svoj vlastiti stil, da djevojke danas previše nalikuju jedna drugoj, da se odijevaju uniformirano i teže statusnim simbolima – skupocjenim torbicama ili cipelama s razvikanim potpisom?

Modne trendove jako podržavaju modne influenserice, a znamo da su mnogim djevojkama/ženama upravo one uzor, neka inspiracija kako u modnom smislu tako i u tom poslovnom segmentu. Da, izgubio se vlastiti identitet, upravo zbog tog fenomena društvenih mreža. Filtriraju se informacije koje su vidljive publici, odnosno korisnicima. Da bi se njima približile ‘kopipejstaju’ se i gubi se autentičnost. Pa tako na mnogim ženama na ulici vidimo iste ili slične torbe, cipele, odjeću, i to na globalnoj razini.

:

Na koji način slažete kombinaciju u kojoj izlazite iz kuće: pažljivim prethodnim promišljanjem ili naprosto odijevate prvo što vam padne pod ruku?

Nikad nisam previše razmišljala o tim odjevnim kombinacijama, bile one dnevne ili večernje. Moje raspoloženje uglavnom sugerira kombinaciju u tom trenutku. Nikad me nećete vidjet bar pristojnu ako ne i sređenu ‘od glave do pete’. Ne zato jer suludo pazim na to nego jer sam to – ja. Ležerno pristupam odijevanju. Volim se modno poigrati pa makar i samo za odlazak do vrtića ili trgovine. I zaista ne tratim sate pred ormarom, više to ide na brzinu, pogotovo od kad su tu djeca.

Kad kreirate nešto za sebe – gdje najčešće pronalazite inspiraciju?

Jako puno putujemo, pa volim tu uličnu modu na odredištima, pogotovo u Italiji, Francuskoj…
To me uvijek iznova inspirira kako za mene osobno tako i za profesionalno stvaranje.

:

Tko su žene sa svjetske, a tko s domaće modne scene čijem se stilu odijevanja divite – i zašto?

Kroz tu medijsku izloženost i trendove nametnula su se imena koja danas uživaju veliki status, pa ja tako volim stil Influee Viky Rader i Sandre Heinrich Sauceda. Sandrin stil je neopterećen, ležeran. Ona je prirodna, opuštena. Takav joj je i feed. Od glumica volim Margot Robbie i Zendayu al njih mogu popratit uglavnom na tim glamuroznim događajima gdje su i takvi outfiti iza kojih stoji cijeli tim ljudi.

Iza vas su brojne kolekcije ali i TV projekti. Na koji ste osobito ponosni?

Volim radit s Markom Grubnićem na haljinama za televizijske show programe. Velik mi je to izazov ali još veći raditi na vjenčanici koju neka žena naruči za svoj najveći dan. Obožavam te ručne dorade, detalje, pa je tako naposlijetku svaka Larie vjenčanica poput malog umjetničkog djela. I u tome istinski uživam.

Nerijetko kreirate odjeću za domaće zvijezde. Kako izgledaju te suradnje? Osluškujete li prethodno njihove želje ili vam se one naprosto s lakoćom i povjerenjem prepuštaju u ruke?

Volim poslušat želje kako klijentice tako i naših zvijezda. Ali ja to uvijek odradim na način da im nešto sugeriram misleći pri tome na njihov karakter, građu, tip događaja/eventa, gledajući što bi za njih bilo najbolje. Usudim se nametnuti s obzirom na to da sam se educirala i završila struku.

Postoji li žena s domaće ili svjetske scene s kojom biste voljeli raditi, koju vidite u kreacijama s potpisom vašeg brenda Larie?

Vanja Rupena mi je od uvijek predivna. Još iz vremena kad sam završavala fakultet upravo sam nju zamišljala u svojoj kampanji.
Jenna Ortega i Zoe Kravitz su glumice koje su totalno po mom guštu, i mogu ih zamisliti u Larie.

:

Otkrijte nam ime nekog svjetskog dizajnera čijem se radu iskreno divite?

Ima jako puno dizajnera kojima se divim. Jedan od njih je Zuhair Murad, libanonski modni dizajner. Apsolutno najljepši Haute Couture. Nebrojeno puta bio je gost crvenih tepiha, obožavan na istom.

Kad je riječ o bojama-kakve će se nositi u nadolazećoj sezoni?

Ovog proljeća se ponovno vraća uzorak divljih mačaka; leopard, gepard, tigar,…Larie, koji preferira crno i bijelo, i uglavnom su kolekcije u tim ne bojama, priprema ovo proljeće malo koketiranja s tim uzorcima.

:

U čemu vaš modni brend Larie vidi ženu ili djevojku ovog proljeća?

U maxi haljinama, predimenzionirananim blejzerima, dugačkim suknjama kao i prslucima…

Koje bi ključne modne komade svaka žena trebala imati u svom ormaru?

Kad imamo ključne komade u ormaru tada se svaka odjevna kombinacija može izvući maksimalno. Preferiram dobar crni sako, kožnatu jaknu, malu crnu haljinu kao i odlične jeans hlače kao glavne začine za dobru odjevnu kombinaciju.

Nerijetko se u javnosti pojavljujete modno usklađeni sa suprugom Krešom Matićem, zagrebačkim poduzetnikom. Koliko imate utjecaja na njegov stil odijevanja?

Kad je riječ o mom suprugu moram kažati kako ja tu uopće nemam svoje prste. On jednostavno voli modu, sam bira i stvara svoj stil.
Bas kao i ja. Meni je moda način življenja. To je moj posao ali i hobi. Ne usklađujemo stajlinge iako se to tako ne čini. Igrom slučaja su se ovdje spojile dvije duše koje koje se po tom pitanju razumiju i vole.

Tko se duže priprema za izlazak: suprug ili vi?

Pa reći ću samo da sam osoba kojoj zaista malo treba da se spremi za izlazak.

Jeste li možda razmišljali o kolekciji za muškarce?

Odkako sam postala majka, i kako uvijek nešto treba djeci pa sam vječito u potrazi za nečim, zapravo sam uvidjela kako smo ograničeni s ponudom. Sve se svelo na par brendova koji uglavnom nude basic komade. Što je za veći postotak nacije – super jer se ne žele opterećivati time, i tu je njihova potreba zadovoljena. Za nas koji bi željeli ipak neki mali pomak moramo sami nešto smisliti. Pa ovime najavljujem liniju za djecu. Tu će se uglavnom naći svečaniji asortiman. Za muškarce su već neke ideje stavljene na papir ali ću s realizacijom pričekati dok će se za iste, već sljedeću zimu naći linija rukavica.

Foto: privatni album

Slični članci