Hrana sadrži kalorije, a previše kalorija, čak i kod zdrave hrane dovodi do povećanja kilograma. Međutim postoje zdrave kalorije i nezdrave (prazne) kalorije, a voće je zdrav izvor kalorija. To vrijedi i za sušeno voće kao i za svježe voće.
Ipak postoje upozorenja. Budući da je sušeno voće dosta manje od svježeg voća, lakše je konzumirati puno više kalorija jedući suho voće. Pretpostavljamo da rijetko pojedete tri svježe marelice ili 30 komada grožđa tijekom nekoliko sati, ali kada jedete suho voće vrlo lako možete prekoračiti tu količinu. Također morate uzeti u obzir da neki proizvođači suhog voća dodaju šećer u suho voće (koje već sadrži vlastite prirodne šećere).
Osušeno voće također sadrži više vlakana i više antioksidansa koji se nazivaju fenoli nego svježe voće. Vlakna se bore protiv srčanih bolesti, pretilosti i nekih vrsta karcinoma (iako je njegov mogući zaštitni učinak protiv raka debelog crijeva kontroverzan).
Osobe s dijetom bogatom biljnim fenolima imaju nižu stopu bolesti srca, dijabetesa, nekoliko vrsta karcinoma i možda degenerativnih bolesti mozga.
Dakle, u svakom slučaju nastavite jesti sušeno voće jer sadrži puno zdravih hranjivih sastojaka. Sušeno voće bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Također je bogato fenolnim antioksidansima koji imaju brojne zdravstvene koristi.
Ali izbjegavajte dodane šećere i pratite koliko ste konzumirali kalorija.
Foto: Instagram