Svibanjski mirisi hrvatskog juga najbolji su vjesnici toplih godišnjih doba. Sve je u cvatu, a dalmatinska kuhinja najbolje nam sjeda upravo u proljeće i ljeto. Zagrebački restoran Bota Šare čuvenu zagrebačku terasu i ove je sezone pretvorio u malu dalmatinsku oazu u srcu gradske vreve naše metropole.
Ulicu kralja Zvonimira 124 u ovo doba krase nezaobilazne pelargonije ili po dalmatinski đirani. U kamenim posudama iz obiteljskog vrta iz Malog Stona sada su u Zagreb donešeni ružmarin, timjan, čuvarkuće i lavanda dok su stabla maslina već dugi niz godina čuvari ulaza u ovaj dalmatinski gastro kutak u srcu Zagreba.
U ljetnim mjesecima upravo je ova gastro destinacija Zagrepčanima prvi izbor. Svježa riba i namirnice iz malostonskog vrta dolaze do izražaja u receptima i jelima koja se u ovoj ugostiteljskoj obitelji pomno biraju prije nego se predstave gostima restorana.
Ljetna lagana prehrana timu Bota Šare svakodnevni je izazov s kojim se godinama izvrsno nose a svoje recepte rado dijele. U ovo vrijeme u njihovim jelima ćemo pronaći timijan, metvicu, rikulu, morać i domaće maslinovo ulje iz ovogodišnje berbe te sokove brojnih citrusa kao sto su limun, naranča ali i divlja naranča koja je ujedno simbol dubrovačkog kraja.
Prehrana ljeti treba biti lakša, a riba je itekako poželjna. Pravo osvježenje su i jela koja predlažu, a koja možete i sami pripremiti u vlastitom domu.
Za predjelo tu je kremasta juha od šparoga ili chevice s gofom i povrćem. Ako u svoja druženja sa prijateljima i obitelji želite ubaciti malo zabave i egzotike uživati ćete u pripremi futomaki spring sushi rolice sa lososom i avokadom. Za desert tim Bota Šare predlaže tart s kremom od limuna.
TART S KREMOM OD LIMUNA 8-10 porcija
(promjer 23 cm)
Sastojci
Tijesto:
– 145 g neslanog maslaca, sobne temperature
– 81 g prosijanog šećera u prahu
– 1 veliki tvrdo kuhani žumanjak
– 1 veliki žumanjak
– 2.5 ml ekstrakta vanilije
– 225 g prosijanog brašna
– 2 g soli
Krema:
– 3 cijela jaja
– 3 žumanjka
– 150 g šećera
– 6 g korice limuna
– 160 ml soka od limuna
– 140 g neslanog maslaca, izrezanog na kockice
– 125 ml punomasnog kiselog vrhnja
Postupak:
Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa. Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz
cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju. Ovo dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini.
Dodati brašno i sol smjesi i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata u hladnjaku dok se ne stisne.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti razvaljano tijesto u kalup s pomičnim dnom i narebrenim stranama. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak na još 30 minuta.
Zagrijati pećnicu na 160°C. Staviti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 minuta, dok rubovi ne počnu dobivati smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.
Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutiti jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta. Maknuti kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ohladiti nepokriveno, oko 2 sata, dok se krema stisne.
KREMASTA JUHA OD ŠPAROGA (4 porcije)
– 200 g šparoga
– 30 ml maslinova ulja
– 400 ml vode
– 70 g luka
– 50 g mrkve
– 100 g krumpira
– 5 g soli
– 2 g mljevenog papra
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Postupak:
Odvojiti tvrdi (drvenasti) dio šparoga te ih kuhati u posoljenoj vodi oko 10 minuta, procijediti i ostaviti vodu u kojoj smo kuhali šparoge sa strane. Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk i mrkvu. Doliti vodu od šparoga i sitno sjeckani krumpir, kada krumpir omekša, dodati šparoge te napraviti kremu uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Kremu od šparoga vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje i prokuhati te začiniti paprom ili po želji.
CEVICHE S GOFOM
– 320 g filea gofa
– 20 g ljubičastog luka
– 20 g paprike
– 20 g mrkve
– 20 g mladog luka
– 20 ml maslinovog ulja
– 10 ml soka od limete
– 10 ml soka od limuna
– 10 ml soka od naranče
– 5 g soli
– 3 g grubo mljevenog papra
Postupak:
File gofa izrezati na tanke trakice i začiniti maslinovim uljem, sokom od limete, limuna, naranče, soli i paprom te ostaviti da se marinira. Povrće izrezati na fine trakice (julienne), sjediniti i podijeliti u dva jednaka dijela. Napraviti posteljicu od jednog dijela povrća, posložiti marinirani gof i prekriti drugim
dijelom povrća.
FUTOMAKI ROLICA S LOSOSOM I AVOKADOM
– 1 rolica
– 80 g filea lososa
– 50 g avokada
– 80 g kuhane sushi riže
– 1 sojin papir
– 5 g sezama
– 5 g mladog luka
– 10 g majoneze
5 g wasabija
– 10 ml soja umaka
– 10 g ukiseljenog đumbira
Postupak:
Rižu rasporediti ravnomjerno po sojinom papiru i posuti je sezamom i mladim lukom. Po dužini riže postaviti losos i avokado te zarolati u sushi rolicu. Rolicu narezati na 6 jednakih komada te ju preliti umakom od majoneze i wasabija. Rolicu poslužiti uz sojin umak i đumbir.
Foto: Filip Popović