Make your day different

Logo Cover

Broj spermija kod muškaraca Zapadnog svijeta opao za 60 posto

Broj spermija u ejakulatu kod muškaraca Zapadnog svijeta je, prema posljednjim istraživanjima, opao u posljednjih 40 godina za zabrinjavajućih 60 posto

Posljednja istraživanja otkrivaju da je između 1973-e i 2011-e koncentracija sperija u ejakulatu zapadnih muškaraca godišnja razina opadanja brojnosti spermatozoida u prosjeku bila 1.4 posto. Ovi šokantni podaci su doveli do izračuna da je brojnost u zadnjih četrdeset godina dosegla najniže razine i to za skoro 60 posto od trena kada se mjeri.

Studija objavljena u časopisu Human Reproduction Update je spojila podatke iz 185 neovisnih studija, a mjerenja su vršena na skoro 43000 muškaraca iz Australije, Novog Zelanda, Sjeverne Amerike i Europe.

 

 

 

Iako su ovakva istraživanja instrumentalna u spoznaji što se događa, ona nažalost ne nude odgovore na pitanje koji su potencijalni uzroci ovakve globalne katastrofe. Neka istraživanja ukazuju da bi se broj spermija mogao dovesti u vezu s prekomjernom tjelesnom težinom, manjkom fizičke aktivnosti, pušenjem, izloženosti trudnica raznim kemikalijama, povećane razine hormona u hrani itd.

 

@drkenleong

 

 

Stručnjaci se slažu da su dodatna istraživanja nužna kako bi se mogli početi boriti protiv ovog nevidljivog neprijatelja ljudske vrste, a muškarcima savjetuju da ako žele imati djecu da nikako ne odgađaju jer protokom vremena eksponecijalno raste rizik od neplodnosti.

Fotografije: Instagram

Slični članci