Krem juha od mrkve sa štapićima kuhane mrkve s medom, poširani file brancina s kremom od batata i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kremasti rižoto s ukusnim povrćem i pečenom piletinom, krema od krumpira i mladog špinata, riža na mlijeku s vanilijom i bananama, kolač od mrkve i badema, voćni smoothie, svježe sezonsko voće – sve je to dio novog jelovnika koji potpisuje šefica kuhinje Ana Grgić Tomić u kojemu možete pronaći i zdrave kašice od svježeg voća i povrća za bebe, prema dostupnim namirnicama te u skladu sa željama roditelja i prehrambenim navikama djece. ‘
‘Budući da sam i ja mama, svjesna sam važnosti zdrave i raznovrsne prehrane za djecu, stoga sam kreirala jelovnik od pažljivo biranih i svježih sastojaka’, ističe višestruko nagrađivana chefica Ana Grgić Tomić, dodajući: ‘Djeca odmalena razvijaju svoje okusne pupoljke, a roditelji i okolina u velikoj mjeri utječu na stjecanje zdravih navika. Roditelji su danas svjesni toga, pa za sebe, a posebno za svoju djecu, traže i očekuju samo ono najbolje pripremljeno od svježih i vrhunskih sastojaka. Mi kao hotel Esplanade, koji slovi za svojevrsnu instituciju ugostiteljstva, želimo biti primjer i ponuditi mališanima ukusna jela koja obiluju hranjivim sastojcima koji su ključni za pravilan rast, zdravlje i funkcioniranje organizma. Okuse sam maksimalno prilagodila djeci da mogu s veseljem naručiti hranu koju vole, ali u zdravijem obliku uz potrebne nutritivne sastojke. Primjerice, omiljeni špageti, koji mogu biti i bez glutena, dolaze uz umak koji pripremamo u vlastitoj kuhinji od svježih rajčica koje nabavljamo od provjerenih proizvođača, u kombinaciji s istarskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, svježim bosiljkom iz našeg vrta na terasi Oleander te bez dodanih šećera i aditiva’, objašnjava šarmantna chefica.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Chefica-Ana-Grgic-4.jpg)
‘Moji osobni favoriti su juhica od mlade mrkve koja dolazi sa štapićima mrkve u medu, kao i poširani brancin – jer djeca rijetko konzumiraju ribu, a ona obiluje proteinima, sadrži vrlo malo zasićenih masti i bogata je omega-3 masnim kiselinama. Ribu poslužujem uz finu kremu od batata s maslinovim uljem uz naš čips od batata – fantastično jelo koje često pripremam i svojoj curici’.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Topli-čokoladni-kolač-sa-sladoleom-od-vanilije-i-sezonskim-bobičastim-voćem.jpg)
Za mališane koji imaju posebne prehrambene navike, alergije ili intolerancije na hranu Esplanadini kuhari sa zadovoljstvom će pripremiti jela prema sugestijama roditelja.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Dječji-menu-2.jpg)
‘O tome vodimo posebnu brigu, osobito ako se radi o specijalnoj prehrani ili ako postoje alergije na pojedine sastojke. Naime, time sam se vodila pri kreiranju jelovnika u kojem, primjerice, upotrebljavam rižin griz umjesto pšeničnog. Vjerujem da je pravilna prehrana preduvjet djetetova zdravlja, stoga se sva jela pripremaju u hotelskoj kuhinji od pažljivo biranih i svježih namirnica. Dio njih dolazi iz obližnjih OPG-ova i od provjerenih proizvođača. Jela pripremamo prema načelima zdrave prehrane s minimalnom količinom masnoće, uglavnom na maslinovom ulju uz dodatak morske soli i uz primjerenu termičku obradu, da bismo očuvali sve vrijedne i zdrave sastojke’, navodi Ana.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Family-fotke-2.jpg)
Iznenadit će vas koliko je mogućnosti za razmaziti nepce vaših mališana poslasticama s minimalnim dozama šećera.
Sočni kolač s mrkvom i bademima u kombinaciji s kremom od badema, riža na mlijeku s vanilijom i bananom, voćni smoothie, limunada, ili pak samo svježe sezonsko voće bit će odličan izbor za mališane, dok roditelji malih beba mogu s povjerenjem naručiti neku od svježe pripremljenih kombinacija povrtnih ili voćnih kašica.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Sočni-kolač-s-mrkvom-i-bademima-krema-od-badema.jpg)
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Krem-juha-od-mrkve-štapići-kuhane-mrkve-s-medom-2.jpg)
Osim što se djeci nudi nešto ukusno, namjera je i povoljno utjecati na prehrambene odluke u najmlađoj dobi koje uvelike utječu na zdravlje djece, čime se osigurava energija potrebna za rast, tjelesnu aktivnost i druge tjelesne funkcije, a njome se unose tvari koje izgrađuju i održavaju tijelo, pridonose održavanju tjelesne i mentalne kondicije i poboljšavaju otpornost mališana prema bolestima.
Iako su mnoge sklonosti djece u vezi s namirnicama već definirane do predškolske dobi, roditeljski je utjecaj i dalje velik, stoga je ovo vrijeme idealno da upoznate dijete s hranom koja ne sadrži zasićene masti, aditive i velike količine šećera koji su štetni za mali dječji organizam.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Kremasti-rižoto-s-povrćem-i-pečenom-piletinom-3.jpg)
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Špageti-u-kremastom-umaku-od-rajčice-i-sira-3.jpg)
Uz to, Esplanadino osoblje uvijek će dati prednost djeci pri narudžbi i pripremi jela, kako dijete ne bi čekalo gladno.
Za najmlađe tu su i vrhunski ergonomski stolci koji pružaju udobnost maloj djeci za stolom, kao privlačni, pomno dizajnirani i kvalitetni tanjurići, zdjelice, pribor za jelo i podlošci koji će biti posebno zabavni najmlađima.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Pohana-pileća-prsa-krema-od-krumpira-i-maldog-špinata-2.jpg)
Ako vam zatreba prostor za presvlačenje beba, to možete učiniti na etaži –1, gdje vas očekuje ugodan prostor s dizajnerskim stolom za presvlačenje, opremljen pelenama raznih veličina, kao i jednokratnim podlošcima i vlažnim maramicama.
Ako je potrebna dodatna asistencija, Esplanadino osoblje rado će vam pomoći.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Poširani-file-brancina-krema-od-batata-i-maslinovog-ulja.jpg)
Novi dječji jelovnik, sa živopisnim ilustracijama ‘Esplanadinog miša’ koje potpisuje Ivica Valjak i stihovima Ivone Zege, oduševit će najmlađe svojim dizajnom, a dostupan je u restoranima hotela Esplanade – Le Bistro i Zinfandel’s, kao i u sobnom posluživanju.
![](https://coverstyle.hr/wp-content/uploads/2023/08/Riža-na-mlijeku-vanilija-banane.jpg)
Foto: Arhiva hotela Esplanade/Photo by Lili Bašić