Make your day different

Logo Cover

Brojni poznati na proslavi skandinavskog dizajna u Triki! Nikolina Pišek stigla u najslađem društvu, Borna Kotromanić oduševila stajlingom

Ono što se danas smatra skandinavskim dizajnom pojavilo se u pedesetim godinama dvadesetog stoljeća zajedno s modernističkim pokretom u Europi.  Čiste linije, funkcionalni namještaj i neutralna paleta bili su obilježja modernističkog stila posvuda, ali skandinavska privrženost prirodnim materijalima u oštroj je suprotnosti s mnogim europskim tradicijama dizajna interijera, te se snažno isprepliće s kulturom i životnim stilom nordijskih zemalja.

„Popodne skandinavskog dizajna“ koje se jučer održalo u Trikinom showroomu još jednom je potvrdilo kako su fokus skandinavskog dizajna na jednostavnosti i udobnosti, tek dva od brojnih aspekata koji nadahnjuju vlasnike domova diljem svijeta da svoj životni prostor pretvore u produžetak načina života na koji žele živjeti.

Anja Filipec, Nj.E. g. OLE HENRIK FRIJS-MADSEN, Marija Gale

Brojnim uzvanicima ove male proslave skandinavskog dizajna među kojima su bili i Ida Prester, Iva Mihalić, Daria Lorenci Flatz, Ksenija Pajić, Jelena Perčin, Ana Radišić, Nenad Korkut, Nikolina Pišek, i broji drugi, pridružio se i Nj.E. g. Ole Frijs-Madsen veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj, veliki ljubitelj, ali i vrsni poznavatelj dizajna.

Ida Prester

Gubi, Muuto, &Tradition, Audo, Ferm Living, 101 CPH, Norr 11 i Fredericia; skandinavski brendovi čiji je Trika ponosni zastupnik, a koji su predstavljeni na Popodnevu skandinavskog dizajna na najljepši nam način približavaju skandinavsku lifestyle filozofiju koja promiče jednostavnost, funkcionalnost i – snažnu povezanost s prirodom.

Pod moderatorskom palicom Ide Prester, saznali smo mnogošto zanimljivo o osam navedenih brendova koji uz brojne brendove zastupljene u Triki čine okosnicu skandinavskog dizajna. Nakon što je preuzeo upravljanje obiteljskom kompanijom, Jacob Gubi je kreativnom vizijom i hrabrom intuicijom malu obiteljsku manufaktura promaknuo u važnog čimbenika na svjetskoj dizajnerskoj sceni.

Daria Lorenci Flatz

Od suradnje s biranim suvremenim  dizajnerima, do ponovne proizvodnje nekih od svjetskih arhivskih dizajnerskih komada, Gubi je danas brend omiljen među ljubiteljima dizajna diljem svijeta. Muuto proizvodi nam pak donose neke nove perspektive skandinavskog dizajna, a prepoznatljivi su po svojim čistim linijama, minimalizmu i paletom boja koje unose toplinu i karakter u prostor. Uz ekološki prihvatljive materijale i proizvodne procese koji smanjuju utjecaj na okoliš, te kontinuirano istraživanje novih načina za unapređenje održivosti svojih proizvoda, jasno je zašto se Muuto itekako ponosi svojom predanošću održivosti.

&Tradition, brend je koji klasične komade namještaja reinterpretira na suvremen način, pa njihovi proizvodi često oživljavaju komade velikana skandinavskog dizajna iz 20. stoljeća, kao što su Arne Jacobsen i Verner Panton, dok je Audo Copenhagen promičući vrhunski dizajn i stvarajući proizvode koji nadilaze trendove postao sinonim za eleganciju i inovaciju u industriji namještaja.

Ferm Living jednostavnim, ali upečatljivim namještajem unosi harmoniju i udobnost u dom, a 101 Copenhagen inspiraciju crpi iz različitih kultura i povijesnih razdoblja, s posebnim naglaskom na japanski Wabi-sabi koncept. Slow living na skandinavski način, uz naglasak na važnosti kvalitetnog, promišljenog dizajna temelj je filozofije Norr 11 brenda, a najstariji skandinavski brend u Trikinom portfoliju – Fredericia kontinuirano poštuje svoje korijene,dok istovremeno uvodi suvremene elemente u svoje kolekcije, stvarajući održive komade koji su jednako relevantni danas kao i prije više od jednog stoljeća.

Za osvježenje se pobrinula Miva galerija vina, a uz Chandon Garden Spritz, Fever-Tree Tonic Water i The Wave gin ovo je ugodno poslijepodne zaokruženo na najljepši način.

Pogledajte FOTO GALERIJU:

Ana Radišić
Borna Kotromanić
Daria Lorenci Flatz
Ana Kričković
Boris Banović
Davor Dmitrović
Ida Prester, Tihana Harapin Zalepugin, Ana Radišić
Ida Prester
Iva Mihalić i Jelena Perčin
Ivana Antunović Jović
Izabela Vrtar
Ksenija Pajić
Lea Ladišić
Maja Miletić
Marija Gale i Nenad Korkut
Marija Gale, Jens Moller-Madsen, Ifrana Moller-Madsen
Marija Kulušić
Mateja Dujić, Marija Kulušić Karla Andrić
Mateja Dujić
Matino Antunović
Mirna Zidarić
Mirta Mujačić Đakovic
Nataša Mihaljčšić
Neira Sinanbašić
Nikolina Pišek
Nj.E. g. OLE HENRIK FRIJS-MADSEN
Ogi Antunac
Tina Bačić i Nambi Kezić
Tihana Harapin Zalepugin
Renata Poljak
Tomislav Bahorić i Ivana Travas
Vlatka Čizmić i Anja Gospodnetić
Veronika Svob
Vedrana Čarapović Propadalo, Una Zima
Trika tim

 

Foto: John Pavlish


Slični članci